Hem & hushåll

Luftfuktare bäst i test 2024 – Jämför & hitta den bästa

Luftfuktare
Skriven av Lotta Olsson

Har du problem med att du går runt och småhostar där hemma? Problem med torra ögon och torr näsa? Många bostäder har idag problem med både torr och dålig luft vilket skadar både hälsa och vistelsen i bostaden. Därför är det viktigt att ordna en lösning på problemet. 

Vi har nämligen tagit upp de bästa luftfuktarna som kan öka fuktigheten i ditt hem som frambringar ett klimat som är mycket behagligare. Det är främst på vintern när luften är kall och snabbt värms upp som fuktigheten försvinner. Därför behöver man i vissa fall ordna den balansen med en luftfuktare. Visste du t.ex att torr luft sägs hjälpa till att sprida influensa?

På denna sida tar vi dig igenom de luftfuktare som har fått bäst omdöme i både tester och recensioner. Dessutom får du information om vad du bör veta för att få det optimala inomhusklimatet.

Nu ska vi ta och hitta oss en riktigt bra luftfuktare!

Vilka är dom bästa luftfuktarna 2024?

1. Hace PCMH45

Egenskaper:

 • Kan täcka stora ytor
 • Väldigt tyst
 • Kan fylla på tanken själv
 • Väldigt stor

Specifikationer:

 • Vikt: 12,4 kg
 • Mått: 75 x 74,5 x 44 cm
 • Tanken: 30 liter
 • Energi: 70 W

 Bästa pris hos:

[dfrcs name=”Hace PCMH45″]

Hace PCMH45 är perfekt för dig som vill skapa en trevlig miljö på större platser. Denna modell klarar nämligen att påverka stora kontor eller till och med större bostäder. Den har en otroligt bra prestation och kan avge hela 45 liter vatten per dygn. Vattentanken är mycket större än de flesta andra modeller som du hittar på marknaden just för att den ska klara av mer än vanliga hushåll.

Detta är den stora och robusta maskinen som ska klara av allt. Den maximala arbetsytan ligger på 250 m² och har en effekt på 70 W. För att du ska orka med att ha den i kontorsmiljöer är den dessutom väldigt tyst av sig. Den gör inte av med mer än 30 dB i ljudnivå vilket gör att du knappt kan höra den. Det är dock viktigt att notera att det finns tre stycken nivåer på fläkten och det kommer låta mer desto högre nivå fläkten är på. 

Till denna luftfuktare finns det en slang som du kan ansluta till vattenbehållaren för automatisk påfyllning av vattnet. Detta är perfekt när du driver en firma och inte har tid att se efter luftfuktaren lika mycket. Den kan alltså stå och jobba för sig själv. Har du ställt in en önskad fuktighet i rummet kommer den att jobba efter att nå det målet. 

När den har nått den önskade nivån kommer den automatiskt stänga av sig och startar inte igen förrän fuktighetsnivån har ändrats Den kommer även att stänga av sig när det inte finns vatten kvar i tanken. Allt detta bidrar till den energisnåla driften den har vilket kommer göra gott för elkostnaderna och miljön, vilket är inne för 2020. Via panelen kan du styra allt som pågår. Panelen är enkel att läsa och styra helt efter dina egna behov. 

Det finns inget gällande Hace PCMH45 som är direkt negativt. Överlag presterar den bäst i test när det kommer till effektivitet. Allt som skulle kunna gå att klaga på om den finns där av en anledning. Exempelvis är den väldigt stor och kommer ta upp mycket plats. 

Men detta är förväntat eftersom den ska klara av att hantera väldigt stora områden. Dessutom är den lätt i vikten vilket gör att den ändå inte är svår att flytta på. Priset kan också verka väldigt dyrt, men det är för att du får med många funktioner och en väldigt kraftig maskin. Skulle du köpa en mindre och billigare behöver du skaffa flera stycken för att kunna täcka samma område. Om du har ett hus eller kontor är Hace PCMH45 värd en investering. 

