Recensioner

Bäst i test digital kompaktkamera 2020

Skriven av Angelica

Funderar du på att investera i en ny kamera? I så fall är en digital kompaktkamera det bästa alternativet. Det är en liten kamera med stora funktioner. En kompaktkamera i vårt bäst i test kommer att överraska dig med alla sina funktioner och kvaliteter. Dessutom har vi valt ut en bäst i test kamera i såväl budgetklassen som i premiumklassen.

Vill du ha den bästa kompaktkameran med långzoom eller en kompaktkamera med wifi? Kanske vill du bara ha en bra liten kamera som du direkt kan bränna av en bild med. Det är stora frågor men genom att fundera på vad du ska använda din kamera till blir det enklare välja den kamera som är bäst i test för just dig. Kameradjungeln är stor men vår ingående jämförelse kommer att hjälpa dig på traven.

Topp 3 digital kompaktkamera 2020

1. SONY RX100 III

 • Utmärkt bildsensor
 • Wifi-funktion
 • Vridbar LCD-skärm
 • Ingen pekskärm

Bästa pris hos:

2. Canon IXUS 125 HS

 • Lättviktig
 • Utmärkt bildsensor
 • Bra optisk zoom
 • Saknar wifi

Bästa pris hos:

1. Canon PowerShot SX260 HS

 • Långzoom 20x
 • Filmar i full HD
 • Bra bildkvalitet
 • Saknar wifi

Bästa pris hos:

Välj rätt bäst i test kompaktkamera för dig

Att välja rätt digital kompaktkamera är svårt. Utbudet är nämligen stort och det kan vara svårt att veta vilka funktioner man ska kolla efter i en ny kamera. Specifikationslistorna är långa och det kan varas vårt att tyda en bra bildsensor eller förstå vad ISO-siffror betyder.

I vårt test finns en kompaktkamera för alla, genom att läsa på och jämföra kameror kan du enklare förstå vilken kamera som passar dig bäst. Priset är nämligen inte alltid viktigast. Därför har vi även en bäst i test kamera i budgetklassen.

Få koll på bildsensorn

En väsentlig del av kameran är den så kallade bildsensorn. Du kan se vilken bildsensor kameran har genom att kika på megapixlarna. Bildsensorn mäts nämligen i megapixel och en kamera kan ha allt från 8 till över 20 megapixlar i en bra digital kompaktkamera.

Den bästa kameran har ett högt antal megapixlar och är även bakbelyst. Då får du klara och skarpa bilder i alla ljusförhållanden. Det är själva bildsensorn som tar alla ljusstrålar och förvandlar de till en elektronisk bild. När du knäpper på avtryckarknappen.

Därför är batterikapaciteten viktig

Batterikapaciteten är viktig för dig som använder en digital kompaktkamera för att fota mycket och ofta. Den bästa digitalkameran har en så hög batterikapacitet som möjligt. Kapaciteten mäts ofta i antalet bilder en kamera kan ta innan batteriet måste laddas. Du kan se en kompakt digitalkamera som klarar av 220 bilder likaväl som en som klarar över 1 000 bilder. Batterikapaciteten kan alltså variera mycket. Om du vill använda din digital kamera ofta utan att behöva ladda den kan det därför vara bra att välja en digital kompaktkamera med lång batteritid.

Därför ska du välja en digital kompaktkamera

Det finns en lång rad fördelar med att välja en digital kompaktkamera framför en större och ofta mer avancerad systemkamera. Du kan ofta få bättre bilder med en systemkamera, speciellt om du är duktig på att hantera de manuella inställningarna. För enkelhetens och smidighetens skull är dock en digital kompaktkamera att föredra.

I vårt kamera test är det tydligt att en digital kompaktkamera håller toppkvalitet, och du behöver inte betala ett högt pris för att få den. Idag kan du få en lika bra kompaktkamera med wifi som du kan få en bra systemkamera. Kamerans bildsensor är mycket välutvecklad i en kompakt digitalkamera, vilket ger dig riktigt bra bilder trots det kompakta formatet.

