Recensioner

Bäst i test diskmaskin – Vilken är den bästa diskmaskinen 2020?

Diskmaskin
Skriven av Angelica

Planerar du att köpa en ny diskmaskin? I så fall är det mycket att tänka på i form av funktion, pris och användbarhet. Vi har tittat närmare på en mängd diskmaskiner och jämfört dessa i ett stort test för att du enkelt ska kunna avgöra vilken som passar dig bäst.

För att kunna välja den diskmaskin som är bäst i test är det bra att läsa många recensioner och jämförelser. På så sätt får du en bra uppfattning om vilka funktioner din diskmaskin bör ha och vilka tekniska specifikationer som är viktiga.

Topp 3 bästa diskmaskin 2020

1. Bosch SMV68MD02E

 • Tystgående maskin – ljudnivå på 42 dB
 • Mycket energisnål – endast 266 kWh/år
 • Hög kapacitet
 • Viss disk blir inte ren
 • Speciellt diskprogram för glas

Bästa pris hos:

2. Bosch SKS62E22EU

 • Bra torkningsförmåga
 • Låg ljudnivå för bänkdiskmaskin
 • Funktion med tidsfördröjd start upp till 24 timmar
 • Något smalt utrymme för djupa tallrikar
 • Något dyrare – men samtidigt prisvärd

Bästa pris hos:

3. Electrolux ESL4510LO

 • Fördröj starten med upp till 24 timmar
 • AirDry-funktion ger helt torr disk
 • Smal diskmaskin på 45 cm
 • Låg energiklassning

Bästa pris hos:

Test av diskmaskiner i olika storlekar

En bra diskmaskin är en tyst diskmaskin. Därför kikar vi i vår jämförelse på vilken ljudnivå de olika diskmaskinerna har. En vanlig konversation är på cirka 60 dB, så en diskmaskin bör vara mycket tystare än så för att inte störa vardagslivet. I vårt test hittar du därför många tystgående maskiner.

Storleken är också viktig när det kommer till diskmaskiner. En diskmaskin kan vara på 40 cm, 45 cm eller 60 cm. Beroende på kökets storlek kan en smal diskmaskin vara nödvändigt, men en barnfamilj kan behöva en större.

En smal bänkdiskmaskin däremot kan vara perfekt i det lilla köket där en eller två personer bor. Det bästa med bänkdiskmaskiner är att de kan användas trots att du inte kan göra en full installering eller har plats för en stor. Små diskmaskiner diskar lika bra som stora, men i en normal diskmaskin ryms vanligtvis 13 kuvert.

Genom att välja en diskmaskin av hög kvalitet får du en lång livslängd på din diskmaskin, ofta hela sex till åtta år.

Diskmaskinens energiklassning

Två bänkmaskiner testas i vår jämförelse och fem integrerade eller halvintegrerade. När det gäller diskmaskiner är energiklassningen viktig och den sträcker sig från D till A+++. Ju högre energiklass desto mer energieffektiv blir diskningen.

När en diskmaskins energi mäts räknar man att diskmaskinen används 280 gånger per år. Då räknas bland annat hur många kilowattimmar per år som används och hur hög den årliga vattenförbrukningen blir. Diskmaskinen blir billigast och mest miljövänlig med den högsta energiklassningen, alltså A+++.

Maskindiskmedlet är viktigt för resultatet

Oavsett vilken diskmaskin du köper så är det ett bra val miljömässigt och kostnadsmässigt. En diskmaskin kräver nämligen mindre vatten än om du diskar för hand. För att en diskmaskin ska bli bäst i test krävs det dock en hög energiklassning.

När du köper en diskmaskin för första gången är det dock bra att även tänka på de andra kostnaderna som tillkommer, även om de är låga. Bland annat behöver du köpa diskmaskinsmedel till din diskmaskin. Testa olika diskmaskinsedel för att hitta det som gör din disk renast. Vilket diskmaskinsmedel du väljer avgör bland annat vad kostnaden per diskning blir.

Funktioner i diskmaskiner av hög kvalité

Att köpa en riktigt bra diskmaskin år 2020 är enkelt eftersom att det finns ett så stort utbud, men krångligt eftersom att det är svårt att veta vilken diskmaskin som är bäst.