2. Wilfa HUE 6B

Egenskaper:

 • En av de billigaste
 • Relativt stor tank på 6 liter
 • Kan haka upp sig
 • Svår att fylla på vatten i

Specifikationer:

 • Vikt: 3,2 kg
 • Mått: 38 x 24,4 x 33,8 cm
 • Tank: 6 liter
 • Energi: 130 W

 Bästa pris hos:

[dfrcs name=”Wilfa HUE 6B”]

Att köpa en billig luftfuktare är alltid att föredra och det kan du göra med denna modell. Många konsumenter är nöjda och rapporterar att den fungerar bra, särskilt med tanke på att det är en av de billigaste. Under tester har det dock kommit fram att den ofta hänger sig och det gör att det bildas en pöl med vatten under maskinen.Det kan orsaka skador både i maskinen och i hemmet. Denna luftfuktare har en vattentank på 6 liter och kan klara av att hantera en yta på upp till 125 m². När vattentanken är tom kommer den att ge en varningssignal för att du ska veta att det är dags att fylla på.

 Denna signal kan upplevas som att den piper vilket kan orsaka irritation, särskilt eftersom du själv inte kan välja vilket ljud den ska avge. När det ljudet kommer regelbundet kan det vara en jobbig situation. 

För att kontrollera fuktigheten har den en inbyggd hygrometer. Med den kan luftfuktaren känna av om den behöver jobba eller ta en paus för att inte ge av för mycket fukt. Denna hygrometer är inte den bästa och det kan vara bra att ställa in en extra hygrometer om du har den på ett större område för att försäkra dig om att det inte blir för mycket fukt i ett rum. För mycket fukt kan orsaka flera problem när det kommer till möbler, tapeter och andra saker i hemmet. Wilfa HUE 6B har även en jonisering som finns till för att kunna döda bakterier i luften. Luften som produceras kan både vara varm eller kall beroende på vad du har behov av. Den använder då allt mellan 30-130 W. 

Förutom det gemensamma problemet att luftfuktaren hakar upp sig och orsakar pölar på golvet finns det andra problem som de flesta har stött på under sina tester. Främst handlar det om funktionsproblem där vattenbehållaren måste tas bort och fyllas på från undersidan. Men tack vare storleken kan du inte fylla på den i ett vanligt handfat, utan du måste ta och hälla i vattnet från en kanna eller liknande. Varje gång du tar bort vattenbehållaren för att fylla på den kommer maskinen att stängas av. Detta är vanligt eftersom det sparar energi. Men när du väl fyllt på och sätter tillbaka tanken raderas alla inställningar och du måste skriva in dem en gång till. Detta är en billig maskin som fungerar för den som kan förvänta sig lite krångel i utbyte mot det billiga priset. 

3. Philips HU4813

Egenskaper:

 • Sprider 99% färre bakterier
 • Automatisk
 • Lätt att fylla på
 • Enkel att rengöra
 • Täcker inte jättestora ytor

Specifikationer:

 • Vikt: 4 kg
 • Mått: 34 x 25 x 25 cm
 • Tank: 2 liter
 • Energi: 25 W

Bästa pris hos:

[dfrcs name=”Philips HU4813″]

Det här är favoriten bland många och anses vara den allra bästa. Den är både lättanvänd, gör ett bra jobb och håller länge. Totalt sett är den bäst i test i flera områden. Den kan användas på ytor upp till 44 m² vilket gör att den inte räcker till alla områden, men kommer täcka de viktigaste rummen i hemmet. Det bästa stället den kan placeras på är där luften enkelt kan sprida sig vidare till alla rum. Denna luftfuktare är helt automatiskt och kan reglera sig själv utefter rummets behov. Funkar riktigt bra mot torr luft.

