Recensioner

Bäst i test elcykel, vilken är den bästa elcyckeln 2020?

Skriven av Angelica

Vill du pendla till jobbet utan att bli svettig eller ta en skön cykeltur på helgen utan att behöva trampa som en galning? I så fall kan en elcykel vara din lösning. Genom att investera i en elcykel kan du ta dig fram på ett tyst och lugnt sätt, samtidigt som du är miljövänlig.

Det skönaste av allt med en elcykel är dock att slippa trampa i backarna. Istället kan du lugnt sitta på sadeln och känna hur cykeln drar dig uppför med hjälp av motorns kraft. I vårt stora elcykeltest har vi tittat närmare på nio moderna elcyklar för att se vilken elcykel som är bäst i test.

Topp 3 elcykel 2020

1. Merida eSpresso 300 EQ

 • Elcykeln med längst räckvidd
 • Kvalitetsbatteri av Shimano
 • Bra utrustning
 • Dyr cykel
 • Något tung

Bästa pris hos:

2. Crescent Elda

 • Kraftfull mittmotor
 • Bromsar av hög kvalitet
 • Stadig ramkonstruktion
 • Hård sadel
 • Få tillbehör

Bästa pris hos:

3. Crescent Elton

 • Snygg, slimmad design
 • Halvintegrerat batteri
 • Integrerad display
 • Korta stänkskydd

Bästa pris hos:

Bra val för miljön och plånboken

Det finns en riktigt stor mängd fördelar med att välja en el cykel som ditt nya transportmedel. En lätt och fin elcykel kommer att ta dig fram över cykelbanorna i en rasande fart. En elcykels hastighet är hela 25 km/h. På så sätt kommer du snabbt fram till jobbet eller mataffären. Om du vill cykla snabbare än så, så är det givetvis möjligt. Dock måste du i så fall trampa av egen kraft. I vårt test av elcyklar kikar vi såklart närmare på hur fort de olika cyklarna går.

Elcykeln är dessutom ett bra val om du vill vara snäll mot din plånbok och miljön. Eftersom att cykeln drivs av el så kommer du inte att behöva lägga tusenlappar varje månad på bensin. Dessutom lämnar du inga skadliga avgaser efter dig. Istället laddar du enkelt ditt cykelbatteri i hemmet mellan användningarna. Genom att köpa en riktigt bra elcykel kommer du alltså att spara både tid och pengar samtidigt som du är miljösmart.

Bästa elcyklarna 2020

I vårt test av elcyklar jämför vi nio olika cyklar av hög kvalitet. På så sätt kan du få råd och hjälp innan du bestämmer dig för vilken elcykel du ska köpa. Det finns ingen åldersgräns för att få framföra en elcykel utan även barn får göra det. De elcyklar som finns i vårt test är dock cyklar i dam- och herrstorlekar.

Elcykel för herr och dam

Det finns ett stort utbud av elcyklar. Dels görs det skillnad på elcykel för herr och elcykel för dam. De har samma goda kvalitet och samma hastighet. Det som skiljer sig är cykelramens utformning, där damcyklarna har en lägre ram med mjukare linjer. Det finns även unisexmodeller som är framtagna för att passa alla, oavsett kön på cyklisten. På så sätt kan ni dela på en och samma cykel inom familjen.

Eftersom att det finns så många olika modeller så kikar vi i vårt elcykeltest på en mängd olika elcyklar. På så sätt kan du hitta din nya favorit.

Vilken motor bör du välja på din elcykel?

I vårt elcykel test kommer du att se att motorn är placerad på olika platser på cyklarna. För att elcyklar ska bli bäst i test spelar det egentligen ingen roll var på cykeln som motorn är placerad. Det finns dock vissa fördelar med att en cykel har en så kallad mittmotor. En mittmotor innebär att motorn är monterad mitt på cykeln, alltså i vevlagret. 

En mittmonterad motor kräver mindre kraft när du bromsar. Cykeln blir dessutom mer stabil då mittmotorn ger en bättre viktfördelning eftersom att den tunga motorn är placerad i mitten av cykeln.

Om en cykel inte har en mittmotor är det istället placerad på fram- eller bakhjulet. Det ger extra rörelseenergi vilket innebär att du behöver bromsa kraftigare.

