Recensioner

Bästa skrivaren 2020

Skrivare
Skriven av Jonathan

Sitter du med massor av texter och foton som du skulle vilja ha utskrivna? Visst är det både ansträngande och tidskrävande att få hjälp med att skriva ut dem? Skulle det inte vara enklare att bara kunna ordna det hemma? Om du svarade ja på de frågorna är det dags att skaffa dig en skrivare till 2020. Läs recensionerna nedanför om de bästa skrivarna för att hitta just den du ska köpa. 

Topp 3 skrivare 2020

2. HP Envy Photo 7134 Allt-i-ett

 • Hög kvalitet på foton
 • Kan koppla upp mobilen
 • Tyst
 • Skanner
 • Ser inte i detalj hur mycket bläck som finns i skrivaren

Bästa pris hos:

2. Epson Ecotank ET-7700

 • Liten storlek
 • Billigt att fylla på bläck
 • Stor och bra skärm
 • Lång installations tid
 • Svårförståeligt språk på displayen

Bästa pris hos:

3. Brother DCP J772DW

 • Snabba utskrifter
 • Enkel att hantera
 • Dyr i drift

Bästa pris hos:

Varför ska du köpa en skrivare?

Det finns många anledningar till att ha en skrivare hemma. Genom att ha en skrivare kommer du kunna skriva ut allt som du behöver ha i pappersformat. Det kan handla om biljetter, viktiga dokument eller kanske en uppgift till skolan. Oavsett om du använder skrivaren för att få ut saker till jobb, skola eller hemmabruk finns det alltid en anledning till att ha en skrivare. Förutom att skriva ut textdokument kan du även skriva ut dina egna foton. Tack vare det måste du inte springa iväg till en fotobutik varje gång, utan du kan helt enkelt ordna det själv hemma. För de som inte har en skrivare måste de hitta en annan som kan skriva ut åt dem som exempelvis en fotobutik. Detta tar både tid och blir inte billigt i slutändan. Genom att investera i din egen skrivare kan du spara både tid och pengar.

Saker att veta vid köp av en skrivare

När det är dags att ge dig av för att köpa en skrivare finns det många saker du måste ha tänkt igenom först. Det finns många bra skrivare ute på marknaden och alla har både sina för- och nackdelar. Det bästa du kan göra är att läsa på tester av skrivare och se vilka som blivit utnämnda till bäst i test. Efter det måste bestämma vad som är viktigt för dig och vilka nackdelar du kan leva med. Allt börjar med att du bestämmer dig för vad du tänker göra med din skrivare. Ska du ha den till ditt kontor hemma kan det vara viktigt med snabba utskrifter, men om du vill skriva ut mycket foton måste bildkvaliteten vara bra. Att gå och köpa den som levererar mest inom allt är också slöseri eftersom det betyder att det finns en stor risk att du lägger pengar på saker du inte behöver. De pengarna kan du spara till att köpa papper och patroner till din nya skrivare. Efter att du har gjort en bra lista på vad det är du söker och inte, är det dags att börja leta efter din bästa skrivare. 

Användarvänlighet

En av de första sakerna du kommer märka av med din nya skrivare är om den är enkel att använda eller inte. Detta dyker oftast upp vid installationen av din skrivare. Vissa modeller tar endast några minuter medan andra kan ta lång tid eftersom de ska genomföra tester av skrivaren. Detta är i sig ingen dålig sak eftersom genom testerna får du fram den bästa kvaliteten på din skrivare. Men är du inte kunnig är det inte alltid inställningarna blir bra och du når inte potentialen med din skrivare. 

Användarvänligheten fortsätter sedan vidare till när du ska börja skriva ut saker. En bra skrivare ska vara enkel att förstå och att använda. Börjar den krångla eller skriva ut på ett sätt du inte vill skapar det bara frustration. För den som inte är tekniskt lagd eller intresserad av att sitta länge och jobba med din skrivare kan det vara bra att dra dig mot en enklare modell.

Bildkvalitet

Om du är någon som kommer att skriva ut mycket foton är det viktigt att du letar efter en skrivare som kan ge dig bra och tydliga bilder. En som är riktigt bra som fotoskrivare. Om det inte är det du primärt ska göra kan fokuset ligga någon annanstans. Det finns många skrivare som ger bra foton, men några är alltid bättre än andra. Många nyanser, klara färger osv. ger tydliga skillnader i dina foton. Bildkvaliteten kan du inte läsa om på kartongen till skrivaren, utan du måste läsa på om olika tester som har gjorts om varje enskild skrivare. 