Den mäter fuktigheten i luften på egen hand och bestämmer när det behöver tillsättas mer fukt. Annars pausar den. Men du kan själv säga till hur mycket fukt du vill ha i luften och då kommer den att jobba utefter dina behov. Att använda denna modell är väldigt enkelt. Det många luftfuktare har problem med är att de är svåra att fylla på med vatten eftersom de är stora eller klumpiga med för små hål.

Denna är dock väldigt lätt att flytta på. Du har alternativen att antingen fylla på med en annan behållare eller att ta med hela tanken till kranen. Den är ganska liten och kommer få plats för att du ska kunna fylla på direkt under din kran. 

De som haft luftfuktare tidigare kommer känna till att det kan bildas vitt damm som är från mineraler i vattnet som sedan sprids ut i ditt hem. HU4813 har ett system för att motverka detta. Den sprider 99% färre bakterier och det är vad som gör att den kan stoppa det vita dammet från att spridas. Andra modeller använder ofta ultraljud för att fördela vattenmolekyler, men det gör att molekyler blir större och då är det lättare för bakterier att åka med. HU4813 använder istället NanoCloud-teknik som gör det mycket svårare för bakterier att följa med.

Den högsta ljudnivån den ger ligger på 38 dB vilket är när maskinen startar sin sprayfunktion. Annars är den väldigt tyst och stör inte vardagen. Därför kan du lätt ställa den i sovrummet när du sover utan att väckas av den. Maskinen är lätt att rengöra tack vare att du kan ta loss tanken. Den är även enkel att använda eftersom den är helautomatisk efter att du ställt in dina preferenser i inställningarna. Detta är en den bästa luftfuktaren för dig som vill att den ska vara lätt att rengöra, döda bakterier och att den ska kunna sköta sig själv.

Inte underligt att HU8413 är bäst i test!

4. Beurer LB88

Söker du efter en enkel och billigt luftfuktare under 2020 kommer du hitta den i Beurer LB 88. Den fördelar fukt i luften bra och har inga problem som återkommer under dess tester. Något som är väldigt positivt när det kommer till denna luftfuktare är hur den hanterar kalk. Kalk bildas i vattnet och sprids sedan ut som ett pulver på möbler och andra saker i hemmet vilket gör allting smutsigt och lite äckligt.

Egenskaper:

 • Anti-kalksystem
 • Kan sprida dofter med vattenlösliga oljor
 • Väldigt tyst
 • Saknar en hygrometer
 • Finns inte många funktioner

Specifikationer:

 • Vikt: 2,24 kg
 • Mått: 19,5 x 28 x 29,5 cm
 • Tank: 6 liter
 • Energi: 280 W

Bästa priset hos:

[dfrcs name=”Beurer LB88″]

Enda sättet att motverka detta i andra modeller är att regelbundet städa dem för att ingen kalkbildning ska ske. Men i Beurer LB 88 finns det ett system för att motverka problemet med kalk. Till maskinen kommer det 15 stycken anti-kalktabletter som du sedan lägger i luftfuktaren för att den ska ta hand om kalket själv. När dessa tabletter sedan är slut finns det nya att köpa. 

En mycket negativ sak som har direkt koppling till det billiga priset är att det inte tillkommer någon hygrometer. Det betyder att maskinen själv kan inte känna av hur fuktigt det är i luften. Om du inte kontrollerar det kan det orsaka fuktskador i möbler och andra prylar i hemmet. För att fixa detta kan du köpa en hygrometer separat. Men kom ihåg att maskinen kommer inte automatiskt att jobba efter den och du måste själv kontrollera och bestämma när luftfuktaren ska stängas av. Beurer LB 88 har heller inte många funktioner. Detta är för att hålla den billig, men det gör också att den är väldigt enkel att använda. Via panelen kan du lätt styra den utan några krångliga alternativ. 

Med hjälp av en ultraljudsteknik är denna luftfuktare väldigt tyst av sig när den går. Det gör att du kan ha den i samma rum som tv:n eller när du sover utan att störas av några otrevliga ljud. Om du skulle vilja går det även att blanda in vattenlösliga doftoljor i maskinen. Då kommer den att sprida dofterna i rummet vilket kommer bidra till en väldigt trevlig miljö.