En fördel med en kompakt digitalkamera är att den är så liten. En liten kamera är smidig att ta med, kan förvaras i handväskan och finns alltid redo när ett bildmoment infaller. Du kan få den bästa kompaktkameran med långzoom i samma storlek som en liten plånbok och om du köper en vattentät kamera kan du ta med den på alla dina helgäventyr.

Mindre kamera – men större användningsområde

Med en liten digital kompaktkamera är chansen att du faktiskt använder den regelbundet större. Det är enklare och mindre genant att ta fram en liten digital kompaktkamera än en stor systemkamera med objektiv. Om du inte är någon proffsfotograf av rang så är därför en digital kompaktkamera därför ett bättre val än en stor avancerad systemkamera. Dessutom får du bättre bilder än med en mobilkamera, oavsett vilken modell du har.

I vårt test finns den kompaktkamera som passar bäst för dig. Den bästa digitalkameran är liten, behändig, snyggt designad och tar alltid skarpa bilder. Läs därför vårt bäst i test för digitalkamera och bestäm själv vilken som passar dig.

3 spännande funktioner du inte vill missa

En digital kompaktkamera har ofta en mängd spännande funktioner du inte får missa. Varför bara fotografera med autoinställningar när du kan experimentera lite på egen hand. Välj en kompaktkamera med zoom så att du kan komma närmare det objekt du fotograferar.

Den digital kompaktkamera som är bäst i test, SONY RX100 II, har en riktigt spännande funktion när det kommer till den stora LCD-skärmen. Du kan nämligen vrida den både uppåt och nedåt vilket gör den till en perfekt selfie- eller vloggkamera.

En annan behändig funktion gäller de kameror som har wifi. En digital kompaktkamera med wifi är nämligen riktigt smart att inhandla. Med en sådan kan du posta de bilder du tar i sociala medier bara några sekunder efter att du har fotat dem med din kamera. Allt du behöver göra är att föra över dem med hjälp av wifi-funktionen.

Filma med en digital kompaktkamera

Många vill använda en digital kompaktkamera även för att spela in videor. En digitalkamera i vårt bäst i test som är riktigt bra på detta är Canon PowerShot SX260 HS som filmar i full HD samtidigt som kameran spelar in stereoljud av hög kvalitet.

Det finns dock andra kameror som endast filmar i 720 pixlar, vilket inte kommer att ge dig några bättre videor. Se därför till att läsa vårt bäst i test noggrant och välj ut den digital kompaktkamera som kan hjälpa dig att skapa grymma videor.

Vad ska du använda dina bilder till?

När man ska investera i en ny digital kompaktkamera kan det kännas lockande att köpa den dyraste varianten för att man förknippar ett högt pris med bra bilder. Kanske vill man till och med köpa en avancerad systemkamera. Då gäller det att fundera på vad man egentligen ska använda sina bilder till.

Om man främst ska visa fotona för familjen, framkalla dem och ladda upp dem på sociala medier räcker en enklare digital kompaktkamera. En avancerad kompakt digitalkamera eller en dyr systemkamera behöver du först om du är i behov av bilder av riktigt hög kvalitet eller om du vill ha många manuella inställningsmöjligheter.


Bästa digitala kompaktkameran 2020


SONY RX100 III

Bäst i test som kompaktkamera är utan tvekan SONY RX100 II. Detta är en digital kompaktkamera som har alltid du söker efter i en behändig och liten digitalkamera. Vårt test av denna kompaktkameras funktioner och det faktum att designen är så elegant men samtidigt robust gör detta till en solklar vinnare i vårt bäst i test för en kompaktkamera.

Bland funktionerna syns bland annat en 3 tums LCD-skärm som är vikbar såväl 180 grader uppåt som 45 grader nedåt. Det är en riktigt bra funktion om du vill ta selfies eller spela in en vloggvideo med dig själv. Dessutom är detta en kompaktkamera med wifi, vilket innebär att du snabbt kan dela dina nytagna bilder på sociala medier.