Snabb laddning och stor räckvidd

För att bli bäst i test som elcykel gäller det att ha en stor räckvidd. Du vill nämligen kunna cykla så långt som möjligt på din nya cykel innan du behöver ladda den. Vissa cyklar, till exempel Merida eSpresso 300 EQ, har en räckvidd på hela 150 km. Det innebär att du kan cykla 15 mil på en enda laddning. En elcykel med en räckvidd på 80 km är dock vanligare att hitta. Tyvärr finns det dock elcyklar som inte ens kommer i närheten av att cykla 80 km på en laddning.

Vårt test visar att en elcykel ofta behöver runt sex timmar för att ladda sitt batteri. Testets bästa elcykel gör det dock på korta fem timmar. Generellt kan man se ett samband mellan batteritid (och därmed räckvidd) och laddningstid. När du köper en elcykel är det viktigt att fundera på hur många mil du cyklar varje vecka – och hur ofta du kan tänka dig att ladda batteriet.

Smarta funktioner och tillbehör till din elcykel

Precis som för en vanlig cykel så finns det en rad olika smarta tillbehör till din elcykel. Du kan till exempel sätta på en cykelkorg på din el cykel. Det blir ett perfekt utrymme att lägga handväskan eller matkassarna i om du ska åka och handla. På så sätt slipper du vingla runt med matkassarna på styret.

De flesta elcyklar i vårt test är utrustade med pakethållare, vilket innebär att du kan montera en barnstol på cykeln. Växlar är något annat som redan är integrerat som standard. De hjälper dig att reglera farten när du cyklar. Stänkskärmar och kedjeskydd är två saker som ökar komforten på din cykel och som hjälper dig att undvika smuts. Vissa cykelmodeller levereras dock utan denna utrustning. Låt oss kika på vilken elcykel som egentligen är bäst i test!


Merida eSpresso 300 EQ

Den elcykel som är bäst i test för herrar är Merida eSpresso 300 EQ med ett solklart resultat. Här får du en cykel med årsmodell 2018 med hög prestanda som tar dig riktigt långt bort. Här får du en elcykel med en räckvidd på hela 150 kilometer. Om du har en lång sträcka till jobbet eller cyklar frekvent så är den här cykeln därför ett extra bra val. Att bli bäst i test som elcykel är inte heller så svårt om batteriet dessutom laddas på fem timmar. Det är extra förvånande då den korta laddningen kan ta dig en så lång sträcka.

Batteriet och drivlinan är tillverkade av Shimano och det märks på komponenternas höga kvalitet. Cykeln är nio stycken växlar och kommer med extra utrustning i form av pakethållare, cykelbelysning och ramlås. Det märks därmed att cykeln är påkostad och dessutom väl genomtänkt.

Merida eSpresso 300 EQ har tre olika assistansnivåer och dessutom gångassistans. Det innebär att det blir enklare att dra den 23,1 kilo tunga cykeln. En elcykel med detta pris bör vara top notch. De hydrauliska skivbromsarna kräver dock en del underhåll, trots att de bromsar riktigt bra i alla sorters väderlekar.

Merida eSpresso 300 EQ får även pluspoäng får den riktigt snygga designen i svart finish. Motorn är en mittmotor och placeringen gör cykeln stabil och bekväm att både cykla på och gå med. I vårt el cykel test blev vi verkligen imponerade av denna elcykel för herrar.

 • Elcykeln med längst räckvidd
 • Kvalitetsbatteri av Shimano
 • Bra utrustning
 • Dyr cykel
 • Något tung

Beskrivning:

 • Ramtyp: Herr
 • Räckvidd: 150 km
 • Växlar: 9 st
 • Laddningstid: 5 tim
 • Bromstyp: Skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 23,1 kg

Bästa pris hos:


Crescent Elda

Denna elcykel för dam i vårt test imponerade rejält. Om man kan bortse från den något hårda sadeln och istället fokusera på den stadiga ramkonstruktionen, den mittmonterade motorn och de kraftfulla bromsarna så är denna elcykel bäst i test.

Crescent Elda är en hybridmodell vars batteri är monterat i mitten av cykeln, vilket ger cykeln en låg tyngdpunkt. På så sätt blir den stabil och du får en stadig känsla när du cyklar på den. Den centrerade motorn är kraftfull med sina 250 watt och utgör ett perfekt hjälpmedel när du cyklar. Cykeln med sina 22,5 kilo är dock riktigt lättcyklad även när motorn är avstängd.