Det finns budgetmodeller som diskar riktigt bra. Livslängden för diskmaskiner i budgetkategorin kan dock vara kortare. En maskin av riktigt hög kvalité har en motor som håller under många, långa år. Diskmaskiner i en högre prisklass kan dock vara väl prisvärda då de har fler funktioner. De har ofta separata spolfunktioner till bland annat bestickskorgen och fler diskprogram att välja mellan.

En annan fördel med diskmaskiner av hög kvalitet är att de har sensorer som kan känna av hur full diskmaskinen är samt hur smutsig disken är. Sedan anpassar diskmaskinen diskningen utefter det.

Välj rätt mellan olika sorters diskmaskiner

Innan du köper en diskmaskin måste du fundera över vilken sorts diskmaskin du behöver. Det vanligaste är en integrerad diskmaskin eller en halvintegrerad diskmaskin.

En integrerad diskmaskin installerar du i köket dold bakom en kökslucka. Du sätter alltså dit en kökslucka som täcker fronten. Därför finns displayen och alla knappar på toppen av diskmaskinsluckan. Denna typ av diskmaskin är vanligast i moderna kök.

En halvintegrerad maskin är en sådan som står under en diskbänk. Den kan också ställas i ett köksskåp. Välj även diskmaskin utefter hur stor plats du har. I ett litet kök kan en smal diskmaskin passa bäst, medan du i ett större kök ofta kan rymma en diskmaskin som är 60 cm bred.

I små kök passar ofta en smal bänkdiskmaskin bäst. Den ställer du direkt på diskbänken på samma köksbänk som diskhon befinner sig på. Den tar lite plats men kräver ingen krånglig installation.

Små diskmaskiner passar bäst för mindre familjer medan du med tre barn behöver en större diskmaskin med plats för fler kuvert.

Tips: testa diskmaskinen innan du köper den

Innan du köper diskmaskinen är det bra om du kan testa den genom att ställa in några av dina egna glas och tallrikar. På så sätt ser du att allt ditt porslin ryms. Många diskmaskiner har också flexibel, flyttbar inredning så att du kan anpassa diskmaskinen beroende på vad du diskar.

Bosch SMV68MD02E

Bästa pris hos

Diskmaskin med hög kapacitet

Bosch SMV68MD02E är den bästa diskmaskinen för dig som behöver en med hög kapacitet. Här ryms hela 14 kuvert vilket gör att den passar utmärkt för en familj med två till tre barn. Dessutom har maskinen en justerbar överkorg vilket gör den enkel att fylla. Med Bosch SMV68MD02E i hemmet märks det knappt att du diskar. Ljudnivån är nämligen endast på 42 dB och om du sätter igång det extra tysta läget är ljudet så lågt som 39 dB. Det är alltså en fröjd att diska med Bosch SMV68MD02E.

Integrerad diskmaskin

Det är en integrerad diskmaskin som snyggt kan döljas bakom en kökslucka. Fronten monterar du själv vid installeringen. Diskmaskinen är på 60 cm och rymmer såväl kastruller som stekpannor. Enligt vår undersökning har diskmaskinen dock problem med att rengöra kastruller. Det är nämligen vanligt att dessa fortfarande har spår av matrester efter ett utfört diskprogram.

Billig i drift

Bosch SMV68MD02E är billig i drift, vilket gör den till ett ekonomiskt smart alternativ. Vattenförbrukningen per diskning är endast 9,5 liter och dessutom är det en energisnål maskin som endast drar 266 kWh per år. Maskinen är utrustad med en mängd tekniker som hjälper den att spara såväl vatten som energi. Bland annat kan olika sensorer mäta hur full maskinen är och diskens smutsnivå, och därmed avgöra hur mycket vatten som behövs.

Denna diskmaskin på 60 cm har hela åtta olika diskprogram. I vårt test av diskmaskiner är den ett överraskande bra val.