SONY RX100 II är en kompakt kamera med en gedigen byggkvalitet. Prestandan är hög och kameran är byggd av högkvalitativa material. Vårt test av denna digitalkamera visar på en stor mångsidighet med ett genomtänkt menysystem som navigeras med hjälp av de behändiga knapparna.

En digital kompaktkamera som ger dig 20,1 megapixlar, en serietagning på 10 bilder per sekund och wifi kan knappast gå fel. Smakar det så kostar det dock men detta är utan tvekan den bästa kameran. Batterikapaciteten ligger på cirka 350 bilder innan det måste laddas och du kan välja mellan två olika självutlösare. För dig som vill kunna knäppa av bilder utan att själv manuellt justera bilden har denna kompakt kamera en utmärkt autofunktionalitet.

 • Utmärkt bildsensor
 • Wifi-funktion
 • Vridbar LCD-skärm
 • Ingen pekskärm

Beskrivning:

 • Bildsensor: 20,1 megapixel, bakbelyst CMOS, 1 tum
 • Skärm: 3 tum LCD (1 228 800 pixlar) vridbar uppåt 180° och 45° nedåt 
 • Blixt: Pop-up
 • Optisk zoom: 2,9
 • Brännvidd: 24 – 70 mm
 • ISO: 125–12800
 • Slutartid: 30-1/2000 s
 • Starttid: 0,5 sek
 • Batterikapacitet: Ca 320 bilder
 • Wifi: Ja
 • Anslutningar: HDMI D micro och USB 2.0

Bästa pris hos:


Canon IXUS 125 HS

Canon IXUS 125 HS är en liten digital kompaktkamera med fokus på ordet liten. Den väger endast 135 gram och kan räknas som en ultra-kompaktkamera med sitt tunna skal. Den tar ingen plats i väskan och är en billig kompaktkamera där du får mycket kamera för priset. Faktum är att Canon IXUS 125 HS är den digitalkamera som är bäst i test i budgetklassen.

Som bäst i test är denna kamera en självklar vinnare. Det låga priset till trots har kameran en bildsensor på hela 16,1 megapixlar och dessutom en bakbelyst CMOS-bildsensor. Allt detta ger skarpa och klara bilder och den inbyggda blixten hjälper till i sämre ljusförhållanden. Vårt test av denna kompaktkamera visade att autofunktion är riktigt bra och alltid kommer att ge dig skarpa bilder. Trots att detta är en digital kompaktkamera i budgetklassen har den även en funktion för autoexponering vilket hjälper dig att få bra bilder.

Canon IXUS 125 HS har en riktigt snygg design med rena, enkla linjer och finns i flera fina färger. Navigationsknapparna får gott om utrymme på kamerans baksida och de är enkla att använda. Kamerans integrerade meny är enkel att navigera genom och hela kameran är generellt mycket användarvänlig. Det är en pålitlig digital kompaktkamera som passar alla fotografer som söker efter en enkel, billig kompaktkamera som ger perfekta bilder.

Trots att denna digitalkamera är bäst i test kan vi sakna en wifi-funktionalitet. Om det hade funnits hade denna kamera verkligen haft allt som krävs. Pålitliga autofunktioner och snyggt skal är viktigt, men för att vara bäst i test som kompaktkamera hade en wifi-funktion gärna fått finnas.

 • Lättviktig
 • Utmärkt bildsensor
 • Bra optisk zoom
 • Saknar wifi

Beskrivning:

 • Bildsensor: 16.1 megapixlar, bakbelyst CMOS, 1/2.3 tum
 • Skärm: 3 tums LCD (461 000 pixlar)
 • Optisk zoom: 5
 • Brännvidd: 24 – 120 mm
 • ISO: 100–3200
 • Starttid: 2,6 sek
 • Batterikapacitet: 170 bilder 
 • Wifi: Nej
 • Anslutningar: Mini-HDMI och USB 2.0

Bästa pris hos:


Canon PowerShot SX260 HS

Canon PowerShot SX260 HS är inte den kompaktkamera som är bäst i test, men det är inte heller långt ifrån. För att bli bäst i test som kompaktkamera behövs det nämligen en något bättre batterikapacitet, något som denna digital kamera saknar.

