Hem & hushåll

Billig el – Hitta Sveriges billigaste el 2024

Skriven av Lotta Olsson

Letar du efter den billigaste elen i Sverige? Vad kostar egentligen el per kwh och vilket är det bästa elpriset? Det ska vi reda ut i den här artikeln om elpriser och prognos för det billigaste elbolaget.

Den billigaste elen varierar i pris. Kostnaden varierar nämligen beroende på om du har ett rörligt eller fast elavtal. Det finns speciella elavtal för studenter som ger bättre pris och om du jämför elavtal kan du hitta enkelt bästa elpris per khw.

För att veta vad du kommer att betala under året kan du kika efter en elpris prognos för 2020 och därmed få en föraning om elkostnaden.

Vilket elbolag är billigast 2021?

1. Göta Energi

 • Fast avgift: 45 kr/månad (69 kr om din årsförbrukning är högre än 5 000 kWh per år)
 • Påslag: 6,4 öre
 • Förnybar el: Ingår inte
 • Rabatt: 500 kr i presentkort hos Elgiganten.

Göta Energi erbjuder ett stabilt elnät för invånarna runt om i Sverige. Påslaget är på låga 6,4 %, vilket är lägst i vår jämförelse. Pris kwh varierar under året men den fasta avgiften är på 45 kr per månad såvida du inte konsumerar mer än 5 000 kwh per år då avgiften istället är 69 kr per månad. Som ny kund får du ett presentkort på 500 kr hos Elgiganten.


2. Skellefteå Kraft

 • Fast avgift: 45 kr/månad
 • Påslag: 7,5 öre
 • Förnybar el: 100 % förnybar el ingår
 • Rabatt: Du betalar inga avgifter eller påslag första 6 månaderna.

Skellefteå Kraft har ett något högre påslag med sina 7,5 öre. Den fasta avgiften är dock alltid 45 kr per månad, oavsett hur mycket billig el du förbrukar. Elpris per kwh varierar under året men enligt undersökningar har Skellefteå Kraft riktigt nöjda kunder. Ta del av elhandelsbolagets nykundsrabatt där du slipper avgifter och påslag de första sex månaderna vilket ger en lägre kostnad.


3. Fortum

 • Fast avgift: 42 kr/månad.
 • Påslag: 7,4 öre
 • Förnybar el: Fossilfri el ingår.
 • Rabatt: 500 kr rabatt när du tecknar ett elavtal på nätet.

Fortum tar endast ut ett påslag på 7,4 öre och dessutom är detta ett av de största och billigaste elbolagen i Sverige. Kwh pris varierar under året men här ingår fossilfri el vilket är miljövänligt och bra. Du kan dessutom få 500 kr i rabatt om du tecknar ett elavtal med Fortum på nätet.


Hitta billig el

Att hitta billig el kan vara svårt. Pris per kwh sjunker och stiger nämligen under året. Om du vill betala samma faktura varje månad kan du be om ett fast pris. Hitta Sveriges billigaste el genom att jämföra olika elbolag.

Rörligt elavtal

Ett rörligt elavtal är bra om du vill ha den billigaste el du kan hitta och inte bryr dig om förändringar under årets gång. Alla billiga elbolag erbjuder rörligt elavtal med bra kwh pris.

Tillkommande elavgifter

Det tillkommer avgifter hos alla elhandelsbolag. Ett fast pris betalas varje månad och brukar ligga från 42 kr och uppåt. En viktig avgift är påslaget som baseras på marknadspriset. Påslaget använder elhandelsbolaget för att täcka olika avgifter runt elleveransen.

Hur mycket kostar el i Sverige?

“Vad kostar el per kwh” och vem har billigaste el i Sverige, det är svåra frågor att svara på. Pris per kwh varierar nämligen ständigt. I Sverige ska man dessutom betala nätavgift och ersättning till de som producerar elen samt moms.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Lotta Olsson

Lotta är vår expert inom träning, hem & hushåll, och barn & familj.

Hon är en tvåbarnsmamma som jobbar som kostrådgivare och hälsopedagog.

Vi litar till fullo på Lottas recensioner då produkterna som hon rekommenderar hjälper henne i vardagen då hon tar han om både hushåll och jobb.

Lotta har även en examen från Hälsopedagogiska programmet i Halmstad.