 • Tystgående maskin med en ljudnivå på 42 dB
 • Mycket energisnål med endast 266 kWh/år
 • Hög kapacitet
 • Viss disk blir inte ren
 • Speciellt diskprogram för glas

Produktbeskrivning

 • Kapacitet: 14 kuvert
 • Typ: Integrerad
 • Mått: 81,5 cm (L), 60 cm (B), 55 cm (H)
 • Vattenförbrukning per diskning: 9,5 l
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Energiklassning: A++


Bosch SKS62E22EU

Bäst i test av tystgående bänkdiskmaskiner

Bosch SKS62E22EU är ett bra val för dig som letar efter en bänkdiskmaskin som är liten för att slippa diska för hand. Den här diskmaskinen är perfekt om du har ett mindre kök men ändå vill spara tid, vatten och vara miljövänlig.

Maskinen sväljer hela 6 kuvert och passar utmärkt för vardagligt bruk. Ljudnivån är på 54 dB, vilket väl godkänt för den som vill ha en tystgående bänkdiskmaskin. Att maskinen är så tystgående beror på att den är utrustad med EcoSilence Drive, en borstlös, energibesparande motor. Det är den bästa bänkdiskmaskinen för dig som knappt vill märka att du har den igång.

Smal bänkdiskmaskin för alla kök

Bosch SKS62E22EU är smart utformad och kommer med en användarmanual, vilket gör den enkel att använda för alla. Maskinen har 6 olika diskprogram, inklusive ett snabbprogram. Den årliga energiförbrukningen för Bosch SKS62E22EU är 174 kWh, vilket gör den till ett energisnålt alternativ. Maskinen använder dessutom endast 8 liter vatten per diskomgång.

Måtten är endast 50x55x45 cm, vilket gör att den ryms i de flesta små kök. Om du vill ha en bänkdiskmaskin som är liten är den därför ett bra val. Med den smarta displayen kan du dessutom ställa in vilken tid du vill att diskmaskinen ska starta. I vårt test av diskmaskiner blev vi extra nöjda med den inbyggda sensor som gör att Bosch SKS62E22EU kan mäta hur mycket disk som finns i maskinen och anpassa diskprogrammet efter det.

 • Bra torkningsförmåga
 • Låg ljudnivå för bänkdiskmaskin
 • Funktion med tidsfördröjd start upp till 24 timmar
 • Något smalt utrymme för de djupa tallrikarna
 • Något dyrare – men samtidigt prisvärd

Produktbeskrivning

 • Kapacitet: 6 kuvert
 • Typ: Bänkdiskmaskin
 • Mått: 50 cm (L), 55 cm (B), 45 cm (H)
 • Vattenförbrukning per diskning: 8 l
 • Ljudnivå: 54 dB
 • Energiklassning: A+
https://youtube.com/watch?v=2pHl-nKqstA

Electrolux ESL4510LO

Bäst i test av diskmaskiner på 45 cm

Det finns ett brett utbud av diskmaskiner och bäst i test blir Electrolux ESL4510LO – i alla fall om man jämför de smalare varianterna. Denna maskin mäter enbart 44,6 cm på bredden och är därmed perfekt för dig som har ett litet utrymme men som mer än gärna vill ha en bra diskmaskin i hemmet.

Det är alltså nästan en diskmaskin på 45 cm, vilket innebär att den rymmer något färre kuvert än de större. I Electrolux ESL4510LO rymmer 9 kuvert vilket passar utmärkt för den mindre familjen.

Snabb torkning med AirDry-teknik

Vårt test av denna diskmaskin visar att den är duktig på att diska rent. Tack vare maskinens AirDry-teknik får du dessutom en helt torr disk och slipper öppna luckan och sedan vänta på att allt ska torka. AirDry-tekniken gör nämligen så att luft kommer in i maskinen på slutet vilket gör att du slipper tråkiga vattenmärken.

En annan smart funktion som Electrolux ESL4510LO har är AutoFlex, vilket är en funktion där diskmaskinen automatiskt justerar hur mycket vatten och diskmedel den använder. Allt beroende på hur mycket disk som finns i maskinen.

Energisnål diskmaskin med tidsfördröjning

Electrolux ESL4510LO är ett energisnålt val och den årliga energiförbrukningen är endast på 222 kWh. Diskmaskinen är billig och den snåla vattenförbrukningen på 9,9 liter per diskprogram är även det ekonomiskt för plånboken.

