Elektronik

Bästa bärbara datorn

Skriven av Angelica

För att kunna fastställa vilken bärbar dator som är bäst i test krävs det noggranna tester, undersökningar och jämförelser. Det finns nämligen ett brett utbud av moderna, innovativa och prisvärda datorer på marknaden. Vissa är riktigt krafthus och medan andra passar bäst som en bra billig dator att ta med till skolan. Oavsett om du vill ha den bästa bärbara datorn för spel eller den bästa bärbara datorn för videoredigering, jobb eller studier så finns det definitivt en laptop som passar just dig.

Bästa bärbara datorn 2020

1. Dell XPS 13 9300

Dell XPS 13 9300 är den laptop som är bäst i test när det kommer till premiumdatorer. Med sin 13-tums touchskärm är den liten, användarvänlig och lätt att ta med sig överallt. Skärmen är dessutom knivskarp och designen är mycket smakfull. Med tunna skärmkanter blir datorn riktigt kompakt. Om du söker efter en bärbar dator som är bäst i test så är laptopen ett bra val för det mesta.

Egenskaper:

 • Snygg design
 • Kraftfull processor och bra prestanda
 • Behagligt tangentbord
 • Märklig touchpad
 • Dyr premiumdator

Specifikationer:

 • Storlek: 13 tum
 • Processor: Intel Core i7
 • RAM-minne: 16 GB 
 • Hårddisk: 512 GB 
 • Grafik: Intel Iris Plus Graphics
 • Vikt: 1,3 kg

Såväl studier som jobb och enklare spel är enkelt att utföra på denna dator med en Intel Core i7-processor och ett RAM-minne på 16 GB. Batteritiden är relativt lång, upp emot 10 timmar, och tangentbordet är riktigt bekvämt att använda.

Något som sticker ut hos Dell XPS 13 9300 är den touchpad som varierar i tröghet beroende på var ditt finger befinner sig. Detta kan vara både en för- och nackdel beroende på användaren. Fläktarna kan susa en del när datorn sätts på prov under hög belastning. Generellt är det dock en riktigt behändig drömdator för dig som har budgeten för den.

2. Apple MacBook Pro med Touch Bar (2019)

För att bli bäst i test som bärbar dator krävs en hel del. Apple Macbook Pro 16” har dock lyckats och denna nya version har en fantastisk prestanda och en snyggt slimmad dataskärm. Priset må vara högt men denna bärbara dator är mer än väl värd pengarna. Bakom skärmen på 16 tum döljs en åttakärnig Intel Core i9-processor med Turbo Boost och 16 GB RAM-minne.

Egenskaper:

 • Makalös skärm
 • Det nya tangentbordet
 • Stort arbetsminne
 • Endast för de med hög budget
 • Endast USB C-portar

Specifikationer:

 • Storlek: 16 tum
 • Processor: Intel Core i9
 • RAM-minne: 16 GB
 • Hårddisk: 512 GB
 • Grafik: Intel UHD Graphics 630 + AMD Radeon Pro 5300M (4 GB GDDR6) 
 • Vikt: 2 kg

Laptopens tangentbord utmärker sig lite extra då Apple har slopat den kontroversiella butterfly-tekniken. Här finns nu istället ett utmärkt tangentbord som är härligt att skriva på och dessutom har Escape-knappen gjort entré igen.

Det kraftfulla grafikkortet gör Apple Macbook Pro 16” till den bästa bärbara datorn för videoredigering och spel. Arbetsminnet är på hela 16 GB och laptopskärmen lämnar inget att önska med sin knivskarpa bild och perfekta färgåtergivning. Skärmen är dessutom ljusstark, vilket är tacksamt om man använder datorn utomhus.

Bäst i test för en bärbar dator: Detta ska du tänka på

När du ska köpa en laptop måste du fundera på vad du ska använda den till. Grafik, processor, skärmstorlek, prestanda, batteritid och mycket mer spelar roll när du ska välja dator.

Den bästa bärbara datorn under 5000 kronor har inte samma specifikationer som den bästa laptopen under 10000 kronor. En bärbar dator som är billig kan fungera som den en bra skoldator. Om du däremot vill spela avancerade spel eller syssla med kreativa arbetssysslor kan det vara en väl värd investering att lägga mer pengar på rätt dator. Du kan dock ha tur att hitta en bra bärbar dator på rea under till exempel höst och efter julen.

Skärmens storlek

En bärbar dator på 17 tum passar utmärkt för spel och för arbetsuppgifter som kräver en stor skärm. Den bästa bärbara datorn att plugga har dock oftast en skärm på 13 eller 14 tum. En mindre dataskärm innebär nämligen en mer lättviktig dator, vilket gör den enklare att bära med sig. Alla laptops är bärbara, men om du även vill ha en portabel sådan bör den vara liten och lätt.

Batteritiden spelar roll

När du köper en dator är det bra att kika på hur lång batteritid den har. Det är dock en skillnad mellan en dators uppskattade batteritid och den faktiska batteritiden. Medan specifikationen påstår att en dator har en batteritid på 10 timmar kanske batteriet i verkligheten endast räcker i 6 timmar om du använder den mycket.