Snabbhet

Om du är en person som inte vill lägga din tid på att vänta på att dina papper ska skrivas ut kan det vara värt att leta efter en snabb skrivare. Det finns många skrivare som är snabba idag under 2020, men vissa är noterbart långsammare. Är tid inget problem för dig finns det andra områden att fokusera på, men alla skrivare berättar sin utskriftshastighet och den kan vara värd att kolla upp.

 

Kostnad

När det talas om kostnader för en skrivare handlar det inte bara om priset att köpa den. Det handlar även om priset för patroner och papper. Vissa skrivare gör åt mer bläck och då kommer de vara dyrare att använda. Vissa modeller kommer även från märken som gör dyrare patroner och papper vilket gör att även de kan bli mer kostsamma än andra. Flera skrivare är kompatibla med flera sorters papper och i vissa fall patroner, men det är viktigt att kolla upp innan. Om skrivaren är billig att köpa, men för dyr för att användas förloras poängen med en skrivare.

Recensioner

HP Envy Photo 7134 Allt-i-ett

Detta är en fotoskrivare som enligt flera tester har lyckats bli bäst i test överlag. Den presterar väl, är mycket enkel att använda och den är dessutom väldigt tyst när den skriver ut. När du har fått den är det dags att installera den, vilket går snabbt och utan problem. Efter att du kopplat in strömmen ser du till att den hittar hemmanätverket. Därefter är den färdig att användas. Förutom att skriva ut dina foton via datorn, kan du även ladda ner appen HP Smart i din mobil. Med den kan du dessutom skriva ut alla dina foton direkt från mobilen. 

Detta är väldigt lägligt idag och modernt 2020 eftersom det blir allt mer vanligt att alla använder sig av mobilen att ta kort med istället för en kamera. Med appen kan du även skanna in foton. Om du lägger ett foto i skrivaren och skannar det, kommer det fotot att sedan att dyka upp direkt i mobilen. Det är få fotoskrivare som har sin funktion att kunna skanna och dessutom ha den direkt kopplat till mobilen. Detta är tack vare att den är kopplad och skickar information direkt via hemmanätverket. 

Fotoskrivarens bläckförbrukningen är en av de bästa. Det skulle kunna önskas att behållarna var så liten för att du inte ska behöva byta ut dem lika ofta. Det skulle även vara bra att se hur mycket bläck som finns kvar i mer detalj. I appen kan du direkt se om något börjar ta slut, men du får endast upp en bild på några staplar. 

Det hade varit bra att få upp informationen i procent för att kunna göra en bra bedömning om när du behöver byta ut patronerna. Men på den positiva sidan är alla foton som blir utskrivna i hög kvalitet och de skrivs dessutom ut väldigt snabbt och tyst. Det finns vissa detaljer som kan bli en aning mörkare i en färgutskrift, men det är något som du måste leta efter. 

Den är dessutom billig och det blir ändå fantastiskt fina bilder. Kvaliteten på själva skrivaren är den bästa. Den är stabil och känns som att den är byggd för att hålla. Detta är en skrivare som levererar mycket trots att den är billig och passar dig som vill ha en allsidig skrivare i ditt hem som är tyst, enkel och som skriver ut i bra kvalitet. Hos många konsumenter anses denna skrivare bäst på marknaden i förhållande tills sin prisklass. 

 • Hög kvalitet på foton
 • Kan koppla upp mobilen
 • Tyst
 • Skanner
 • Ser inte i detalj hur mycket bläck som finns i skrivaren

Beskrivning:

 • Utskrifthastighet: Text 6 sid/min och foto 0,5 sid/min
 • Ljudnivå: Text 38,3 dB och foto 27,9 dB
 • Mått: 45,5 x 15,9 x 41 cm
 • Vikt: 6,7 kg
 • Inmatningfack: 125 ark
 • Anslutningar: 1 USB 2,0-klient, 1 Wi-Fi 802.11b/g/n, dual band Wi-Fi 2,4/5 Ghz, BLE, SD-kortplats

 

Youtube:

 

 

Epson Ecotank ET-7700

Söker du en liten fotoskrivare är det hos Epson Ecotank ET-7700 du kommer att hitta den. Det är skrivare som låter dig få de bästa fotoutskrifter med ett bläck som kommer räcka mycket längre än många andra. Det kommer spara både pengar i din egen ficka, men även på miljön. Lösningen för detta är att den låter dig fylla på bläck själv i behållare. Du öppnar ett litet lock och sedan vänder du flaskan för att fylla på, utan att det skvätter eller spiller. 