Om du inte vill starta diskmaskinen direkt har den en smart tidsfördröjningsfunktion där du kan fördröja diskningen med hela 24 timmar.

 • Fördröj starten med upp till 24 timmar
 • AirDry-funktion ger helt torr disk
 • Smal diskmaskin på 45 cm
 • Låg energiklassning

Produktbeskrivning

 • Kapacitet: 9 kuvert
 • Typ: Integrerad
 • Mått: 81,8 cm (L), 44,6 cm (B), 55 cm (H)
 • Vattenförbrukning per diskning: 9,9 l
 • Ljudnivå: 47 dB
 • Energiklassning: A+


Miele G 7150 SCVi

Diska på mindre än en timme

Miele G 7150 SCVi är en helintegrerad diskmaskin och det bästa valet för dig som vill diska så snabbt som möjligt. Denna maskin har nämligen alternativet QuickPowerWash, vilket är ett diskprogram som tar mindre än en timme. Om din disk är normalsmutsig kan du alltså snabbt diska den i maskinen och ställa in den i skåpen igen.

Vårt test visar också att Miele G 7150 SCVi är riktigt bra på att torka disken. AutoOpen-torkningen gör att all disk blir fullständigt torr.

Bäst i test på minimal vattenförbrukning

När du väljer en ny diskmaskin vill du ha en som är både energisnål och vattensnål. Genom att välja diskprogrammet Automatic används endast 6,0 liter vatten per diskomgång. På så sätt blir din diskning snäll mot miljön.

Energiklassningen är hela A+++, vilket är riktigt bra för denna diskmaskin på 60 cm som rymmer 14 kuvert. Den årliga strömförbrukningen är dessutom låga 213 kWh. Allt tack vare maskinens EcoPower-teknik med effektiv energibesparing.

Tyst diskmaskin som imponerar

Diskmaskinen är rostfri och har ljudnivå på låga 44 dB. Det innebär att du får en tystgående diskmaskin som inte stör när den är igång. Vi kan inte säga annat än att denna diskmaskin är den bästa ur väldigt många aspekter.

Miele G 7150 SCVi har sju diskprogram och förutom snabbprogrammet tar en del av dem lite väl lång tid. Resultatet blir dock lika ren disk varje gång. Diskmaskinen är bra då den har en timerfunktion och dessutom finns möjligheten att styra den via en app.

 • Snabbt diskprogram på 58 minuter
 • Låg årlig strömförbrukning
 • Tystgående diskmaskin
 • En del program tar väldigt lång tid
 • Dyr diskmaskin

Produktbeskrivning

 • Kapacitet: 14 kuvert
 • Typ: Integrerad
 • Mått: 57 cm (L), 59,8 cm (B), 80,5 cm (H)
 • Vattenförbrukning per diskning: 8,9 l
 • Ljudnivå: 44 dB
 • Energiklassning: A+++

Cylinda DM 3158

Bästa diskmaskinen för låg ljudnivå

I vårt test av diskmaskiner visade sig Cylinda DM 3158 vara en mycket bra diskmaskin. En av diskmaskinens största fördelar är den låga ljudnivån på 42 dB. Du kan alltså sätta igång diskmaskinen när som helst på dagen eller kvällen, utan att oroa dig för att bli störd.

Energiklassen är den högsta, alltså A+++, vilket är riktigt bra. Cylinda DM 3158 har åtta olika diskprogram och sex olika temperaturval, varav ett Eco-program på 50 grader. Något som gör diskmaskinen bra är även det tidsfördröjningsprogram som finns.

14 kuvert i halvintegrerad diskmaskin

Den halvintegrerade diskmaskinen Cylinda DM 3158 rymmer hela 14 kuvert, vilket gör den extra bra för dig som har en många barn i familjen. Den har både en separat knivlåda och en bestickskorg med separat solning. Att Cylinda DM 3158 är halvintegrerad innebär att diskmaskinens kontroller sitter på luckans framsida och inte på den övre kanten. Du kan alltså inte placera en frontlucka på diskmaskinen.

Den årliga energiförbrukningen är 237 kWh och den årliga vattenförbrukningen är 2660 liter. Det innebär att diskmaskinen endast använder 9,5 liter per diskomgång.

