Träning & fritid

Bästa hundmaten 2024

Skriven av Lotta Olsson

Att välja rätt sorts hundfoder är väsentligt för att din hund ska må bra, vara hälsosam och hålla en sund vikt. Oavsett om du väljer hundmat i form av färskfoder eller torrfoder så bör den vara näringsrik och rätt sammansatt av animalier, spannmål, vitaminer och mineraler. Det vanligaste är att hundägare väljer hundmat i form av torrfoder. Vi har noggrant analyserat vilken hundmat som är bäst i test för att du ska kunna göra ett genomtänkt val.

Vi har många märken med svenskt hundfoder i vårt test för att kunna erbjuda lokala alternativ. Det hundfoder i vårt test som imponerade mest var Magnusson Vuxen med sin kompletta näringsprofil.

Tänk på att välja rätt foder i rätt mängd. Om du behöver hundmat för känslig mage visar vårt test att du kan blötlägga allt torrfoder. För aktiva hundar krävs mat med större energimängd och för de allra minsta krävs hundmat för valpar med en speciell näringsprofil för växande hundar.

Du kan köpa hundmat online för att få det bästa hundmaten hemskickad. Välj hälsosam mat och ta väl hand om din hund.

Vilken hundmat är bäst 2021?

1. Magnusson Vuxen – Magnusson Meat & Biscuit

Specifikationer:

 • Typ av hundmat: Torrfoder
 • För vem: Vuxna hundar
 • Storlek: 2 kg, 4,5 kg och 14 kg påse

Magnusson Vuxen är det hundfoder som är bäst i test i vårt test av hundmat. Magnusson Vuxen innehåller uteslutande färskt svenskt kött och svenska ägg vilket innebär att maten är lokalproducerad. Den innehåller dessutom inget köttmjöl. På så vis får hunden torrfoder av riktigt hög kvalitet och detta hundfoder är dessutom fullproppat av näring. Vid behov kan torrfodret blötläggas.

Detta hundfoder är bäst i test för alla vuxna hundar med medel till hög aktivitet som behöver mycket energi. Maten är ugnsbakad vilket innebär att all den goda smaken bibehålls vid tillagningen. Denna hundmat kan köpas online.

Bästa pris hos:

2. FourFriends Adult

Specifikationer:

 • Typ av hundmat: Torrfoder
 • För vem: Vuxna hundar
 • Storlek: 3 kg, 12 kg, 17 kg påse
 • Extra: Glutenfritt, hundmat för känslig mage

I vårt test av det bästa svenska hundfodret kvalade sig FourFriends Adult in på en hög placering. Detta är ett glutenfritt hundfoder vars bas istället består av ris och potatis. Detta är därför det hundfoder som är bäst i test för hundar med känslig mage. För enkelhetens skull kan du köpa denna hundmat online och få de hemskickat.

FourFriends Adult består av 42 % protein vilket är bra för alla hundar som behöver näringsrik mat. Proteinet är rent kycklingkött vilket är ett magert kött, perfekt för att din hund ska bibehålla en sund vikt.

Bästa pris hos:

3. Carrier Regular


Specifikationer:

 • Typ av hundmat: Torrfoder
 • För vem: Vuxna hundar
 • Storlek: 4 kg och 15 kg påse

Carrier Regular är det bästa svenska hundfodret för dig som letar efter ett foder med högt proteininnehåll. Här får du hundmat i form av torrfoder utan tillsatta färg- eller konserveringsmedel. Den nyttiga sammansättningen av protein, grisfett, linfrön, laxmjöl och mer gör detta till det ultimata vardagsfodret för din hund.

Detta är ett svenskt hundfoder i vårt test med en proteinhalt på hela 75 %. De animaliska proteinerna kommer från högkvalitativa råvaror med mycket smak. Proteinet kommer från bland annat gris och nöt. Det är ett bra hundfoder som är vete- och glutenfritt och dessutom rikt på vitaminer, Omega 3 och Omega 6.

Bästa pris hos:

4. Hundfoder Pro Plan Medium Adult, 3 kg

Specifikationer:

 • Typ av hundmat: Torrfoder
 • För vem: Vuxna medelstora hundar
 • Storlek: 3 kg och 14 kg påse

I vårt test av hundmat för vuxna imponerade denna kycklingbaserade hundmat. Pro Plan Medium är välsmakande och detta magra kycklingkött gör att detta hundfoder är ett hälsosamt alternativ för vuxna hundar med en sund vikt.

