Trädgård & verktyg

Bästa snöslungan 2021

snöslunga
Skriven av James Petterson
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Vilka företag som vi samarbetar med går att se i vår annonspolicy

Att skotta brukar höra till sysslorna som måste göras, men som ingen vill göra. Att skotta med en snöskyffel är både jobbigt och tidskrävande. Om man känner så är det dags att skaffa en snöslunga. Med en snöslunga kommer skottningen både bli snabb och enkel. Den kan dra fram längs parkeringen eller gräsmattan och röja undan snön utan att man behöver svettas. Med en snöslunga kan man se till att hålla marken snöfri hela vintern. Är du redo att sluta slita med snöskyffeln? Satsa då på en riktigt bra snöslunga. 

Vilken är den bästa snöslungan 2021?

1. AL-KO SnowLine 46 E

AL-KO SnowLine 46 E är en liten snöslunga som passar bättre på mindre ytor. Det gör att den passar perfekt för alla trånga platser där man behöver en liten snöslunga för att göra ett snabbt och smidigt jobb. Tack vare att den väger lite och dessutom har ett bärhandtag är det lätt att flytta den från en plats till en annan. Den klarar även av att hantera tung snö, men den kan inte kasta det särskilt långt.

Egenskaper:

 • Billig
 • Enkel att styra
 • Kan ta sig fram i trånga utrymmen
 • Billig att driva
 • Svårt att slunga djup och hård snö
 • Är beroende av sladden

Specifikationer:

 • Prisklass: Budget
 • Kraftkälla: Elektrisk
 • Motoreffekt: 2000 W 
 • Slungtyp: Enstegs
 • Arbetsbredd: 46 cm
 • Arbetshöjd: 30 cm
 • Antal växlar: Inga
 • Styrvibrationer: (max) 2,5 m/s²
 • Elstart: Ja
 • Kastlängd: 10 m

På grund utav den låga vikten klarar den dessutom inte att ta sig ner med skrapan i marken om snön är hård och kompakt. Men i testerna räckte det att hjälpa till med att trycka ner den med kroppsvikten så kunde den ta sig igenom snön. Det är dock jobbigt och är inget man vill göra särskilt länge. Denna snöslunga går på el vilket gör den billigare att driva. 

Det är dessutom en billig snöslunga att köpa vilket gör den perfekt för alla som vill bara ha en liten och smidig maskin att hjälpa till med skottningen. Det negativa med att ha en eldriven snöslunga är att man måste vara nära ett eluttag för att kunna använda den. Den får även inte köra över någon sladd eftersom den kan skadas. Detta är en av de billigaste snöslungorna på marknaden, men presterar förvånansvärt bra. Den är liten och smidig vilket kommer passa perfekt på mindre och trånga ytor. 

2. AL-KO SnowLine 700 E

AL-KO SnowLine 700 är ett riktigt kraftpaket som kan kasta mycket snö väldigt långt. Den kan ta sig in i både hårt packad snö och tjocka snöhögar. Den är väldigt bred jämfört med många andra vilket gör att den kan kasta mycket snö på en gång. Det gör att hela arbetet går väldigt fort. Man kan enkelt justera utkastet via ett reglage som sitter uppe vid handtagen. Strålkastare sitter på framsidan som gör att man kan jobba på även när det är mörkt. Den tänds och släckt via en enkel strömbrytare. 

Egenskaper:

 • Kraftfull
 • Kastar mycket snö åt gången
 • Svår att stya
 • Kan inte kasta korta avstånd

Specifikationer:

 • Prisklass: Premium
 • Motor: 165 S, 4-takt, OHV
 • Kraftkälla: Bensin
 • Motoreffekt: 7800 W (vid 3600 rpm)
 • Slagvolym: 375 cc
 • Tankvolym: 6,5 L
 • Slungtyp: Tvåsteg
 • Arbetsbredd: 70 cm
 • Arbetshöjd: 54,5 cm
 • Antal växlar: Fram 6 st, Bak 2 st
 • Hastighet : Fram 1,37-3,4 km/t, Bak 1,2-1,63 km/t
 • Rotation utkast: 190 °steglöst (manuellt) 
 • Ljudnivå (uppmätt): ca 86 dB
 • Elstart: Ja
 • Kastlängd: 1 – 15 m
 • Justerbara handtag: Ja
 • Strålkastare: Ja (Inbyggd)

Det eluppvärmda handtaget gör den mycket bekvämare att köra i den bitande kylan och med de många växlar kan man lätt bestämma hastigheten. Det enda som finns att klaga på är att det går inte att justera kastningen till att gå mer nedåt och åt höger, vilket skulle göra att den kastar snön på kortare avstånd. I vissa fall är det bra att inte kasta snön för långt och man önskar att det alternativet fanns. Den är även väldigt tung vilket gör den svår att både styra och hantera. Är man ute efter en bra snöslunga som kan kasta mycket snö på en och samma gång är detta en modell att kolla in. 

