Barn & familj

BĂ€sta cykelvagnen 2024

cykelvagn
Skriven av Lotta Olsson

NĂ€r vĂ€rmen rullar in gör cyklarna det med. Inte minst för familjer. För alla som har barn och vill fĂ„ med dem pĂ„ cykelturen pĂ„ ett bekvĂ€mt och sĂ€kert sĂ€tt Ă€r det dags att skaffa en cykelvagn. Med en cykelvagn kan barnet Ă„ka med i lugn och ro till roliga aktiviteter och viktiga Ă€renden. Tack vare att en cykelvagn Ă€ven kan omvandlas till en promenadvagn Ă€r det lĂ€tt ta cykeln till olika sysselsĂ€ttningar. Med förvaringsmöjligheter Ă€r det inga problem att ta med vagnen för att handla, hĂ€lsa pĂ„ en kompis eller bara ta en hĂ€rlig cykeltur ute i solen. 

Vilken Àr den bÀsta cykelvagnen 2024?

1. Thule Chariot Cross 2

Som bÀst i test i premiumklassen kan man förvÀnta sig hög kvalitet och smarta lösningar. Som tur Àr levererar Thule Chariot Cross 2 pÄ alla punkter. Att promenera, cykla, jogga och till och med Äka lÀngdskidor Àr fullt möjligt med denna modell. Det finns plats för tvÄ barn i det stora sittutrymmet. Det Àr enkelt att justera selen och de gÄr att sÀtta i fÀstet en och en utan att behöva paras ihop först. SÀtet Àr bekvÀmt och kan lutas bakÄt för att barnet ska kunna sova tryggt utan att gunga framÄt med huvudet.

Egenskaper:

 • Kan cykla med nedfĂ€llda sĂ€ten
 • FjĂ€dring pĂ„ bakhjulet
 • Kan anvĂ€ndas i mĂ„nga aktiviteter
 • Jobbigt med separata skydd
 • Litet bagageutrymme

Specifikationer:

 • Bredd: 80 cm
 • Vikt: 14,5 kg
 • Maxvikt: 45 kg
 • IhopfĂ€llbar: Ja
 • Antal barn: 1 eller 2
 • StĂ€llbara ryggstöd: Ja
 • StĂ€llbart handtag: Ja
 • Promenadhjul: Ja snurrbart hjul ingĂ„r
 • Skydd framtill: InsektsnĂ€t och separat skydd i klarplast

Det gĂ„r Ă€ven att luta sĂ€tet individuellt om ett barn vill vara vaken och den andra vill vila. Tack vare att ryggstödet ocksĂ„ kan lĂ„sa sig i de olika lĂ€gena Ă€r det tillĂ„tet att cykla med nedfĂ€llda sĂ€ten. NĂ„got som vĂ€ldigt fĂ„ cykelkĂ€rror för barn Ă€r tillĂ„tna att göra. NĂ€r det Ă€r dags att cykla ivĂ€g fĂ€ster man cykelvagnen enkelt pĂ„ cykelns bakhjul med ett snabbfĂ€ste. Med sin stĂ€llbara fjĂ€dring blir resan bekvĂ€m dĂ„ det guppar mindre inne i vagnen. 

NÀr man ska promenera med vagnen gÄr det snabbt att ta bort cykelarmen och fÀsta framhjulet. Framhjulet fÀsts dessutom ovanifrÄn som gör att de alltid Àr nÀra till hands för att vÀxla tillbaka till promenadlÀge. Det finns flera skydd till kupén för att skydda barnen frÄn alla sorters vÀder. Inbyggt finns ett insektsnÀt som stÀngs nÀr man drar igen kupédörren med dragkedjan. Det finns Àven solskydd som kan fÀstas separat pÄ vagnen. Skulle det regna och blÄsa riktigt mycket finns det ett skydd i plast som man kan dra över. Denna Àr inte heltÀckande och inte Àmnad som skydd för vagnen nÀr den stÄr still, utan endast för att skydda barnet nÀr man Àr ute med vagnen. Det kan vara lite krÄngligt med alla skydd som fÀsts separat, det hade varit bekvÀmt om man inte behövde bÀra runt dem bredvid. Förvaring finns bÄde inne i kupen och pÄ baksidan av vagnen, men de Àr vÀldigt smÄ vilket gör att man inte kan fÄ med sÀrskilt mycket saker. Detta Àr en riktigt bra cykelvagn som Àr smart konstruerad och har mÄnga lösningar. Det Àr en av de bÀsta cykelvagnarna 2020.