Bäst i test – billig diskmaskin som är prisvärd

Diskmaskinen är billig, men också mycket prisvärd. Trots prisnivån håller Cylinda DM 3158 mycket hög kvalitet och ska ses som en god investering.

Diskmaskinen är 60 cm bred och har ett brett urval av diskprogram. Några av de är dock långa, vilket innebär att din diskning tar längre tid i anspråk. Det finns dock ett snabbprogram på 30 minuter.

 • Rymlig diskmaskin för 14 kuvert
 • Tystgående med endast 42 dB
 • Toppkorg med separat spolning
 • Billig diskmaskin
 • Långa diskprogram

Produktbeskrivning

 • Kapacitet: 14 kuvert
 • Typ: Halvintegrerad
 • Mått: 92 cm (L), 59,7 cm (B), 57 (H)
 • Vattenförbrukning per diskning: 9,5 l
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Energiklassning: A+++


Siemens SN657X01IE

Integrerad diskmaskin med bra kapacitet

Om du letar efter en integrerad diskmaskin av bra kvalitet, då visade vårt test att Siemens SN657X01IE är ett riktigt bra val. Diskmaskinen är rostfri och har en hög kapacitet, perfekt för barnfamiljen på fyra personer.

Siemens SN657X01IE är den bästa diskmaskinen för dig som ställer höga krav på såväl funktion som invändig design. Den utvändiga designen spelar mindre roll då du installerar diskmaskinen och placerar en kökslucka på fronten.

Tyst diskmaskin med iQdrive

Siemens SN657X01IE har den högsta energiklassningen, A+++, vilket innebär att den sparar såväl energi som vatten och på så sätt är bra för miljön. Den årliga energiförbrukningen är på 262 kWh och den årliga vattenförbrukningen är på 2660 liter. Det innebär att diskmaskinen använder 9,5 liter vatten per diskomgång. Diskmaskinen är 60 cm bred och rymmer 13 kuvert, vilket är standarden för denna storlek.

Siemens SN657X01IE är en tyst diskmaskin som har en ljudnivå på 44 dB. Det finns tystare diskmaskiner än så, men Siemens SN657X01IE gör ett riktigt bra jobb med att inte störa omgivningen när den är igång. Den låga ljudnivån är ett resultat av maskinens iQdrive-teknologi.

Få 66 % snabbare disktid med VarioSpeed

På Siemens SN657X01IE kan du justera den övre diskkorgen i tre höjder, vilket är bra om du har olika storlekar på dina tallrikar eller ska diska stora kastruller. Diskar gör du i sju olika diskprogram. Med hjälp av funktionen VarioSpeed kan du korta ner diskprogrammen med upp till 66 %, vilket är mycket tidsbesparande. Det här är den bästa diskmaskinen för dig som vill ha många funktioner och anpassningsbar inredning.

 • Högsta energiklassen
 • Mycket bra torkeffekt
 • Snabbprogram med 66 % kortare disktid
 • Ingen inbyggd belysning

Produktbeskrivning

 • Kapacitet: 13 kuvert
 • Typ: Integrerad
 • Mått: 88 cm (L), 60 cm (B), 55 cm (H)
 • Vattenförbrukning per diskning: 9,5 l
 • Ljudnivå: 44 dB
 • Energiklassning: A+++


Electrolux ESF2400OW

Bänkdiskmaskin som är liten och nätt

Electrolux ESF2400OW är bäst i test för diskmaskiner med låg ljudnivå som kan förvaras på köksbänken. Denna bänkdiskmaskin är liten och mycket tystgående för att vara just en bänkdiskmaskin. Ljudnivån är på 50 dB och stör inte samtalen i köket allt för mycket.

I vårt test av denna diskmaskin visade det sig att utrymmet är något tajt, men den rymmer ändå sex kuvert vilket är godkänt. Maskinen är snabb och enkel att installera och passar utmärkt för singel- eller parhushåll.

Autosensor och snabbprogram på 20 min

Electrolux ESF2400OW har en autosensor som känner av hur mycket disk som finns i maskinen och hur smutsig den är. Sedan anpassar diskmaskinen både vattnets temperatur och programtiden utefter förutsättningarna. På så sätt kan den spara såväl tid som effekt. En normaldiskning har annars en vattenförbrukning på 7 liter.