Canon PowerShot SX260 HS är en den näst bästa kompaktkameran med långzoom. Med en optisk zoom på hela 20x kan du verkligen zooma in objekt på långt avstånd. Bildstabilisatorn hjälper verkligen till med att ge klara bilder tagna med zoomen. Canon PowerShot SX260 HS är en kompakt digitalkamera som generellt har riktigt bra bildkvalitet med naturlig färgåtergivning och skarpa bilder. Bildsensorn är på 12,1 megapixlar och dessutom är den bakbelyst vilket är en riktigt stor fördel för denna kompakt kamera. På så sätt kan du nämligen knäppa av bra bilder även i dåliga ljusförhållanden. Även kamerans autofokus är bra.

När det gäller batterikapaciteten klarar Canon PowerShot SX260 HS av att ta cirka 230 bilder innan batteriet måste laddas. Tyvärr hade man förväntat sig lite av en digital kompaktkamera av denna kvalitet. En annan smärre nackdel med denna moderna kamera är det faktum att den saknar wifi-funktionalitet, vilket är riktigt eftertraktat idag

Det är en bra kompaktkamera med utmärkt byggkvalitet. Som en digitalkamera i vårt bäst i test får Canon PowerShot SX260 HS höga betyg även för sin videofunktion där den kan spela in i full HD och med riktigt bra stereoljud.

 • Långzoom 20x
 • Filmar i full HD
 • Bra bildkvalitet
 • Saknar wifi

Beskrivning:

 • Bildsensor: 12,1 megapixlar, bakbelyst CMOS, 1/2.3 tum
 • Skärm: 3 tums LCD (461 000 pixlar) 
 • Optisk zoom: 20
 • Brännvidd: 25 – 500 mm 
 • ISO: 100–3200
 • Starttid: 2,2 sek
 • Batterikapacitet: ca 230 bilder
 • Wifi: Nej
 • Anslutningar: Mini-HDMI och USB 2.0

Bästa pris hos:


Panasonic Lumix TZ60

En digital kompaktkamera behöver ha en riktigt bra zoom så att du kan fota på avstånd. Den bästa digitalkameran med långzoom är utan tvivel Panasonic Lumix TZ60. Detta är en digital kompaktkamera som är bäst i test om man ser till alla de möjligheter långzoomen ger dig. Dessutom är den högpresterande i alla lägen, inklusive starkt solljus.

Panasonic Lumix TZ60 har en snygg, modern design och är en digital kompaktkamera som inte kommer att göra dig besviken. Välplacerade gummibeklädda ytor gör att den ligger tryggt och säkert i handen. Kameran i vårt test har en inbyggd blixt, vilket även det underlättar när du vill ta ett stadigt tag om kameran.

Detta är den bästa digitalkameran för att fota på avstånd, men du får även fantastiskt snygga bilder. Bildsensorn är på 18,1 megapixel och linsen är skarp. Bildstabilisatorn ger dig skarpa bilder både i rörelse och zoom och kameran har en riktigt bra prestanda. Vårt test av denna kompaktkamera visar dock att du bör se upp med att fota i allt för svagt ljus. Det bästa är att foto i dagsljus och du kan välja mellan en rad olika färgfilter.

Batteriet klarar cirka 300 bilder innan det behöver laddas vilket är klart godkänt och en stor fördel med en digital kompaktkamera som Panasonic Lumix TZ60 är dess wifi-funktionalitet. På så sätt kan du enkelt dela med dig av dina bilder på sociala medier utan att först behöva föra över dem till din dator eller mobil. Detta är alltså en kompaktkamera med wifi och långzoom som verkligen är en bra kamera att investera i.