Dessa behållare kan ses från utsidan och låter dig därför se direkt hur mycket bläck som finns kvar i skrivaren. När du får din fotoskrivare kommer du genast märka en sak. Under dess test var installationen enkel att göra, men det tar lång tid. Det finns många saker du måste göra innan du kan börja använda den. 

Exempelvis måste du manuellt fylla på bläck, uppdatera drivrutiner och ställa in bildkvaliteten genom ett program. Allt detta kan ta upp till 50 minuter innan allt är färdigt. Men om du orkar härda ut kommer resultatet att bli den ger de bästa bilderna vid utskrivningen. Färger är klara och inga detaljer går förlorade. De skrivs dessutom ut väldigt snabbt. 

Du kan enkelt koppla upp din mobil till skrivaren och skriva ut allt direkt från mobilen. Det kan du göra med alla modeller som iOS eller Android. Tack vare att den är liten kan du enkelt få plats med den i hemmet utan att den tar upp onödig yta. 

Det gör den perfekt för att använda till enkla hemmabruk. Det riktiga problemet med denna skrivare är displayen. Själva skärmen i sig är fantastisk fin, både stor och ger av en känsla om att vara påkostad. Men det som orsakar problem är språket som finns inne i displayen. Den är nämligen gjord på ett sätt att den använder många konstiga förkortningar och om det finns meningar är de ofta inte sammanhängande. 

Det gör att det kan bli väldigt svårt att förstå vad den menar. Men om du orkar sitta och lära dig vad maskinen vill kommer den sedan att bli väldigt enkel att hantera. Detta är en liten skrivare för dig som vill ha något enkelt och smidigt hemma som är väldigt billig i drift. Men det kräver också av dig att du orkar ta dig tid att både installera den och lära dig språket den använder. 

 • Liten storlek
 • Billigt att fylla på bläck
 • Stor och bra skärm
 • Lång installations tid
 • Svårförståeligt språk på displayen

Beskrivning:

 • Utskrift Hastighet: Foto 0,33 sid/min
 • Ljudnivå: Text 45 dB och foto 49 dB
 • Mått: 42,5 x 35,9  x 16,1 cm
 • Vikt: 8 kg
 • Inmatningfack: 100 ark
 • Anslutningar: WiFi, USB, Ethernet, minneskort, WiFi Direct, USB-värd

 

 

Brother DCP J772DW

Detta är en liten och kompakt fotoskrivare som kan leverera mycket. Alla delar känns väldigt stadiga och är byggda med mål att hålla längre. Med denna skrivare kan du både skriva ut texter och foton där du matar in de olika papprena i samma behållare. Bildkvaliteten under sitt test hör inte till de allra bästa inom prisklassen, men det är inte långt ifrån. Även om den inte den bästa skrivaren presterar den fortfarande mycket bättre än många andra modeller. Svärtan är kompakt, alla färger är tydliga och det går inte att se någon sorts randighet över bilderna. 

Denna är ändå klassad som en billig skrivare i jämförelse med många andra och det märks verkligen i bildkvalitetet. Det som dock inte är det billigaste är driftkostnaden som ligger lite högre än många andra. Men det kan ses som en investering i att få en riktigt bra skrivare. Brother DCP J772DW är både stadig och rejäl med en lätthanterlig pekskärm som är väldigt enkel att både ändra inställningar via och att följa utskrifterna. Programvaran i sig är simpel, men saknar ingenting oavsett om du kopplat skrivaren till dator eller mobil. 

Det finns några saker som noterades under testet av denna fotoskrivare.En sak är att usb-anslutningen sitter nästan helt gömd inuti skrivaren vilket kan göra den lite svår att komma åt. Dessutom kan inte skrivaren flytta mellan fotopapper och vanliga skrivpapper själv, utan det är något som måste skötas manuellt. 

Det finns ett reglage i inmatningsfacket som gör att du kan bestämma vilket sorts papper den ska plocka ifrån. Förutom det kan du vänta dig en riktigt bra skrivare. En av de absolut bästa sakerna med denna är att du kan skriva ut dina texter och foton väldigt snabbt. I genomsnitt gäller det 11 sekunder per sida med text eller 30 sekunder för ett foto. Det finns få skrivare som kan tävla med den hastigheten. Denna skrivare passar dig som vill ha en pålitlig skrivare och vill ha ut dina utskrifter snabbt, utan att kompromissa kvaliteten.

