Elektronik

BĂ€sta digitala kompaktkameran 2024

Skriven av Jörgen Friwald

Funderar du pÄ att investera i en ny kamera? I sÄ fall Àr en digital kompaktkamera det bÀsta alternativet. Det Àr en liten kamera med stora funktioner. En kompaktkamera i vÄrt bÀst i test kommer att överraska dig med alla sina funktioner och kvaliteter. Dessutom har vi valt ut en bÀst i test kamera i sÄvÀl budgetklassen som i premiumklassen.

Vill du ha den bÀsta kompaktkameran med lÄngzoom eller en kompaktkamera med wifi? Kanske vill du bara ha en bra liten kamera som du direkt kan brÀnna av en bild med. Det Àr stora frÄgor men genom att fundera pÄ vad du ska anvÀnda din kamera till blir det enklare vÀlja den kamera som Àr bÀst i test för just dig. Kameradjungeln Àr stor men vÄr ingÄende jÀmförelse kommer att hjÀlpa dig pÄ traven.

Vilken Àr den bÀsta digitala kompaktkameran 2021?

1. SONY RX100 III

BÀst i test som kompaktkamera Àr utan tvekan SONY RX100 II. Detta Àr en digital kompaktkamera som har alltid du söker efter i en behÀndig och liten digitalkamera. VÄrt test av denna kompaktkameras funktioner och det faktum att designen Àr sÄ elegant men samtidigt robust gör detta till en solklar vinnare i vÄrt bÀst i test för en kompaktkamera.

Egenskaper:

 • UtmĂ€rkt bildsensor
 • Wifi-funktion
 • Vridbar LCD-skĂ€rm
 • Ingen pekskĂ€rm

Specifikationer:

 • Bildsensor: 20,1 megapixel, bakbelyst CMOS, 1 tum
 • SkĂ€rm: 3 tum LCD (1 228 800 pixlar) vridbar uppĂ„t 180° och 45° nedĂ„t 
 • Blixt: Pop-up
 • Optisk zoom: 2,9
 • BrĂ€nnvidd: 24 – 70 mm
 • ISO: 125–12800
 • Slutartid: 30-1/2000 s
 • Starttid: 0,5 sek
 • Batterikapacitet: Ca 320 bilder
 • Wifi: Ja
 • Anslutningar: HDMI D micro och USB 2.0

Bland funktionerna syns bland annat en 3 tums LCD-skÀrm som Àr vikbar sÄvÀl 180 grader uppÄt som 45 grader nedÄt. Det Àr en riktigt bra funktion om du vill ta selfies eller spela in en vloggvideo med dig sjÀlv. Dessutom Àr detta en kompaktkamera med wifi, vilket innebÀr att du snabbt kan dela dina nytagna bilder pÄ sociala medier.

SONY RX100 II Àr en kompakt kamera med en gedigen byggkvalitet. Prestandan Àr hög och kameran Àr byggd av högkvalitativa material. VÄrt test av denna digitalkamera visar pÄ en stor mÄngsidighet med ett genomtÀnkt menysystem som navigeras med hjÀlp av de behÀndiga knapparna.

En digital kompaktkamera som ger dig 20,1 megapixlar, en serietagning pÄ 10 bilder per sekund och wifi kan knappast gÄ fel. Smakar det sÄ kostar det dock men detta Àr utan tvekan den bÀsta kameran. Batterikapaciteten ligger pÄ cirka 350 bilder innan det mÄste laddas och du kan vÀlja mellan tvÄ olika sjÀlvutlösare. För dig som vill kunna knÀppa av bilder utan att sjÀlv manuellt justera bilden har denna kompakt kamera en utmÀrkt autofunktionalitet.

[dfrcs name=”SONY RX100 III” filters=”finalprice_min=6571″]

VÀlj rÀtt bÀst i test kompaktkamera för dig

Att vÀlja rÀtt digital kompaktkamera Àr svÄrt. Utbudet Àr nÀmligen stort och det kan vara svÄrt att veta vilka funktioner man ska kolla efter i en ny kamera. Specifikationslistorna Àr lÄnga och det kan varas vÄrt att tyda en bra bildsensor eller förstÄ vad ISO-siffror betyder.

I vÄrt test finns en kompaktkamera för alla, genom att lÀsa pÄ och jÀmföra kameror kan du enklare förstÄ vilken kamera som passar dig bÀst. Priset Àr nÀmligen inte alltid viktigast. DÀrför har vi Àven en bÀst i test kamera i budgetklassen.

FÄ koll pÄ bildsensorn

En vÀsentlig del av kameran Àr den sÄ kallade bildsensorn. Du kan se vilken bildsensor kameran har genom att kika pÄ megapixlarna. Bildsensorn mÀts nÀmligen i megapixel och en kamera kan ha allt frÄn 8 till över 20 megapixlar i en bra digital kompaktkamera.

Den bÀsta kameran har ett högt antal megapixlar och Àr Àven bakbelyst. DÄ fÄr du klara och skarpa bilder i alla ljusförhÄllanden. Det Àr sjÀlva bildsensorn som tar alla ljusstrÄlar och förvandlar de till en elektronisk bild. NÀr du knÀpper pÄ avtryckarknappen.

DÀrför Àr batterikapaciteten viktig

Batterikapaciteten Ă€r viktig för dig som anvĂ€nder en digital kompaktkamera för att fota mycket och ofta. Den bĂ€sta digitalkameran har en sĂ„ hög batterikapacitet som möjligt. Kapaciteten mĂ€ts ofta i antalet bilder en kamera kan ta innan batteriet mĂ„ste laddas. Du kan se en kompakt digitalkamera som klarar av 220 bilder likavĂ€l som en som klarar över 1 000 bilder. Batterikapaciteten kan alltsĂ„ variera mycket. Om du vill anvĂ€nda din digital kamera ofta utan att behöva ladda den kan det dĂ€rför vara bra att vĂ€lja en digital kompaktkamera med lĂ„ng batteritid.

