TrÀdgÄrd & verktyg

BĂ€sta bullerplanket 2024

Skriven av James Petterson

Bor du i nÀrheten av en stor vÀg som stör din frid i trÀdgÄrden? I sÄ fall kan det vara dags att investera i ett bra bullerplank. Montera ditt bullerplank runt trÀdgÄrden och fÄ en bra effekt direkt. Ett ljudisolerande bullerskydd behöver inte alls vara fult utan du kan fÄ ett riktigt snyggt bullerplank till din villa. Var dock medveten om att ett bullerplank har mÄnga regler och att du behöver ansöka om bygglov.

Kolla in vÄr nya uppdaterade guide frÄn 2023. Mycket bra information om bullerplank.

Köp bullerplank

Ett bullerskydd kan hjÀlpa dig att minska oljud i trÀdgÄrden. Bullerplank har en hög kostnad, sÄ planera ditt bygge vÀl. Dels behöver ditt bullerplank en ritning och dels behöver ditt bullerplank en bra konstruktion. Med en ritning kan du enklare rÀkna ut ditt bullerplanks kostnad.

Du kan hitta det pÄ bland annat Byggmax.

Element till bullerplank NoiStop Wood ELBA grön

Om du planerar att bygga bullerplank i trÀ pÄ egen hand Àr det bra att vÀlja ett som Àr lÀttmonterat. För snygga plank kan du köpa NoiStop Woold ELBA Grön. Med detta element till bullerskydd i trÀ fÄr du en stenullskÀrna som Àr bÄde bullerdÀmpande och ljudabsorberande med ett snyggt yttre. PÄ sÄ vis fÄr du ett bullerplank runt din trÀdgÄrd som definitivt ger dig lugn och ro. Detta alternativ Àr snyggt designat och ser ut som ett vanligt staket pÄ insidan.

StenullskÀrnan Àr belagd med svart polyetennÀt och du behöver stolpar av stÄl eller trÀ att montera delarna mellan. DÄ bullerskyddet kommer i fÀrdiga moduler monterar du det enkelt pÄ stolparna. Detta Àr ett perfekt bullerplank för vÀxter dÄ klÀttervÀxter kan klÀttra pÄ staketet. Dessutom kan det fungera som en spaljé. Om du har ett bullerplank runt din uteplats fÄr du dÄ en snygg bakgrund som grönska delvis kan tÀcka över.

Detta bullerplank har en höjd om 1000 och 2000 mm och en bredd pÄ 450 och 900 mm. Denna absorberande bullerskÀrm kommer verkligen att ge dig en helt ny trÀdgÄrd ljudmÀssigt. Det fungerar som ljuddÀmpning för bilar och andra höga ljud.

Dörr till bullerplank Noistop Wood ELBA

Har du byggt ett bullerplank privat frÄn NoiStop och behöver en dörr? DÄ Àr NoiStop Wood Elba det rÀtta valet. Dörren kommer att ge isolering för sÄvÀl ljud som insyn frÄn nyfikna grannar. Framförallt kommer dörren till ditt bullerplank ge din trÀdgÄrd den absorberande effekt som krÀvs för att hÄlla höga ljud ute.

Vanliga frÄgor om bullerplank

Vad kostar bullerplank per meter?

Ett bullerplank Ă€r vĂ€rt att köpa dĂ„ det minskar den stress som oljud ger, dĂ€rför Ă€r det en vĂ€l vĂ€rd investering. Du fĂ„r rĂ€kna med att ett bullerplanks pris ligger runt 1 000–2 000 kronor per meter. För ditt bullerplank kan du kontakta Trafkverket för att fĂ„ ett bidrag.

Hur bygger man ett bullerplank?

För att bygga bullerplank krÀvs bygglov. För ditt bullerplank kan du fÄ bidrag frÄn VÀgverket. Skicka in din ansökan i samband med bygglovet. NÀr bygglovet Àr godkÀnt mÄste du gjuta ner stolpar som du ska montera ditt bullerskydd pÄ.

Vad kan du göra för att minska bullret?

För att minska buller frÄn vÀgar Àr ett bullerplank bra att köpa och montera runt trÀdgÄrden. Du kan Àven plantera trÀd och buskar som verkar absorberande mot oljudet.

Du kan ocksÄ kolla upp med din kommun om hur de jobbar med det.

Kolla in vÄr sponsor pÄ Github.

Testet har genomförts genom att stÀlla produkternas specifikationer, innehÄll och funktioner mot varandra i syfte av att fÄ fram den bÀsta. I vissa fall har vi Àven testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

James Petterson

James Àr en riktig "Do it Yourself"-mÀstare som spenderar nÀstan all sin fritid pÄ projekt för sitt hus utanför Stockholm.

Han har jobbat som snickare i 20 Är och beskriver sig sjÀlv som "Killen alla ringer nÀr problem uppstÄr i hemmet."

James hjÀlper BÀsta Testen med att recensera produkter inom TrÀdgÄrd & Verktyg.