 • Snabba utskrifter
 • Enkel att hantera
 • Dyr i drift

Beskrivning:

 • Utskrifthastighet: Text 7 sid/mon och foto 2 sid/min
 • Ljudnivå: 
 • Mått: 40 x 34,1 x 15,1 cm
 • Vikt: 6,6 kg
 • Inmatningfack: 100 ark
 • Anslutningar: WiFi, USB

 

Youtube:

 

Epson Expression Premium XP-6005

Detta är ännu en liten fotoskrivare som kan leverera mycket. Det gör att den passar bra i hemmet på skrivbordet eftersom den inte tar upp särskilt mycket plats. Kvalitet av foton är vad som kommer att märkas först med denna skrivare. Trots att den är en av de som är billigaste skrivarna är den en av dem som kommer att ge dig de bästa fotona. Särskilt med tanke på priset kommer du att bli mycket nöjd med det som denna skrivare kan leverera. Men detta kan ha en direkt koppling till ett problem med den.

 Färgen i patronerna tar slut ovanligt fort under testerna vilket gör att de måste bytas ut ofta. Det är både omständigt och blir inte billigt efter en lång användning. Detta kommer självklart inte ha någon större påverkan på dig som bara skriver ut lite grann då och då. Men de som regelbundet kommer skriva ut foton i färg kommer det att påverka budgeten. Utskrifter i sig tar normalt lång tid på sig att skrivas ut och dess ljudnivå är standard. Alltigenom är processen väldigt vanlig till den prisklass skrivaren är i. 

Installationen av denna skrivare är både tidskrävande och komplicerat. Det bygger på att du måste ge den test där den skriver ut flera papper som du sedan ska analysera om de är bra eller inte. Det kräver att du vet själv lite om vad som är bra och vad du vill se på dina papper.  Att göra det brukar inte vara något problem för en ordinarie person eftersom de flesta kan se om något är exempelvis suddigt. 

Men det kommer som sagt att ta sin tid vid första installation. Skrivaren kommer med en mycke lättillgänglig display som kan fällas ut på framsidan. Via den kan du på ett smidigt sätt styra allt som ska hända. Dock är det ingen pekskärm, utan den använder sig utav knappar precis nedanför. Detta gör att den känns lite omodern. Men det kan även ses som att det är området som budgeten sparades in på för att kunna leverera fantastisk kvalitet på foton istället. Denna skrivare passar dig som vill ha något litet och bra på skrivbordet som levererar bra kvalitet på utskrifter. Att det går åt många färgpatroner och att den är jobbig att installera är saker som är acceptabla när du ser vid skrivaren kan leverera. 

 • Liten storlek
 • Fantastisk kvalitet på utskrifter
 • Jobbig installation 
 • Går åt många patroner

Beskrivning:

 • Utskrifthastighet: Text 7,75 sid/ min och foto 0,58 sid/min
 • Ljudnivå: Text 58 dB och foto 59 dB
 • Mått: 34,9 x 14,2 x 34 cm
 • Vikt: 6,6 kg
 • Inmatningfack: 100 ark
 • Anslutningar: WiFi, USB, Apple AirPrint, Google Cloud Print, Epson Connect (iPrint, Email Print, Remote Print Driver, Scan-to-Cloud, Facebook print)

 

Youtube:

 

Canon PIXMA TS6050

Detta är en fotoskrivare som är den bästa när när det kommer till både bildkvalitet och storlek. Det som är mindre bra är att själva installationen innan första användning. Problemet är att manualen inte är särskilt informativ och saknar många detaljer som skulle varit väldigt bra att ha vid installation och användning. Ett annat problem är alla förinställningar som kommer med en ny skrivare. Exempelvis är inte skrivaren inställd på att skriva ut i A4 storlek det första den gör. Det är nämligen menat att du ska ställa in storleken själv med blå plastdetaljer på skrivaren. Men detta är något som inte framgår särskilt väl i manualen och det kan skapa förvirring. Efter all installation och du har bekantat dig med skrivaren är den enkelt att använda och skriver ut väldigt bra bilder under sina tester. Det finns inget särskilt att notera gällande hastighet eller ljudnivåer vid utskriften, de är båda på en standardnivå i jämförelse med andra i samma prisklass.  