Varför ska man köpa en snöslunga?

En snöslunga kan göra snöröjningen snabb och enkel. Genom att köra den fram över snön kommer den att fånga upp all snö och kasta iväg den för att lämna kvar öppna ytor. Det är perfekt vid vägar, parkeringar och gångstigar där man vill hålla marken fri från snö. Alternativet till en snöslunga är en vanlig snöskyffel. Med den kan man manuellt skotta bort snön vilket är både ett tungt arbete och tar lång tid att genomföra. Särskilt om det handlar om stora ytor och om det kommer ny snö regelbundet. Det gör att många försöker undvika att göra det och det blir ett stressmoment i vardagen eller till och med kanske inte blir gjort över huvud taget.

En snöslunga är perfekt för alla som har ett hem, äger fastigheter eller något annat där man behöver ha det skottat. Eftersom det finns snöslungor för både små och stora områden är inte storleken på fastigheten avgörande om man ska ha en snöslunga eller inte. Alla kan dra nytta av den och spara både tid och energi som man kan lägga på annat. 

Hur fungerar en snöslunga?

En snöslunga är ett redskap som drivs av en motor. Den är till för att röja undan snö genom att fånga upp det och kasta iväg det till en annan plats. Vanligtvis kastas den åt sidan mellan 5-15 meter. I snöslungan sitter det en skruv som arbetar sig in i snön. Det är via denna skruv som snön tar sig in i snöslungan och sedan slungas ut genom ett utkast. Det utkastet kan man vanligtvis kunna rikta själv för att kunna bestämma om man vill kasta snön långt bort, eller precis bredvid. En snöslunga kan vara en-, två- eller trestegs. Dessa steg refererar till om snöslungan kastar ut snön direkt, eller om den bearbetas inne i maskinen. 

Om det är en enstegs åker den direkt ut via utkastet. Är det en två- eller tresteg kommer den att bearbeta snön först och gör att den kan ta sig ann mycket tuffare snö. Genom att fördela upp snön kommer den att kunnas kastas ut bättre och fastnar inte i utkastet. En snöslunga kör alltid på egen hand med ett drivmedel. Antingen är det bensin, batteri eller el. Den som kör snöslungan går bakom och bara styr den. Hanteringen kan oftast jämföras med en gräsklippare. 

Bensindriven vs batteridriven vs eldriven snöslunga?

En snöslunga har alltid ett drivmedel, bensin, batteri eller el. Det finns flera för- och nackdelar med alla varianter. Välj därför det drivmedel som är mest anpassat efter de behov som finns. 

Elektrisk snöslunga

En elektrisk snöslunga är oftast svagare än en bensindriven och rekommenderas inte för stora och tuffa ytor. När det kommer till elektroniska snöslungor kan man antingen köra den via batteri eller sladd. Den med sladd brukar vara billigast, men är då begränsad till ett utrymme dit sladden når. Det är också viktigt att inte råka köra över sladden eftersom det kan skada den. En batteridriven kan köras på större avstånd, men tiden för användning är begränsad eftersom den måste laddas. En elektrisk snöslunga är perfekt för de som har små ytor, ingen tuff snö och som vill ha en snöslunga som är miljövänlig och billig i drift. 

Bensindriven snöslunga

Det är vanligast att man har en bensindriven snöslunga eftersom det är den mest effektiva. Den orkar med mycket tung och kompakt snö och kan därför användas i de flesta miljöer. En tankning räcker länge vilket gör att man kan vara ute och skotta en bra stund. Men de är också dyrare i drift och inte lika miljövänliga. De bensindrivna snöslungorna passar perfekt till områden som kräver en kraftfull maskin. 

 

Vanliga frågor om snöslungor

Vilken är den bästa snöslungan?