Diskmaskinen är liten, men den har bra funktioner. Med denna bänkdiskmaskin testade vi snabbprogrammet Party Program på 20 minuter som gav skinande en disk. Denna funktion är extra bra om du har gäster på besök hemma och vill hinna diska mellan huvudrätten och efterrätten.

Bra resultat i vårt diskmaskintest

Electrolux ESF2400OW har sex olika diskprogram och fyra olika temperaturer. På den smarta displayen kan du se hur lång tid som är kvar av diskprogrammet. Du kan även använda dig av en fördröjd start, vilket gör diskmaskinen till ett det bästa valet för små kök.

Den årliga energiförbrukningen är endast 175 kWh och diskmaskinen har energiklassen A+.

 • Display visar tiden som är kvar
 • Speciellt glasprogram
 • Party Program för snabbdiskning
 • Jämn torkning av disken
 • Något trångt utrymme i diskmaskinen
 • Ostabilt bestickskorg

Produktbeskrivning

 • Kapacitet: 6 kuvert
 • Typ: Bänkdiskmaskin
 • Mått: 44 cm (L), 55 cm (B), 50 cm (H)
 • Vattenförbrukning per diskning: 7 l
 • Ljudnivå: 50 dB
 • Energiklassning: A+


Vanliga frågor om diskmaskiner

Vad är en integrerad diskmaskin?

En integrerad diskmaskin är den vanligaste formen av diskmaskin i moderna kök. Därför är det vanligast att se just denna typ av diskmaskin i recensioner där bäst i test ska utses.

En integrerad diskmaskin placeras bakom en kökslucka så att den inte syns. Man sätter nämligen dit köksluckan som en front på diskmaskinen som gör att den döljs. Själva köksluckan ingår inte vid köpet av diskmaskinen utan den får du köpa på egen hand.

Eftersom att diskmaskiner år 2020 ska döljas så väl som möjligt för att få ett enhetligt kök så sitter displayen och knapparna på toppen av diskmaskinsluckan istället för på framsidan. Bänkdiskmaskiner är tvärtom aldrig integrerade.

Hur länge håller en diskmaskin?

När du ska köpa en ny diskmaskin så är livslängden för diskmaskinen viktig. Det är bland annat livslängden för diskmaskinen som spelar in när du bestämmer hur mycket den få kosta. En diskmaskin som har en lång livslängd kan vara värt att lägga mer pengar på.

Hur lång livslängd din diskmaskin har beror på många olika faktorer. Det som spelar in är bland annat maskinens generella kvalité och drifttiden. Drifttiden innebär hur ofta den används och hur stort slitage motor och remmar därmed utsätts för. En diskmaskin som används dagligen utsätts för mer slitage än en som används var tredje dag.

Du kan räkna med att livslängden för en diskmaskin av bra kvalitet är ungefär sex till åtta år. Om du däremot köper en budgetdiskmaskin kan den hålla så lite som 600 diskningar innan den behöver bytas ut eller repareras.

Hur fungerar en diskmaskin?

En smal bänkdiskmaskin fungerar på samma sätt som en stor diskmaskin. De använder helt enkelt samma principer för diskprogram och temperaturer. En diskmaskin år 2020 är mycket välutvecklad tekniskt sätt och idag kan du få en tyst diskmaskin som du knappt märker av.

En bra diskmaskin klarar av såväl rejält smutsiga karotter som mindre smutsiga tallrikar. Den bästa diskmaskinen ska dock erbjuda en mängd olika funktioner och kunna anpassa sig efter smutsmängd och diskmängd.

Diskmaskinen fyller upp vatten från inloppsslangen och värmer upp det till rätt temperatur. Maskindiskmedlet släpps ut och snurrar runt i maskinen tillsammans med vattnet, allt med hjälp av spolarmarna som snurrar av trycket. Det skitiga vattnet töms ur, disken sköljs av med nytt, rent vatten och sedan tar sköljmedlet bort ytspänningen i vattnet. Därefter torkar disken.

Vad är underbyggd diskmaskin?