Det viktiga att tänka på är att den inte får vara för långt ifrån routern eftersom kontakten mellan dessa är väldigt kort. Skulle det finnas ett längre avstånd går det inte att skriva ut någonting. Men har den väl en koppling finns det inga problem med utskrifter och det blir sällan något krångel. Denna skrivare har en pekskärm där du lätt kan få all information om inställningar och nuvarande utskrifter. De flesta saker kan du sköta via pekskärmen, men det finns även några fysiska knappar, som exempelvis hemknappen, som låter dig backa eller ta dig till huvudmenyn. Det finns totalt två pappersfack. Dessa två skiljer de olika sorters papprena åt, som fotopapper och vanligt utskriftspapper. Tack vare att de finns i varsitt fack behöver du inte byta ut någon inför utskrift utan skrivaren hämtar den sortens papper den behöver själv. Att byta patronerna är väldigt enkelt och de går inte åt snabbare eller långsammare än hos andra skrivare i samma prisklass. Men själva patronerna kostar mer än hos andra vilket kan göra att skrivaren inte är den billigaste att använda. Denna skrivare passar dig som vill få bra kvalitet på fotona och som vill ha en enkel skrivare att använda. 

 • Bra kvalitet på utskrifter
 • Lätt att använda efter installation
 • Krånglig installation 
 • Svår manul
 • Kort trådlös räckvidd 

Beskrivning:

 • Utskrifthastighet: Text 12 sid/ min och foto 0,5 sid/min
 • Ljudnivå: Text 50 dB och foto 59 dB
 • Mått: 37,2  x 31,5 x 13,9 cm
 • Vikt: 6,2 kg
 • Inmatningfack: 100 ark
 • Anslutningar: WiFi, USB

 

Youtube:

 

HP Envy 7640

HP Envy 7640 är en liten, enkel och smidig fotoskrivare för dig som vill ha något lätthanterligt i ditt hem. Från stunden du tar ut den från kartongen kommer du märka hur enkelt det är att använda den. Den första installationen går snabbt och om du följer manualen kommer det inte ta lång tid innan du kan sätta igång och börja skriva ut. När du skriver ut får du bra texter och tydliga färger. Det som kan sammanfatta allt är att detta är en skrivare bra på att göra sitt jobb och inte mer eller mindre. 

Den är inte utmärkande snabb, tyst eller levererar de bästa bilderna. Men den är lätt att använda och kommer ge dig bra foton och andra utskrifter. Det finns absolut bättre skrivare när det gäller kvalitet, men denna fotoskrivare kommer att ge det den ska göra på ett smidigt sätt. 

Denna skrivare har endast två bläckpatroner. En är svart och tre är i färg. När du ska byta ut dina patroner måste du då nämligen byta ut hela patronen om en av färgerna tar slut. Det gör att du kan slösa väldigt mycket färg om du inte har lyckats göra slut på alla på samma gång. Pappersmataren kan vara lite trög jämförelsevis med andra skrivare. Du måste nämligen trycka in pappret, eller lyfta på dem för att skrivaren ska förstå att det finns papper att hämta. Det kan vara lite krångligt och frustrerande i längden. 

Själva skannern kan också vara lite långsam, men för hemmabruk där det inte måste gå snabbt kan det vara acceptabelt. I skrivaren finns det två separata fack där du lägger in de olika sorters papperna, beroende på om de är till foto eller vanliga utskrifter. Det gör det mycket enkelt att slippa byta ut papper beroende på vad du tänker skriva ut. Via displayen kan du lätt styra skrivaren och hålla koll på vad som händer. 

Displayen i sig är väldigt enkel med både bilder och text för att du lätt ska kunna se. Detta är en perfekt skrivare för dig som inte känner dig lika kunnig inom elektronik. Den är enkel att installera och lätt att använda. Det är inte den bästa när det gäller färg, snabbhet eller ljudnivå. Men föredrar du simplicitet och användarvänlighet är detta absolut en skrivare som är värd att testas. 

 • Lätt att installera
 • Användarvänlig
 • Måste byta alla färger på samma gång
 • Långsam skanner

Beskrivning:

 • Utskrifthastighet: Text 22 sid/ min och foto 21 sid/min
 • Mått: 45,4 x 19,3 x 41 cm
 • Vikt: 7,67 kg
 • Inmatningfack: 125 + 20 ark
 • Anslutningar: WiFi (n), USB 2.0, NFC, LAN

Youtube:

 

 

Epson Expression Photo XP-8505

Efter att du har konfigurerat denna fotoskrivare på rätt sätt kan du vänta dig att få mycket fina utskrifter. Färgerna är naturliga och svärtan är djup. Men för att det ska bli på det sättet kräver det att den som installerar skrivaren har en viss kompetens om skrivare. Efter de första åtta minuterna av automatisk konfigurering börjar tester med att det skrivs ut flera papper där du ska bedöma resultatet. Beroende på vad du anser om dessa bilder under testet kan du sedan ändra inställningarna för att få en bättre bildkvalitet. 