Tillverkad av svenska Crescent får du här en kvalitetscykel att räkna med. De har tillverkat ramen själva medan bromsarna är riktigt kvalitetsbromsar från Shimano. De ger ett bra tryck och en stor säkerhet i alla väglag. Crescent Elda ger generellt en naturlig cykelkänsla och du märker knappt att det är en elcykel du färdas på. Elcykelns räckvidd är något kort med endast 75 kilometer där många motsvarande cyklar kommer upp i 80 kilometer. Batteriet behöver dock endast ladda i sex timmar.

Denna cykel är bäst val av elcykel då den har praktisk utrustning i form av pakethållare och display. Sadeln må vara något hård men den håller precis som övriga delar av cykeln hög kvalitet. Denna cykel passar utmärkt för den dagliga pendlaren och du får mycket elcykel för ett bra pris. Elcykeln är inte billig men däremot mycket prisvärd.

 • Kraftfull mittmotor
 • Bromsar av hög kvalitet
 • Stadig ramkonstruktion
 • Hård sadel
 • Få tillbehör

Beskrivning:

 • Ramtyp: Dam
 • Räckvidd: 75 km
 • Växlar: 10 st
 • Laddningstid: 6 tim
 • Bromstyp: Skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 22,5 kg

Bästa pris hos:


Crescent Elton

Bäst i test som elcykel bland unisexmodeller är helt klart Crescent Elton. I vårt el cykel test imponerar verkligen denna cykel som tillverkas av svenska Crescent. Crescent levererar allt som oftast kvalitet och det gäller även för denna modell.

Denna elcykel har allt du söker efter. En riktigt snygg design med sportig touch i mörkaste svart. Batteriet sitter monterat mitt på cykeln vilket gör den välbalanserad och stabil att köra. Dessutom tar det endast sex timmar att ladda fullt. Batteriet är semiintegrerat i aluminiumramen vilket bidrar till den snygga, lätta designen. När batteriet är fulladdat har cykeln en räckvidd på 80 kilometer, vilket är fullt godkänt. Cykeln rullar riktigt bra både med och utan motorn igång. Därmed får du en naturlig cykelupplevelse.

Crescent Elton har en hel del utrustning. Bland annat en pakethållare för all packning du kan tänkas vilja ta med dig, en T-formad display samt en färddator som är integrerad i styret. Med dessa hjälpmedel kan du se intressant information om din cykling. Cykeln har även ett kedjeskydd, vilket skyddar dina byxor när du cyklar, samt lysen både bak och fram. Cykeln är alltså komplett och utrustad med allt du behöver.

Crescent Elton har en stor fördel i sina hydrauliska skivbromsar från Shimano. De är riktigt bra och skapar en trygg cykel i alla väderlekar. Även det utanpåliggande växelsystemet med tio växlar har tillverkats av Shimano. Crescent Elton får ett högt betyg för sin diskreta design. Den första anblicken skvallrar inte om att det är en elcykel som kommer rullandes. Det är alltså klart att denna elcykel blir bäst i test bland unisexcyklar.

 • Snygg, slimmad design
 • Halvintegrerat batteri
 • Integrerad display
 • Korta stänkskydd

Beskrivning:

 • Ramtyp: Unisex
 • Räckvidd: 80 km
 • Växlar: 10 st
 • Laddningstid: 6 tim
 • Bromstyp: Skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 22,2 kg

Bästa pris hos:


Lifebike C-Mute Speed

Här får du en välbyggd elcykel för herrar med en silvrig finish och snygg design. Det som gör att Lifebike C-Mute Speed är något utöver det vanliga är det faktum att batteriet är integrerat i ramen av borstad aluminium. På sätt blir designen mer avskalad och cykeln kammar därmed hem designpriset i vårt test av elcyklar.

Lifebike C-Mute Speed är en robust cykel som stabilt rullar fram längd med gatorna. Det mittmonterade batteriet hjälper såklart till. Motorn som är monterad på bakhjulet är kraftfull och prestandan är på 250 watt. Det innebär att cykeln får en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Batteriet tar sex timmar att ladda och med en full laddning kommer du 80 kilometer. Om du använder cykeln längre sträckor dagligen kan du alltså behöva ladda batteriet en eller två gånger per vecka.

Tyvärr är inte Lifebike C-Mute Speed den elcykel som blir bäst i test då den saknar en del viktiga tillbehör och komponenter. Bland annat saknas det en pakethållare och stänkskärmar, vilket gör att du kan komma fram smutsig om det regnar. 