2. Thule Chariot Cab 2

För alla med en aktiv livsstil kommer Thule Chariot Cab 2 att passa perfekt. Med mÄnga tillbehör gÄr det att göra allt frÄn jogging till skidÄkning med denna cykelvagn. Sittplatsen till barnen Àr stor vilket lÄter dem ha cykelhjÀlmar pÄ sig pÄ ett bekvÀmt sÀtt, Àven om de skulle vara tvÄ i vagnen. SÀtena i vagnen kan fÀlla ner ryggstödet individuellt vilket lÄter ett barn sova medan det andra Àr vaket.

Egenskaper:

 • Stora sittplatser
 • VilolĂ€ge för ryggstö
 • Separata skydd

Specifikationer:

 • Bredd: 80 cm
 • Vikt: 16,5 kg
 • Maxvikt: 45 kg
 • IhopfĂ€llbar: Ja
 • Antal barn: 2
 • StĂ€llbara ryggstöd: Ja
 • StĂ€llbart handtag: Ja
 • Promenadhjul: Ja snurrbart hjul ingĂ„r
 • Skydd framtill: Klarplast och solskydd

Sittdelen har flera skydd. NĂ€r man stĂ€nger till vagnen finns det ett nĂ€t som kan fĂ€stas med klĂ€mmor och dragkedjor. Det finns Ă€ven ett regnskydd i plast som stoppar bĂ„de vind och regn. Plasten Ă€r genomskinlig vilket lĂ„ter barnen fortsĂ€tta titta ut. Solskyddet kan fĂ€stas pĂ„ vagnen och justeras för att bara skugga sĂ„ mycket som man önskar. Det Ă€r lite trĂ„kigt att bĂ„de regn- och solskyddet sitter separat vilket gör det lĂ€tt att rĂ„ka glömma dem hemma. 

Det gÄr snabbt att fÀsta cykelvagnen till en cykel med dess snabbfÀste. Lika enkelt Àr det att Àndra den till promenadlÀge. Till denna modell medföljer det tvÄ stycken promenadhjul som monteras upp nÀr de inte anvÀnds, och ner nÀr det Àr dags att promenera. Det finns en fotbroms pÄ vagnen som Àr lÀttÄtkomlig. Om man vet att man tÀnker vara ute och jogga med vagnen finns det andra modeller inom Thule som Àven har en handbroms i handtaget. Att komma Ät fotbromsen nÀr man springer Àr nÀrmare omöjligt. Men som pÄ alla Thule modeller har Cab 2 justerbara handtag för bekvÀm anvÀndning och en stÀllbar fjÀdring. Detta Àr en modell som Àr bekvÀm för bÄde barn och vuxna att anvÀnda.

Vad Àr en cykelvagn

En cykelvagn Ă€r en sorts sidovagn för barn som kan dras med en cykel. Den Ă€r alltid utrustad med ett eller tvĂ„ sĂ€ten och sele för att barnen ska kunna sitta bekvĂ€mt och sĂ€kert. Dessa vagnar kan enkelt monteras frĂ„n en cykelvagn till att bli en vanlig barn- eller promenadvagn. En cykelvagn brukar Ă€ven ha mycket utrymme för förvaring för att man ska kunna fĂ„ med sig allt frĂ„n en extra jacka till matkassar. 

NĂ€r passar det att ha en cykelvagn?

En cykelvagn Ă€r perfekt för alla som har barn och som vill kunna cykla till platser. Det kan vara för att man inte har en bil, eller helt enkelt föredrar att cykla. Att cykla Ă€r bra för bĂ„de miljö och hĂ€lsa. En cykelvagn kan vara ett bra transportmedel eftersom barnen kan följa med medan de sitter sĂ€kert och bekvĂ€mt i en vagn bredvid. NTF ger rĂ„d om vad du bör tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du skjutsar dina barn i en cykelvagn.