Men med just denna skrivare kräver det att du kan lite om bilder eftersom om inställningarna blir fel kan du få en mycket sämre utskrift. Är du dock kunnig och vet hur installationen ska gå till blir det ett resultat som var värd jobbet. Det är en stark maskin som klarar av att leverera de bästa bilderna, men som även kan hantera problem inne i skrivaren. Skulle du råka lägga in papper på ett felaktigt sätt är det inga problem, eftersom skrivaren kan räta ut och ordna upp dem själv. Det enda som kan ses som negativt av att den är duktig på att jobba självständigt är att efter fotopapper tar slut börjar den använda sig av vanliga utskriftspapper istället. Andra skrivare hade pausat tills den får nya fotopapper, men denna bara jobbar på. 

Om du söker efter en väldigt tyst skrivare passar detta dig alldeles utmärkt. Den har nämligen ett tyst läge där för lite till inget ljud alls. Det gör också att det tar dubbelt med tid att skriva ut, men det kan det vara värt om du värderar tystnaden. 

Om du inte har tyst läge aktiverat går alla utskrifter väldigt snabbt. Via den enkla pekskärmen gör att du lätt kan hantera skrivaren och tydligt se vad som händer under den pågående utskriften. Precis som alla skrivare bör kunna under år 2020 är att du kan koppla din mobil direkt till skrivaren och skriva ut alla foton du har i telefonen. Förutom sin kvalitet i foton är den även byggd av en riktigt stadig kvalitet och lovar att hålla längre än många andra. Priset är lite högre än andra skrivare budgetklassen, men det ger den igen i sin prestation. Söker du en pålitlig skrivare som kan hålla länge och ge dig det bästa är denna en skrivare som kan vara värd att satsa på. 

 

 • Fin utskriftskvalitet
 • Tålig
 • Ordnar papperskrångel själv
 • Mycket komplicerad installation
 • Tar utskriftspapper när fotopapper är slut

Beskrivning:

 • Utskrifthastighet: Text 8 sid/ min och foto 0,6 sid/min
 • Ljudnivå: Text 59,8 dB (tyst läge 47,6 dB) och foto 59,3 dB (tyst läge 59,2 dB)
 • Mått: 34,9 x 14,2 x 34 cm
 • Vikt: 6,7 kg
 • Inmatningfack: 100 ark
 • Anslutningar: WiFi, USB, Minneskort, Pictbridge

Youtube:

 

 

Canon PIXMA Pro 100

De flesta skrivare för hemmabruk brukar bara tillåta utskrifter med den största storleken A4. Detta är en standardstorlek på papper och de är det som de flesta behöver skriva ut. Men det finns många tillfällen där du har ett behov av att skriva ut ännu större papper. Med Canon PIXMA Pro 100 kan du skriva ut papper i storlek A3, vilket är väldigt ovanligt för ordinarie skrivare. Därför är den klassad till att användas för professionella hemmabruk, alltså för de som behöver liter mer utifrån sin skrivare. 

Denna har trots allt blivit sedd som bäst i test när det kommer till professionell användning hemma. Trots att den skriver ut i större storlekar betyder det inte att kvaliteten blir något sämre. Den kan leverera mycket fina utskrifter med otroligt många detaljer, trots att ytan är större. Men även om du bestämmer att skriva ut i mindre format kommer de fantastiska bilderna att hålla sig på samma nivå. 

När det kommer till större skrivare är denna bäst i test för hemmabruk. Färgerna är levande och nyanserna är många. Inne i skrivaren sitter den tre monokroma bläckpatroner som ger bilderna en helt ny nyans när de skrivs ut. Oavsett om du vill skriva ut i färg eller svartvit kommer dessa tre bläckpatroner att kunna skapa en helt ny sorts bild som få andra skrivare kan tävla med. 

Pro 100 är dessutom väldigt tyst av sig, vilket kan vara skönt om du använder den ofta. Utskrifterna sker ovanligt snabbt, även när den skriver ut i en storlek större. Utskriftskostnader är en av de billigaste om du jämför den med många andra billiga skrivare. Men det som kan kosta är pappret som den skriver ut på. Denna skrivare kommer från märket Canon vilket är ett väldigt bra märke som bara ger ut det bästa. 

Men det är känt att alla papper från Canon, som fotopapper och konstpapper, är alla väldigt dyra. Men om du är villig att leta lite finns det flera som tillverkar papper till en billig peng som är fullt kompatibel med denna sortens skrivare. Denna skrivare är perfekt för dig som söker efter något som kan hantera större utskrifter, men som inte förlorar sin kvalitet med den större storleken. Den är både snabb och tyst och medan dess papper kan vara dyra finns det billiga alternativ att leta bland. 