 • Långzoom på 30x
 • Wifi-funktion
 • Bra bildstabilisator
 • Ingen pekskärm

Beskrivning:

 • Bildsensor: 18,1 megapixlar, bakbelyst MOS,1/2.3 tum
 • Skärm: 3 tums LCD (920 000 pixlar)
 • Optisk zoom: 30
 • Brännvidd: 24 – 720 mm
 • ISO: 100–3200 
 • Batterikapacitet: ca 300 bilder
 • Wifi: Ja
 • Anslutningar: Micro-HDMI, AV-output och USB 2.0 

Nikon Coolpix S8000

Nikon Coolpix S8000 har en rejäl 3 tums LCD-skärm som direkt visar dig vad du har knäppt av för bilder. Du kan korrigera skärmens ljushet och på så sätt verkligen se vad dina nytagna bilder går för. Du får en kraftig optisk zoom, faktum är att en kompaktkamera med en zoom på 10.0x. I vårt test får denna kompaktkamera ett bra helhetsbetyg och det är en bra liten kamera för dig som vill ha mycket kamera för en liten peng.

En digital kompaktkamera måste kunna ta bilder av fullgod kvalitet med bra färgåtergivning. Vårt test av en kompaktkameras bildfunktion är därför viktig för betygsättandet. Nikon Coolpix S8000 tar helt okej bilder och de blir varken suddiga eller grusiga. Det enda du måste akta dig för är allt för hög ISO, vilket vårt test av denna kompaktkamera visar.

Den uppfällbara blixten presterar bra i alla sorters ljus och även inspelade videor får en skarp kvalitet. Det är en bra kamera på så sätt att dess autofokus är riktigt snabbt och pålitligt. Dessutom är responstiden vid fototagningen snabb, vilket kommer att ge dig riktigt bra bilder på dina önskade objekt.

Kameran känns något plastig, men samtidigt ligger den bra i handen. Detta är dock en digital kompaktkamera för enhandsgrepp, använder du två händer kommer nämligen dina vänsterfingrar i vägen för pop up-blixten. Knapparna på kameran är små, men det är inget ovanligt för en digitalkamera i vårt bäst i test. En fördel med knapparna är att de är infasade i kameran vilket bidrar till en snyggare och mer behändig design.

 • Bra bildkvalitet
 • Stabil skärm
 • Okej batterikapacitet
 • Ingen wifi

Beskrivning:

 • Bildsensor: 12 megapixel
 • Skärm: 3 tum LCD (921 000 pixlar)
 • Blixt: Uppfällbar
 • Optisk zoom: 10
 • Brännvidd: 30–300 mm
 • ISO: 100–2300
 • Batterikapacitet: ca 210 bilder
 • Wifi: Nej

Casio Exilim EX-H15

Casio Exilim EX-H15 är en bra kompaktkamera för nybörjare, i alla fall om du vill ha en behändig liten digitalkamera som inte är allt för svårt att använda. Vårt test av denna kompaktkamera visar att den framförallt har ett riktigt bra batteri, men också att bilderna håller godkänd kvalitet.

En digital kompaktkamera med inbyggd blixt och en bildsensor på 14 megapixel, det är vad du bjuds på här. Du får bilder av bra kvalitet, i alla fall så länge som du inte använder den maximala zoomen på 10.0x. Då blir de nämligen något suddiga. En stor fördel med Casio Exilim EX-H15 är att denna kompakt kamera har en bra vidvinkeloptik. Med den funktionen kan du fotografera stora byggnader, ett familjefoto eller andra bilder där extra utrymme krävs.

Den stora 3 tums LCD-skärmen är behaglig att kolla på och ger lika bra färgåtergivning som själva bilderna. Du använder den tillsammans med de välanpassade knapparna för att navigera i kamerans inbyggda menysystem.

Det är en bra liten kamera som passar alla amatörfotografer, men den har en nackdel i zoomen. Den väsnas nämligen en hel del när du använder den, och dessutom kan du inte använda dig av zoomen när du spelar in en video. En digital kompaktkamera som Casio Exilim EX-H15 vägs dock upp av det faktum att batteriet är riktigt bra. Du kan ta runt 1 000 bilder innan det behöver laddas igen, något som ger ett klart godkänt betyg.