Detta är en väldigt enkel luftfuktare som passar den som bara vill ha en lätthanterlig maskin. Men den kan fortfarande prestera väl och utföra sitt jobb utan problem. Den är väldigt billig och det har i sig bidragit till att det finns vissa funktioner som saknas. Men det finns istället andra små positiva saker med den som hanteringen av kalk och möjligheten att kunna sprida dofter enkelt via luftfuktaren. 

5. Dyson AM10

Egenskaper:

 • En kraftig fläkt
 • Presterar bra
 • Väldigt dyr
 • Svår att städa

Specifikationer:

 • Vikt: 34 kg
 • Mått: 22 x 23 x 57 cm
 • Tanken: 3 liter

Dyson AM10 är en väldigt unik luftfuktare som presterar otroligt bra, men den är verkligen inte den billigaste. Efter att du ställer luftfuktaren i ett rum med 45% fuktighet kommer Dyson AM10 att öka det till 57,6% på endast 30 minuter. När det kommer till att återfukta luften presterar den bäst i test bland många modeller.

Luftfuktaren känner av en ändring på luftfuktigheten på en procents skillnad. När det går för lågt kommer den att slås på automatiskt och börja jobba. En väldigt unik del av Dyson AM10 är dess fläkt som sitter fast i den. Tack vare att fläkten sitter fast i själva modellen kommer den att sprida all luft mycket snabbare än många andra.

Detta är perfekt för dig som bor i torrare och varmare områden som välkomnar en vindpust in i rummet. Dyson AM10 har även bäst när det kommer till design. Det är en väldigt modern och lite futuristisk modell som kommer nästan smycka rummet den står i under år 2020. 

Att hantera Dyson AM10 är väldigt enkelt med kontrollen. Men några snabba tryck kan du ändra både fläkten och fuktinställningar. Den har även en digital läsning som gör att du lätt kan se vilka nivåer den står på.

Allt detta styr du via den trådlösa fjärrkontrollen som följer med. Kontrollen kan sedan fästas med magneter på toppen av maskinen för att du aldrig ska behöva tappa bort den. När du ska fylla på vattnet kan det vara lite klurigt. Öppningen till tanken för att fylla på vattnet är väldigt litet och det kräver precision. Det är inte omöjligt att göra, men den skulle dra fördelar av att vara lite större.  

När det kommer till de negativa aspekterna är det enklast att börja vid rengöringen av denna luftfuktare. Öppningen till själva vattentanken är som sagt liten och är därför är det väldigt svårt att skrubba rent inuti. Detta kan orsaka problem eftersom fukt i tanken drar alltid till sig mögel och behöver en regelbunden städning.

Dyson AM10 använder ett ultraviolett ljus för att sanera vattnet, men det kommer inte motverka det mögel som kan uppstå. Problem nummer två kommer vid priset. Den är otroligt dyr och det finns många andra modeller som presterar bättre för ett billigare pris. Dyson AM10 rekommenderas till dig som älskar märket, tycker den är snygg och inte är orolig över kostnaden. Dyson Am10 är helt enkelt bäst i test!

Bästa pris hos:

[dfrcs name=”Dyson AM10″]

Hoppas du gillar vårt bäst i test för luftfuktare 2024. Har du några andra förslag? Lämna gärna en kommentar.

 

 

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Lotta Olsson

Lotta är vår expert inom träning, hem & hushåll, och barn & familj.

Hon är en tvåbarnsmamma som jobbar som kostrådgivare och hälsopedagog.

Vi litar till fullo på Lottas recensioner då produkterna som hon rekommenderar hjälper henne i vardagen då hon tar han om både hushåll och jobb.

Lotta har även en examen från Hälsopedagogiska programmet i Halmstad.