En underbyggd maskin kan sägas vara ett mellanting mellan en fristående diskmaskin och en integrerad diskmaskin. Du kan inte fullt integrera en underbyggd diskmaskin då den fortfarande har sin knappanel och display på framsidan av luckan. Det går alltså inte att sätta en kökslucka på den.

En underbyggd diskmaskin kan dock ställas under en köksbänk eller inne i ett köksskåp. Du ser inte ofta underbyggda diskmaskiner i test, men de är för den delen inte ovanliga. En underbyggd diskmaskin är ofta billig, vilket är en fördel.

Hur installerar man en diskmaskin?

Om du har köpt en diskmaskin kan du installera den på egen hand. Hur snabbt och enkelt det går beror på om du har köpt en integrerad diskmaskin eller en bänkdiskmaskin som är liten och nätt.

Det bästa med en bänkdiskmaskin är att den är enkel att installera. Den bästa bänkdiskmaskinen ansluter du direkt till blandaren genom att koppla diskmaskinens slang för vattentillförsel till din kökskran. Slangen för vattenavförsel lägger du ner i diskhon så att vattnet kan rinna ut.

För att installera en integrerad diskmaskin måste du koppla in avloppet och vattnet. Detta sker under diskhon. Du måste även koppla diskmaskinen till elen, vilket ofta sker med hjälp av en vanlig stickkontakt.

Hur mycket vatten drar en diskmaskin?

Vattenförbrukningen är en mycket viktig faktor att kolla på när du ska köpa en ny diskmaskin. I test av diskmaskiner nämns det därför alltid hur mycket vatten en maskin drar per år eller diskning. En bra diskmaskin ska dra under 10 liter vatten per diskning. Diskmaskiner som är bäst i test drar ofta mellan 8–9 liter vatten per diskomgång. Det går dock att hitta diskmaskiner som drar så lite som 6 liter per diskning på snabbprogrammen.

När man räknar ut årsförbrukningen för en diskmaskin räknar man på 280 diskningar per år. Om du använder diskmaskinen varje dag kommer du därför att få en högre årlig vattenförbrukning. En diskmaskin som i test drar lite vatten är både billig och miljövänlig.

Varför ska man ha salt i diskmaskinen?

Om du är en ny ägare av en diskmaskin kanske du inte vet att man ska ha salt i diskmaskinen. Att du ska ha salt i diskmaskinen beror på att vattnet är hårt, vilket gör att du kan få tråkiga fläckar på dina glas.

Hur mycket salt du ska använda i diskmaskinen beror på hur hårt vattnet är där du bor. Ju hårdare vattnet är desto högre kalkmängd har det. Om du bor i ett område med hårt vatten behöver du ha i salt i maskinen. Om du inte har salt i maskinen kan du få kalkfläckar på dina glas och mycket kan ansamlas.

Du behöver helt enkelt fylla på med salt i diskmaskinen för att motverka allt kalk. Det är dock inte alla som behöver ha salt i diskmaskinen. 80 % av Sveriges vatten är mjukt och då behöver inte salt användas.

Vilken diskmaskin är bäst?

Vilken diskmaskin 2020 som är bäst i test beror på många faktorer. En diskmaskin som är bra för ett singelhushåll kan vara sämre för en stor barnfamilj. Den diskmaskin som är bäst är därför noggrant utvald inför köpet.

Små diskmaskiner som är 40 cm breda rymmer mindre disk än diskmaskiner som är 60 cm breda. En smal diskmaskin kan därför vara bäst för mindre hushåll, eller där det är ont om utrymme i köket. Ett singelhushåll däremot kan gott klara sig med en bänkdiskmaskin som är liten men snabb.

För många är det viktigt att köpa en tyst diskmaskin med så låg dB som möjligt. Genom att läsa om diskmaskiner som är bäst i test kan man hitta den diskmaskin som är bäst för ens egna hem.

Vid test av diskmaskiner kan man ofta hitta den diskmaskin som är den billigaste, har bäst funktioner och som har lägst energi- och vattenförbrukning. För att en diskmaskin ska bli bäst i test ska den också ha en så hög energiklassning som möjligt för att vara miljövänlig.Om skribenten

Angelica

Leave a Comment