Displayen som är inbyggd i styret visar bland annat växel och batterinivå. Du har nio växlar att välja mellan. Det är en bra elcykel till lågt pris. Om du köper en elcykel som är billig får du dock räkna med att vissa komponenter inte är lika bra och maxade som på dyrare cyklar. Detta är dock en bra budgetvariant som definitivt kommer att ta dig bekvämt till alla slutstationer i vardagslivet.

 • Stabil cykel
 • Integrerad motor
 • Inbyggd display
 • Saknar tillbehör såsom pakethållare

Beskrivning:

 • Ramtyp: Herr
 • Räckvidd: 80 km
 • Växlar: 9 st
 • Laddningstid: 6 tim
 • Bromstyp: Skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 22 kg

Batavus Zonar E-Go

Batavus Zonar E-Go 2017 års modell är en lätt elcykel och väger med sina 20,5 kilon minst av alla elcyklar i testet. Cykeln tillverkas av det nederländska företaget Batavus och kommer i en riktigt sportig modell med snygg design.

En riktigt stor fördel med Batavus Zonar E-Go är den pålitliga motorn med rejäl drivkraft. Som enda elcykel i testet har Batavus Zonar en motor med hela 396 watt. Elcykeln har en hastighet på 25 km i timmen, alltså vad som är godkänt i Sverige. Den pålitliga centerdrivna motorn samt batteriet kommer från Yamaha. Här får du alltså cykeldelar av riktigt hög kvalitet. Med ett fulladdat batteri kommer du hela 90 km, vilket är klart godkänt för en elcykel. Laddningstiden för batteriet är förvånansvärt kort. Det tar endast fem timmar att ladda klart och en stor fördel är att du kan ladda batteriet medan det sitter fast på cykeln. På så sätt kan cykeln stå i garaget samtidigt som batteriet laddas under natten och du sparar tid då du slipper montera av och på det.

De tunna däcken rullar mjukt fram över asfaltsvägarna och cykeln är mycket lättcyklad även när du stänger av motorn. På styret finner du tio växlar en LED-display där du kan se hastighet, räckvidd och annan intressant information. Detta är en elcykel för herrar som är stabil och den har en bekväm sadel vilket är positivt vid långa cykelsträckor.

 • Lätt cykel
 • Snabb batteriladdning
 • Motor och batteri från Yamaha
 • Rullar inte lika bra på grusvägar

Beskrivning:

 • Ramtyp: Herr
 • Räckvidd: 90 km
 • Växlar: 10 st
 • Laddningstid: 5 tim
 • Bromstyp: Skivbroms
 • Motorprestanda: 396 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 20,5 kg

Lifebike Comfort G7

En elcykel för damer måste klara alla test. Lifebike Comfort G7 är på god väg att bli den elcykel som är bäst i test men snubblar på mållinjen med sin korta räckvidd. En bra elcykel med en räckvidd på 70 kilometer imponerar tyvärr inte. Jämfört med herrarnas elcyklar så når damernas generellt kortare. Denna elcykel för damer rekommenderas därför om du har kort pendelavstånd till jobbet eller om du använder cykeln mindre frekvent.

Elcykeln är dock billig vilket gör den prisvärd och köpvänlig trots några missar. I vårt elcykeltest blir det tydligt att Lifebike Comfort G7 är en mycket stadig cykel, vilket har att göra med att batteriet är monterad framför bakhjulet. Den har en snygg klassisk modell och designen är mycket tilltalande. Det är helt enkelt en traditionell stadscykel med motor. Motoreffekten är på 250 watt och cykeln får en maxfart på 25 kilometer i timmen. Med en laddning av batteriet som tar sex timmar kommer du som bekant 70 kilometer. Motorn skulle behöva mer kraft för att perfekt klara av alla uppförsbackar men är annars fullt godkänd. Du får tre assistansnivåer samt gångassistans.

Cykeln har tillbehör såsom pakethållare, cykelkorg klädd i skinn och sju växlar. De breda däcken gör cykeln skön att köra och skivbromsarna från Shimano är kraftfulla. Såväl handtagen som sadeln är bekväma och eftersom att batteriet är placerat framför bakhjulet kan du enkelt montera på en barnstol på pakethållaren.