 • Hållbart batteri
 • Utmärkt bildsensor
 • Bra vidvinkeloptik
 • Dålig zoom

Beskrivning:

 • Bildsensor: 14 megapixel
 • Skärm: 3 tum LCD (460 800 pixlar)
 • Blixt: Inbyggd
 • Optisk zoom: 10
 • Brännvidd: 24–240 mm
 • Batterikapacitet: ca 1 000 bilder
 • Wifi: Nej

Canon Digital IXUS 130 IS

Canon Digital IXUS 130 IS är en liten digitalkamera som är mycket smidig att använda. I vårt test av denna digitalkamera presterade den helt okej, i alla fall så länge ljudet är okej. Detta är en digital kompaktkamera du kan ha med dig i väskan om du vill ta bättre bilder än vad din mobilkamera klarar av. Mer än så kan den dessvärre inte bjuda på.

Canon Digital IXUS 130 IS är en billig kompaktkamera som ger dig mycket för priset. Det kompakta formatet gör den användarvänlig och är det stora pluset för kameran. Den har ett riktigt bra menysystem men knapparna kunde varit något bättre.

Canon IXUS har varit ledande på marknaden för digital kompaktkamera länge, och även på denna kameraversion är byggkvaliteten riktigt bra. Bildsensorn på 14 pixlar ger dig bra bilder, om än något gryniga. För att få absolut bäst bilder krävs ett bra omgivande ljus och då blir du inte besviken. Canon Digital IXUS 130 IS är alltså en kamera du tar med dig ut i dagsljuset. Då får du även bilder som har en bra färgåtergivning och som kan vara riktigt levande.

Denna kompaktkamera har en zoom på 5.0x, men tyvärr kan den inte användas när du spelar in en video, vilket är en klar nackdel för dig som användare. Om du vill ha en bra kompaktkamera som du endast ska sikta och fota med, och inte är intresserad av några specialeffekter, då är denna digitalkamera i vårt test att bra val.

 • Kompakt design
 • Smidig att hantera
 • Bra bilder i dagsljus
 • Ingen zoom i videofunktionen

Beskrivning:

 • Bildsensor: 16 megapixel
 • Skärm: 3,2 tum LCD (461 000 pixlar)
 • Optisk zoom: 5
 • Brännvidd: 24–120 mm
 • Wifi: Nej
 • Anslutning: USB 2.0

Olympus µ[mju:] Tough 8010

Olympus µ[mju:] Tough 8010 är vattentät kamera för dig som planerar mycket action. Det är en bra digitalkamera för dig som inte har allt för höga förväntningar, utan bara vill ha en digital kompaktkamera att ta med dig ut i skidbacken eller på motorcrossbanan. Detta är en digital kamera som tål det mesta, men det är inte den som kommer att ge dig bäst bilder.

Det som är den stora fördelen med Olympus µ[mju:] Tough 8010 är att denna digitala kompaktkamera är tålig. Det är en billig kompaktkamera, vilket gör det okej att tappa den två meter upp i luften eller placera 100 kilo på den – i alla fall om du vill. Kameran är nämligen både fall- och trycksäker. Dessutom kan du ta den med dig tio meter ner under vattenytan då det robusta metallskalet är vattentätt. 

Med denna digitala kompaktkamera kan du göra en hel del. Den passar för sport- eller undervattensfotografering och har speciella motivprogram för detta. Dessutom kan du ta snygga fisheye- och panoramabilder. Kameran har alltså trevliga funktioner för dig som vill experimentera med den.

Om man ser till den kompakta kamerans nackdelar så är knapparna mycket hårda och sitter dessutom lite för tätt intill varandra. Kameran är dessutom långsam att använda och kan göra vem som helst irriterad. Detta kommer du speciellt att märka av vid starten när du snabbt vill få igång kameran.

Tyvärr håller inte bilderna den kvalitet man kan förvänta sig av en modern kompaktkamera och med zoom blir de såväl gryniga som suddiga. För dig som vill ha en slit och släng kamera men inte är redo att investera i en riktig actionkamera är dock Olympus µ[mju:] Tough 8010 ett bra val.