 • Klara färger och nyanser
 • Snabba utskrifter
 • Tyst
 • Kan skriva ut i A3-storlek
 • Dyra Canon papper

Beskrivning:

 • Utskrifthastighet: Text 3,8 sid/ min och foto A4 0,4 sid/min, A3 0,2 sid/min
 • Ljudnivå: Text 46 dB och foto 44 dB 
 • Mått: 68,9 x 15 x 38,5 cm
 • Vikt: 19,7 kg
 • Inmatningfack: 150 ark
 • Anslutningar: WiFi, USB, Ethernet, Pictbridge. Airprint

 

HP LaserJet Pro m402dn

HP LaserJet Pro m402dn är en laserskrivare vilket skiljer sig från andra som vanligtvis är bläckstråleskrivare. Skillnaden mellan dessa två är att en bläckstråleskrivare använder ett flytande bläck medan en laserskrivare använder pulveriserad toner. Fördelen med att att skaffa en bläckstråleskrivare kommer ner till priset eftersom den är billigare att köpa, men bläckpatronerna kommer sedan att kosta på. En laserskrivare är dyrare att köpa in, men patronerna behöver inte bytas lika ofta och de kan dessutom aldrig torka ut och bli gamla som med bläckpatroner.

Detta gör att HP LaserJet Pro m402dn är mycket dyrare i sitt ingångspris än många andra skrivare, men den är även billigare i längden att använda. Förutom att dess patroner är billigare att använda är den dessutom energisnål vilket kommer att spara in på elräkningarna och miljön vilket är väldigt inne år 2020. Av alla laserskrivare för hemmabruk vann denna bäst i test för sin prestation. Med sin Auto-On/Auto-off teknik kommer den själv att kunna gå in i ett viloläge. Vet du att den kommer att användas flitigt och under en lång tid är den absolut värd en investering. 

När du köper laserskrivaren kommer tonern vara fylld från början. Den toner som följer med kommer kunna ge dig 3100 sidor av text. Medan den kan skriva ut foton till en hygglig kvalitet är det texten den riktigt briljerar med. Under testet kommer sidorna ut rykande snabbt och det är lätt att skriva ut på båda sidorna snabbt och enkelt. Det är inte den bästa modellen för att få ut riktigt snygga foton. Modellen i sig kan kännas lite gammalmodig och passar inte riktigt in bland laserskrivare under 2020. Först och främst finns det inget trådlöst internet och displayen är både liten och tvåradig. 

För dig som kommer att använda denna laserskrivare främst till svartvita texter är detta dock inget större problem eftersom de flesta inställningar av den sorten kan skötas direkt i datorn. Den gamla stilen håller även i sig när det kommer till installationen av laserskrivaren. Det är ett väldigt gammalt sätt att installera programvaran och skrivaren på vilket får det att kännas som att den har tappat bort vilket år den kom till i. Skriver du ut mycket textdokument och vet att du kommer använda den regelbundet under en längre tid är detta en laserskrivare att kolla närmare på. Särskilt om du söker efter en bra investering som i längden kommer att bli den billigaste lösningen. 

 

 • Skriver ut fina texter
 • Får med en full toner från början
 • Billig i drift
 • Gammaldags installation och display
 • Dyr att köpa
 • Skriver inte ut lika fina foton

Beskrivning:

 • Utskrifthastighet: Text 38 sid/ min och foto 1,5 sid/min
 • Ljudnivå: 
 • Mått: 38,1 x 35,7 x 21,6 cm
 • Vikt: 8,58 kg
 • Inmatningfack: 150 + 900 ark
 • Anslutningar: USB 2.0, Gigabit LAN

 

Youtube:

 

 

 

Olika grundmodeller

Det finns många olika sorters skrivare. Men det finns i grunden tre olika saker som definierar vilken sorts skrivare det är. Med de här tre delarna kommer du få dig en bra uppfattning om basen på den skrivare du köper. Allt annat handlar om detaljer och personliga åsikter om modellen. 

Detaljer och åsikter är självklart viktiga och kan vara avgörande när du väljer din skrivare. Därför är det viktigt att läsa igenom tester och kolla upp bäst i test för att veta vilka som är de bästa skrivarna. Men saker som multifunktionell skrivare, laserskrivare och hur patronerna funkar kommer alltid ligga till grund för hur just din skrivare kommer att vara. Har du koll på skillnaderna i grunden kommer du kunna göra en mycket snabbare bedömning av alla skrivare efteråt. 

Laserskrivare eller bläckstråleskrivare?