De tekniska detaljerna för prestandan

När du köper en ny laptop får du inte missa att kika igenom de tekniska detaljerna. För att bli bäst i test måste en bärbar dator ha bra grafikkort och kraftfull processor. Ett bra grafikkort behövs inte bara för spel utan även för filmredigering, ljudproduktion och annat. Ett bra val av dator är bland annat de som har ett GeForce-kort.

Kika även så att den dator du köper har ett stort RAM-minne, alltså arbetsminnet, och ett bra hårddiskminne. Många datorer har 512 GB eller 1 TB. En större hårddisk krävs om du ska installera många program, men ska du endast använda datorn att skriva på så krävs det knappast 1 TB.

Olika anslutningar

Missa inte att kolla vilka anslutningar din nya laptop har. För att bli bäst i test ska en laptop gärna ha flera USB-portar, även de nyare USB C-portarna som har högre överföringshastighet. Många datorer har även HDMI för att ansluta en extern bildskärm och minneskortsläsare.

Skydda din nya laptop

När du hittat en ny bärbar dator som är billig och prisvärd, då är det dags att ta väl hand om den. Den bästa budget laptopen 2020 kommer inte att hålla länge om du inte installerar ett bra antivirusskydd. Ett bra antivirusskydd upptäcker skadliga program och tar bort dem från din bärbara dator. Du kan bland annat finna bra antivirusskydd från Panda, AVG eller McAfee varav några har gratisversioner. En del laptops har dessutom redan antivirusskydd installerade vid köpet.

Snygg och stilsäker

Om du ska köpa en ny bärbar dator under 2020, då gäller det att göra ett bra förarbete. Genom att jämföra så många prisvärda datorer som möjligt ökar chansen att du blir nöjd med ditt köp. Glöm dock inte att även kika utanpå chassit. En bra prestanda i all ära, men en snygg design, moderna linjer och ett bakgrundsupplyst tangentbord är minst lika viktigt som prestandan.

Vanliga frågor om bärbara datorer

Hur länge håller en laptop?

Hur länge en bärbar dator håller beror på många olika faktorer. Det som spelar mest roll är dock vad som finns innanför chassit och hur mycket du använder din dator. En dator som ständigt används till en maxad kapacitet slits ut fortare än en dator som bara används då och då. En bärbar dator har generellt en livslängd på flera år. Vissa hårdvaror går att byta ut om det skulle behövas.

Hur mycket ström drar en laptop?

En bärbar dator drar generellt mer ström än vad man kanske tror. I standbyläge drar en bärbar dator ca 5 watt. I påslaget läge däremot så drar din dator runt 40 watt. Den kan dock dra mer än så om du har en kraftfull dator som arbetar hårt. Ett energitips är därför att stänga av din dator mellan användningarna om du vill spara pengar.

Varför låter min laptop så mycket?

En bärbar dator som låter mycket kan ha ansamlat damm. Du kan ofta öppna upp den och rengöra den för att fläktarna ska behöva jobba mindre och därmed låta mindre. En rengjord, sval dator är nämligen inte lika högljudd.

Hur låser man upp musen på en bärbar dator?

Har du råkat låsa musen på en bärbar dator? Ofta kan du låsa upp musen genom att dubbelklicka på pekplattan om det lyser en lampa på den. Annars kan du leta efter mus-ikonen på tangentbordet. Den sitter oftast på någon av funktionstangenterna, alltså F1, F2 etc. Tryck ner fn-tangenten och sedan funktionstangenten för att låsa upp musen.

Om du ska köpa en laptop kan det även vara bra att investera i en mus, speciellt om du ska spela mycket.

Vilken bärbar dator är bäst?

När man ska köpa en ny bärbar dator är det inte konstigt att ställa sig själv frågan: ”Vilken bärbar dator är bäst i test?” En riktigt bra bärbar dator ska klara av alla dina vardagssysslor, oavsett om det innebär jobb, studier eller spel. Se därför till att läsa jämförelser och recensioner för att välja ut den bärbara dator som är bäst i test. Samtidigt som du vill ha en prisvärd dator så vill du även ha en med rätt prestanda.

Vilken bärbar dator ska jag köpa?

När du ska köpa en laptop bör du fundera på vad du ska använda den till. Den bästa gaming laptopen kräver en kraftfullare prestanda än en bra skoldator gör. Fundera även på hur stor skärm du vill ha. En bärbar dator på 17 tum innebär ofta en högre vikt än en mindre data på 14 tum, något som kan vara jobbigt om du ska bära runt på datorn varje dag. Vilken bärbar dator du ska köpa vet du bara själv först när du har jämfört många olika.

Bärbar dator: Vad ska man tänka på?

Den bästa bärbara datorn är den som du noggrant har valt ut. Se till att läsa en mängd olika tester, jämförelser och recensioner. På så sätt kan du göra ett medvetet och klokt val när du köper en ny bärbar dator. Den bästa bärbara datorn för studier under 2020 är en helt annan än den bästa bärbara datorn för videoredigering. Läs därför på om och jämför grafik, processor, batteritid, prestanda, skärmupplösning och allt annat som är viktigt för dig.

Om skribenten

Angelica

Leave a Comment