Detta hundfoder i vårt test täcker dagsbehovet av vitaminer och mineraler för vuxna hundar. Pro Plan Medium är det hundfoder som är bäst i test för kycklingbaserad hundmat. Det är dock inte spannmåls- eller glutenfritt då det baseras på bland annat ris och vete.

5. Hundfoder Royal Canin Medium Adult, 4 kg


Specifikationer:

 • Typ av hundmat: Torrfoder
 • För vem: Vuxna medium hundar
 • Storlek: 4 kg, 10 kg, 15 kg påse

Royal Canin Medium Adult får toppbetyg i vårt stora hundfoder test. Det är ett prisvärt alternativ för dig som har en medelstor hund. Fodret täcker dagsbehovet av alla de näringsämnen som din hund behöver samtidigt som det innehåller en bra nivå av animalier.

Det är bra hundmat vars animalier består av protein från nöt, fläsk och fågel. Fodret innehåller även fiskolja vilket ger viktig Omega 3 och Omega 6. Denna hundmat skulle kunna bli bäst i test om det inte vore baserat på spannmål såsom majs och vete. Vårt test visar nämligen att maten är näringsrik och ger en hälsosam hund. 

6. Acana Dog Grasslands

Specifikationer:

 • Typ av hundmat: Torrfoder
 • För vem: Vuxna hundar
 • Storlek: 2 kg, 6 kg, 11,4 kg påse
 • Extra: Spannmålsfritt foder

Vårt ingående hundfoder test visade att Acana Dog Grasslands är perfekt för kräsna hundägare. Detta är den bästa hundmaten på marknaden om du letar efter ett spannmålsfritt alternativ. Den är skapad för att efterlikna din hunds naturliga diet.

Helfodret är baserat på lamm, anka, gädda, sill, ägg och kalkon samt många fler djurarter. Det består av såväl kött som inälvor och brosk. Proteinhalten är hela 70 % och innehåller alla de vitaminer och mineraler som din hund behöver. Om du vill ha hundmat med enkel förvaring är Acana Dog Grasslands perfekt med sin påse.

7. Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management

Specifikationer:

 • Typ av hundmat: Torrfoder
 • För vem: Vuxna hundar
 • Storlek: 1,5 kg, 6 kg, 12 kg påse
 • Extra: För överviktiga hundar

Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management från Royal Canin är ett torrfoder som lämpar sig ypperligt för överviktiga hundar som behöver återfå en sund vikt och god hälsa. Vårt test visade att detta foder ger en ökad mättnadskänsla hos din hund samtidigt som den inte får i sig mer mat än vad kroppen behöver. Mättnadskänslan kommer av speciella kostfibrer. Maten är kalorisnål och är ett bra hjälpmedel för viktnedgång.

Det är det bästa hundfoder vid diet och helt enkelt den hundmat som är bäst i test för dig som vill hjälpa din hund att tappa vikt på ett hälsosamt sätt. Fodret består bland annat av fågelprotein, gluten, majs och vete.

8. Hundfoder Halla Valp, 3,25 kg

Specifikationer:

 • Typ av hundmat: Torrfoder
 • För vem: Valpar
 • Storlek: 3,25 kg och 10 kg påse

När vi testade svenskt hundfoder visade vårt test att Halla Valp är det hundfoder som är bäst i test för valpar. Det är den bästa hundmaten för de allra minsta och är helt vetefritt. Halla Valp är mycket näringsrikt och innehåller bland annat Omega 3 och Omega 6 som kommer från norsk laxolja.

Maten är gjord av fina råvaror och täcker valpens dagliga näringsbehov. Denna hundmat för valpar innehåller varken färgämnen eller smakämnen utan är helt naturlig. Proteinet kommer bland annat från fågel, nöt och fläsk och maten innehåller även ris, linfrö, korn och äggpulver.

Array

Vanliga frågor om hundmat

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Lotta Olsson

Lotta är vår expert inom träning, hem & hushåll, och barn & familj.

Hon är en tvåbarnsmamma som jobbar som kostrådgivare och hälsopedagog.

Vi litar till fullo på Lottas recensioner då produkterna som hon rekommenderar hjälper henne i vardagen då hon tar han om både hushåll och jobb.

Lotta har även en examen från Hälsopedagogiska programmet i Halmstad.