Bland skrivare finns det primärt två olika sorter, laserskrivare och bläckstråleskrivare. Dessa har både sina egna för och nackdelar beroende på vad du själv värderar. Det positiva med en bläckstråleskrivare är att de är ganska billiga att köpa. Vanliga skrivare för hemmabruk brukar alla ha bläck i sig. Söker du efter en skrivare som kan skriva ut riktigt fina foton är dessutom en bläckstråleskrivare att föredra eftersom bläcket gör finare foton. Det som kan vara negativt med att använda en bläckskrivare är att bläckpatroner kostar mer och de måste bytas ut relativt ofta. Om de dessutom inte används regelbundet torkar de ihop och du måste köpa nya. Därför kan det vara dyrare att driva en skrivare som använder sig av bläckpatroner. 

När det kommer till laserskrivare brukar de vara dyrare att köpa in. Oftast är de för dyra för att vänliga människor ska ha dem i sitt hem. Men självklart finns det billigare varianter av dessa modeller också. Det som är det bästa med en laserskrivare är att efter du har köpt den är den mycket billigare att driva. Istället för bläck använder den pulver i sina patroner vilket är det billigaste att köpa. Dessutom behöver de inte bytas ut lika ofta tack vare att de är mer dryga att göra åt. De går inte att torka ut eftersom de redan kommer i ett torkat format. Därför kan de heller inte blir för gamla för att användas. Men eftersom de inte skriver ut lika fina foton är dessa rekommenderade att användas av dem som främst vill ha en skrivare för textdokument.

Bläckpatroner

De flesta fotoskrivare som du köper till ditt hem kommer vara en bläckstråleskrivare. För att dessa ska fungera behöver de ha ett bläck att kunna skriva med. När dessa antingen torkat ut eller tagit slut behöver du byta dem. I de flesta fall använder sig en fotoskrivare av utbytningsbara patroner som kommer med en patron för varje färg eller med ett enpatronssystem som har alla färger i en och samma patron. När alla patroner är separata kan du byta ut den patron som har tagit slut. Men sitter de alla i en och samma måste du byta ut hela patronen, även om det finns färg kvar i några av dem. Det är självklart enklare att byta ut en enda patron istället för att försöka få dit flera stycken. Men det är det billigaste du kan göra och behöver inte slänga något i onödan. Det sparar även på miljön vilket är väldigt inne under 2020. 

Det finns även patroner som du kan fylla på. Till dem köper du helt enkelt bläck på flaska och fyller på patronerna utan att behöva byta ut den. Dessa är jättebra för att få det billigaste patronerna, samtidigt som du sparar in på miljön. Att inte behöva slänga mer saker än nödvändigtvis är alltid bättre för naturen. När du ska fylla på patronerna öppnar du en lucka där den sitter och sedan vänder du upp och ner på bläckflaskan för att fylla på patronen. Dessa är specialgjorda för att du inte ska råka spilla ut något bläck när du häller över det. Har du en laserskrivare kommer också behöva byta ut tonkassetter. Detta behövs göras efter ca 20 000 utskrifter och det gör att flera laserskrivare för hemmabruk behöver aldrig bytas ut sina tonkassetter.

Enkel eller multifunktionell

En multifunktionell skrivare låter dig göra mer än att bara skriva ut. Det kan handla om saker som att kunna skanna, kopiera och till och med kunna faxa. Om du vet med dig att du önskar kunna göra mer än att skriva ut är det en multifunktionell skrivare som du vill ha. 

Om inte är det i de flesta fall enklare att ha en skrivare som bara kan skriva ut. Det blir mindre funktioner och inställningar att hålla koll på. Men med en multifunktionell skrivare kommer du därefter alltid ha möjligheten att kunna göra mycket mer. Därför räknar många konsumenter det som en bra investering med att skaffa en skrivare med flera funktioner.

Många har fått för sig att en multifunktionell skrivare automatiskt är dyrare än en enkel skrivare. Men det är inte fallet. Bland många modeller kan du få en multifunktionell skrivare för samma pris som vilken annan enkel skrivare som helst. Det som kan vara skillnaden är att fokuset på funktionerna blir delade istället. 

En enkel skrivare som har hela sitt syfte med att skriva ut dokument och bilder kanske gör bättre utskrifter än en annan maskin som dessutom ska skanna och kopiera. Detta gäller inte för alla modeller, men det är bra att tänka på när du letar efter en skrivare. Idag har de flesta skrivare flera funktioner, men bland några av de billigaste modellerna kan du fortfarande hitta skrivare som enbart kan skriva ut dokument och foton.

Om skribenten

Jonathan

Leave a Comment