Vilken som är den bästa snöslungan beror helt och hållet på hur den ska användas. De stora, tunga och starka modellerna är perfekt för de som ska användas på stora ytor och jobba igenom både tung och kompakt snö. De mindre och lättare passar bra till uppfarter och trånga utrymmen där de måste svänga lätt. Men ska man gå på resultatet i flera tester av snöslungor är det Husqvarna ST 227P som har vunnit pris som bäst i test. Den passar bra till de flesta användningsområden tack vare sin effektiva styrka och enkelhet att styra. I sin mellanklass är den inte för dyr och kan hålla länge tack vare sin höga byggkvalitet. Medan det finns fler som har vunnit priser i exempelvis smarta miljöval och i premiumklassen, är det denna modell som visa sig bäst i testerna.

Vilken bensin används till snöslungor?

Många snöslungor använder sig utav bensin som drivmedel. Det är olika för varje modell om vilken bensin som bör användas till den. Detta brukar stå i manualen och det är alltid rekommenderat att använda den sortens bensin som tillverkaren säger att man ska. Generellt sett brukar det vara alkylatbensin som används mest. Detta är för att den sortens bensin sotar mindre än den traditionella bensinen. Den används därför i snöslungor för att det ska vara behagligare för användaren att gå bakom den. Man ska även se till att välja tvåtaktsbensin om snöslungan ha en tvåtaktsmotor och fyrtakts om den har en fyrtaktsmotor.

Vad kostar det att köpa en snöslunga?

Priset på en snöslunga kan skilja sig oerhört mycket i pris. Man kan köpa en snöslunga från allt mellan 3 000 - 30 000 kronor. Alla modeller som kostar 9000 kronor eller mindre brukar räknas till budgetklassen och mellanklassen kan ligga på upp till 20 000 kronor. När det kommer till premiumklassen finns det inte riktigt någon gräns. Det beror på hur många tillbehör och extra finesser den har med som kommer att påverka priset.

Vad kostar det att driva en snöslunga?

Det finns vissa saker som kostar med att ha en snöslunga. Drivmedlet spelar en stor roll när det kommer till hur mycket det kostar att ha en snöslunga. Har man en bensindriven måste man självklart köpa bensin för att den ska kunna köra. En eldriven snöslunga använder sig däremot av el, antingen via en sladd eller batteri. Generellt brukar det vara billigare att använda en elektrisk snöslunga, men det beror självklart på aktuella bensin- och elpriser.

Behöver man reservdelar eller extra tillbehör kan man leta efter det i vanliga byggvarubutiker. Genom att kolla i butiker som exempelvis Jula efter snöslunga kommer man att hitta många prisvärda saker. Det går även att hitta det på flera sidor på nätet. Extra prylar, som exempelvis snökedjor och överdrag brukar inte kosta särskilt mycket.

Ska man serva en snöslunga?

Precis som alla maskiner behöver även en snöslunga servas. Det är för att den ska kunna fungera effektivt och leva länge. I en service brukar det ingå ett oljebyte, kontroll av däck och justeringar av reglage mm. Servicen kan göras på egen hand. Annars finns det flera butiker som tar emot snöslungor och gör en genomgående service. Det är alltid rekommenderat att göra en service en gång om året, antingen före eller efter vintern. Genom att ha för vana att serva den regelbundet kommer den alltid att prestera på bästa sätt. Det bästa valet är att alltid göra en service i slutet av vintern innan den går in för sommarförvaring. Då kommer den vara i toppskick nästa gång den ska ut och jobba.

Vilken olja använder man till en snöslunga?

Motorolja är viktigt att ha eftersom det får snöslungan att fungera som den ska. Men det är väldigt viktigt att använda rätt sorts motorolja. Vissa tillverkare rekommenderar att använda en motorolja på 5W-30, medan andra säger att man ska ha 10W-30 istället. Dessa mätningar refererar till viskositetsantalet. Bokstaven “W” står för vinter och berättar hur bra oljan flyter när den är kall. Ju lägre siffrorna är, desto bättre kommer den att flyta. Därför är det viktigt att skaffa rätt olja för att den ska kunna fortsätta att flyta på bra även mitt i den kallaste vintern. Det bästa är att se till manualen för att få den bästa oljan till varje enskild modell.

 

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

James Petterson

James är en riktig "Do it Yourself"-mästare som spenderar nästan all sin fritid på projekt för sitt hus utanför Stockholm.

Han har jobbat som snickare i 20 år och beskriver sig själv som "Killen alla ringer när problem uppstår i hemmet."

James hjälper Bästa Testen med att recensera produkter inom Trädgård & Verktyg.