 • Tålig kamera
 • Bra funktioner
 • Vattentätt skal
 • Långsam
 • Gryniga bilder

Beskrivning:

 • Bildsensor: 14 megapixel
 • Skärm: 2,7 tum LCD (230 000 pixlar)
 • Optisk zoom: 5
 • Brännvidd: 28–140 mm
 • ISO: 64–1600
 • Wifi: Nej

Vanliga frågor om digitala kompaktkameror


Vad är skillnaden mellan kompaktkamera och systemkamera?

Skillnaden mellan en digital kompaktkamera och en systemkamera är framförallt att du kan byta objektiv på en systemkamera. På en digital kompaktkamera däremot kan du inte byta ut några delar för att få en annan typ av bild. En digital kompaktkamera har istället ett fast objektiv.

En digital kompaktkamera har dessutom färre inställningsmöjligheter jämfört med en systemkamera. Det är därför enklare att använda autoinställningar för att ta en skarp bild med en bra digitalkamera. En annan väsentlig skillnad är storleken och en lite digitalkamera är enklare att alltid ta med sig.

Vilken kompaktkamera ska jag köpa?

Vilken digital kompaktkamera du ska köpa beror på vad du prioriterar. Kanske vill du ha en billig kompaktkamera som är snäll mot in plånbok, eller så kanske du prioriterar den bästa kompaktkameran med långzoom – oavsett vad den kostar. Vissa vill ha en vattentät kamera medan andra vill ha en kompaktkamera med wif

I vårt bäst i test finns den kompaktkamera som är bäst för just dig, vilken det är beror dock på vad du vill ha för funktioner och pris. En kompaktkamera för nybörjare kan dock vara lite enklare och sedan kan du uppgradera dig när du utvecklats som fotograf.

Vad är kompaktkamera?

Det finns en mängd olika kameror att välja mellan. En kompaktkamera är en sorts digitalkamera. Den är mindre i storleken än en systemkamera och med sin högteknologiska funktionalitet kan du se bilderna du fotat direkt på den lilla LCD-skärmen. Du behöver alltså inte framkalla dina bilder för att kunna se dem. Du kan även använda LCD-skärmen för att bläddra i menyn och göra olika inställningar.

Det som kännetecknar en digital kompaktkamera är det fasta objektivet som inte är utbytbart. Kameran är liten och smidig och enkel att ta med. I vårt bäst i test finns en kompaktkamera för alla smaker och prisklasser.

Hur fungerar en digitalkamera?

Minns du de gamla kamerornas plastiga fotorullar? I en digital kompaktkamera exponeras bilden på en digital bildsensor. På äldre kameror exponerades bilden istället på en fotografisk film. När bilden har tagits så lagras den på ett minneskort i kameran. Detta minneskort kan du sedan ta ut och sätta in i datorn för att föra över bilderna. Ofta kan du även föra över bilderna med hjälp av en sladd eller på riktigt moderna kameror – med hjälp av wifi. På många digitala kompaktkameror sköter en autofunktion alla inställningar för att skapa en perfekt bild, men ofta kan du även göra vissa manuella inställningar.

Vad gör en bildsensor i en digitalkamera?

I vårt bäst i test digitalkamera analyseras bildsensorn, det är nämligen en av de väsentligaste delarna av en liten digitalkamera. Oavsett om det är en kompaktkamera för nybörjare eller för avancerade fotografer så är bildsensorn en viktig del av kameran. Bildsensorn fångar upp själva bilden när du trycker på utlösaren och omvandlar den till en elektrisk signal. Bildsensorn skapar själva bilden så som du kommer att se den och omvandlar allt det inkommande ljuset i kameran till pixlar. Pixlar är det som bilden är byggd av. En bildsensor anges därför i antalet megapixlar. Ju fler megapixlar en kamera har desto bättre och skarpare bild kan du få.

Om skribenten

Angelica

Leave a Comment