Att ha barnet i en sits bak pĂ„ cykeln kan vara obehagligt för mĂ„nga eftersom det kan bli stor skador om cykeln rĂ„kar vĂ€lta. Vagnen kommer aldrig vĂ€lta och försvarar dessutom barnet frĂ„n vĂ€der och vind med sina olika sorters skydd. Allt frĂ„n solskydd till insektsnĂ€t. Eftersom cykelvagnen kan bli en vanlig barnvagn nĂ€r man har cyklat fĂ€rdigt passar den jĂ€ttebra att ha med pĂ„ utflykter eller resor till mataffĂ€ren. En cykelvagn Ă€r perfekt för alla som vill ut och cykla med sina barn pĂ„ ett sĂ€kert och bekvĂ€mt sĂ€tt. 

Cykelvagn för mÄnga aktiviteter

Vissa cykelvagnar tillkommer med flera tillbehör som gör att man kan göra mer Ă€n att bara cykla och promenera med den. Till nĂ„gra cykelvagnar gĂ„r det att köpa saker som tillĂ„ter en att jogga, vandra eller till och med Ă„ka skidor. Om man vet med sig att det Ă€r sĂ„dana aktiviteter man tycker om att göra. Passar en cykelvagn perfekt eftersom den ger en möjligheten att fortsĂ€tta med sina favoritsysselsĂ€ttning Ă€ven om barnen Ă€r med. Aktiviteterna kan till och med bli en rolig sysselsĂ€ttning man kan göra med barnen. 

Hur stora barn kan man ha i en cykelvagn?

Hur stora barnen kan vara i en cykelvagn beror helt och hĂ„llet pĂ„ modellen. Alla har olika storlekar pĂ„ sina kabiner vilket avgör hur stora barnen kan vara. Det Ă€r lĂ€ngden pĂ„ ryggstödet som spelar störst roll, men Ă€ven höjden mellan golv och tak. Genom att ta dessa mĂ„tt och jĂ€mföra dem med barnen kan man hitta rĂ€tt storlek. TĂ€nk Ă€ven pĂ„ att om man ska ut och cykla ska barnen ha cykelhjĂ€lm pĂ„ sig och dĂ„ kan de behöva Ă€nnu mer plats för att kunna sitta sĂ€kert och bekvĂ€mt. 

SmÄ barn

Det finns nÄgra vagnar som tillÄter barn Ànda ner till sex mÄnader gamla om de kan sitta upp stabilt. Dessa brukar tillhöra lite mer premium vagnar som kan stÀlla om alla delar pÄ sÀtet och selen. Billigare cykelvagnar tenderar att sitta fast mer. Det Àr dock vanligare att man inte börjar anvÀnda cykelvagn innan de Àr ca nio mÄnader för att försÀkra sig om att de sitter bra i vagnen. Nyfödda barn bör inte Äka i cykelvagn. Det Àr enligt lag ett krav pÄ att alla barn ska bÀra hjÀlm nÀr de cyklar och det kan inte en nyfödd ha.

Stora barn

Det finns ingen grĂ€ns nĂ€r det kommer till hur stora barn kan vara i en cykelvagn. Ålder Ă€r inte det som avgör, utan vikten. DĂ€rför ska man titta pĂ„ vagnens maxvikt som brukar ligga pĂ„ 45-50 kg. Cykelvagnen fĂ„r inte belastas med mer vikt Ă€n dess egna maxvikt Ă€r, annars kommer den att gĂ„ sönder. TĂ€nk pĂ„ att det gĂ€ller den totala vikten, inklusive alla barn och packning.

Array

Vanliga frÄgor om cykelvagnar

 

Testet har genomförts genom att stÀlla produkternas specifikationer, innehÄll och funktioner mot varandra i syfte av att fÄ fram den bÀsta. I vissa fall har vi Àven testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Lotta Olsson

Lotta Àr vÄr expert inom trÀning, hem & hushÄll, och barn & familj.

Hon Àr en tvÄbarnsmamma som jobbar som kostrÄdgivare och hÀlsopedagog.

Vi litar till fullo pÄ Lottas recensioner dÄ produkterna som hon rekommenderar hjÀlper henne i vardagen dÄ hon tar han om bÄde hushÄll och jobb.

Lotta har Àven en examen frÄn HÀlsopedagogiska programmet i Halmstad.