DÀrför ska du vÀlja en digital kompaktkamera

Det finns en lÄng rad fördelar med att vÀlja en digital kompaktkamera framför en större och ofta mer avancerad systemkamera. Du kan ofta fÄ bÀttre bilder med en systemkamera, speciellt om du Àr duktig pÄ att hantera de manuella instÀllningarna. För enkelhetens och smidighetens skull Àr dock en digital kompaktkamera att föredra.

I vÄrt kamera test Àr det tydligt att en digital kompaktkamera hÄller toppkvalitet, och du behöver inte betala ett högt pris för att fÄ den. Idag kan du fÄ en lika bra kompaktkamera med wifi som du kan fÄ en bra systemkamera. Kamerans bildsensor Àr mycket vÀlutvecklad i en kompakt digitalkamera, vilket ger dig riktigt bra bilder trots det kompakta formatet.

En fördel med en kompakt digitalkamera Àr att den Àr sÄ liten. En liten kamera Àr smidig att ta med, kan förvaras i handvÀskan och finns alltid redo nÀr ett bildmoment infaller. Du kan fÄ den bÀsta kompaktkameran med lÄngzoom i samma storlek som en liten plÄnbok och om du köper en vattentÀt kamera kan du ta med den pÄ alla dina helgÀventyr.

Mindre kamera – men större anvĂ€ndningsomrĂ„de

Med en liten digital kompaktkamera Àr chansen att du faktiskt anvÀnder den regelbundet större. Det Àr enklare och mindre genant att ta fram en liten digital kompaktkamera Àn en stor systemkamera med objektiv. Om du inte Àr nÄgon proffsfotograf av rang sÄ Àr dÀrför en digital kompaktkamera dÀrför ett bÀttre val Àn en stor avancerad systemkamera. Dessutom fÄr du bÀttre bilder Àn med en mobilkamera, oavsett vilken modell du har.

I vÄrt test finns den kompaktkamera som passar bÀst för dig. Den bÀsta digitalkameran Àr liten, behÀndig, snyggt designad och tar alltid skarpa bilder. LÀs dÀrför vÄrt bÀst i test för digitalkamera och bestÀm sjÀlv vilken som passar dig.

3 spÀnnande funktioner du inte vill missa

En digital kompaktkamera har ofta en mÀngd spÀnnande funktioner du inte fÄr missa. Varför bara fotografera med autoinstÀllningar nÀr du kan experimentera lite pÄ egen hand. VÀlj en kompaktkamera med zoom sÄ att du kan komma nÀrmare det objekt du fotograferar.

Den digital kompaktkamera som Àr bÀst i test, SONY RX100 II, har en riktigt spÀnnande funktion nÀr det kommer till den stora LCD-skÀrmen. Du kan nÀmligen vrida den bÄde uppÄt och nedÄt vilket gör den till en perfekt selfie- eller vloggkamera.

En annan behÀndig funktion gÀller de kameror som har wifi. En digital kompaktkamera med wifi Àr nÀmligen riktigt smart att inhandla. Med en sÄdan kan du posta de bilder du tar i sociala medier bara nÄgra sekunder efter att du har fotat dem med din kamera. Allt du behöver göra Àr att föra över dem med hjÀlp av wifi-funktionen.

Filma med en digital kompaktkamera

MÄnga vill anvÀnda en digital kompaktkamera Àven för att spela in videor. En digitalkamera i vÄrt bÀst i test som Àr riktigt bra pÄ detta Àr Canon PowerShot SX260 HS som filmar i full HD samtidigt som kameran spelar in stereoljud av hög kvalitet.

Det finns dock andra kameror som endast filmar i 720 pixlar, vilket inte kommer att ge dig nÄgra bÀttre videor. Se dÀrför till att lÀsa vÄrt bÀst i test noggrant och vÀlj ut den digital kompaktkamera som kan hjÀlpa dig att skapa grymma videor.

Vad ska du anvÀnda dina bilder till?

NÀr man ska investera i en ny digital kompaktkamera kan det kÀnnas lockande att köpa den dyraste varianten för att man förknippar ett högt pris med bra bilder. Kanske vill man till och med köpa en avancerad systemkamera. DÄ gÀller det att fundera pÄ vad man egentligen ska anvÀnda sina bilder till.

Om man frÀmst ska visa fotona för familjen, framkalla dem och ladda upp dem pÄ sociala medier rÀcker en enklare digital kompaktkamera. En avancerad kompakt digitalkamera eller en dyr systemkamera behöver du först om du Àr i behov av bilder av riktigt hög kvalitet eller om du vill ha mÄnga manuella instÀllningsmöjligheter.

Array

Vanliga frÄgor om digitala kompaktkameror

Testet har genomförts genom att stÀlla produkternas specifikationer, innehÄll och funktioner mot varandra i syfte av att fÄ fram den bÀsta. I vissa fall har vi Àven testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Jörgen Friwald

Jörgen Àr vÄr teknikexpert och recenserar produkter inom Elektronik för BÀsta Testen.

NÀr Jörgen inte recenserar produkter Ät BÀsta Testen sÄ driver han en reparationsfirma inom datorer i Göteborg.

Han har Àven studerat data- och informationsteknik pÄ Chalmers och har sedan barnsben varit fascinerad av elektronik.