 • Stabil ramkonstruktion
 • Bra placering av batteriet
 • Bekväma handtag
 • Kortast räckvidd

Beskrivning:

 • Ramtyp: Dam
 • Räckvidd: 70 km
 • Växlar: 7 st
 • Laddningstid:
 • Bromstyp: Skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 23 kg

Crescent Elora

Crescent Elora med sin mittmotor ger ett stabilt intryck i vårt test av elcyklar för damer. Här får du en prisvärd cykel med en traditionellt utformad ram för damer med bekväm, upprätt sittposition. Då motorn är monterad i mitten får du en skön, naturlig cykelkänsla. Motorn har en prestanda på 250 watt och en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Du kan dock cykla snabbare än så om du trampar för egen maskin.

Vårt test av elcykeln Crescent Elora visar på att du kommer hela 80 kilometer med ett fulladdat batteri. Det är därmed en perfekt pendlingscykel eller för annan vardaglig användning. Något som är riktigt bra med denna elcykel är det faktum att batteriet endast tar fem timmar att ladda fullt. Du har fem olika effektlägen och cykeln kan själv avgöra hur mycket assistans du behöver under din cykeltur.

Något som förhindrar att Crescent Elora blir den bästa elcykeln är det faktum att batteriet är monterat på pakethållaren. Du kan enkelt ta av det för att ladda inomhus, men tyvärr blir cykeln något obalanserad och baktung. Bromsarna är tillverkade av Shimano och är kraftfulla i alla väglag.

Något som imponerar med Crescent Elora är den inbyggda USB-porten som du kan använda för att ladda din smartphone med under cykelturen. Cykeln har även en bra funktion i det inbyggda låset. De metallförstärkta tramporna samt kedjeskyddet som skyddar dina byxor från att fastna. Den känns dock onödigt tung med sina 26,7 kilon vilket ger minuspoäng i testet.

 • Inbyggt lås
 • Kraftfull motor
 • USB-port för laddning
 • Tung cykel

Beskrivning:

 • Ramtyp: Dam
 • Räckvidd: 80 km
 • Växlar: 7 st
 • Laddningstid: 5 tim
 • Bromstyp: Fotbroms, skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 26,7 kg

Batavus Torino E-Go

Batavus Torino E-Go är en riktigt bra unisexcykel för dig som vill ha den bästa elcykeln för transport. Med en stor cykelkorg och pakethållare kan du enkelt ta med dig såväl solstol som ryggsäck till stranden, eller varför inte allt du behöver på jobbet. Denna cykel, årsmodell 2019, har sju växlar och en maxhastighet på 25 kilometer per timme.

Cykeln finns i tre olika ramstorlekar. Du kan välja mellan 48, 53 eller 57 tum. Den kommer dessutom i tre olika färger och du kan välja mellan silvergrå, chokladbrun eller turkos. Det här är alltså en cykel som du kan anpassa efter dina egna behov och smak. Batavus imponerar alltså med alla valmöjligheter och den snygga, slimma designen är perfekt.

Eftersom att det är en unisexcykel kan denna elcykel användas av dam och herr. Mittenramen är låg så den är enkel att kliva på och av. Batteriet är monterat över bakhjulet och har en laddningstid på sex timmar, vilket är helt okej.

Batavus Torino E-Go har sju växlar i växelsystemet från Shimano och fälgbromsar. Tyvärr är fälgbromsar inte de effektivaste på dåliga väglag, detta är därför med fördel en sommarcykel. Både fotbromsen och handbromsen är undermåliga när det kommer till blöta väglag.

Förutom de dåliga bromsarna drar även elcykelns räckvidd ner helhetsbetyget på Batavus Torino E-Go. Räckvidden sträcker sig endast till 60 kilometer, vilket är det klart kortaste av alla elcyklar i vårt bäst i test. Det här är alltså ingen cykel för dig som vill cykla långt och ladda så sällan som möjligt. Batavus Torino E-Go är därför ett bättre val om du bor nära jobbet och mataffären.

 • Snygg, anpassningsbar design
 • Okej laddningstid
 • Bra utrustning
 • Undermåliga bromsar
 • Kort räckvidd

Beskrivning:

 • Ramtyp: Unisex
 • Räckvidd: 60 km
 • Växlar: 7 st
 • Laddningstid: 6 tim
 • Bromstyp: Fälgbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 23 kg

Crescent Elder

Svenska Crescent tillverkar alltid cyklar av hög kvalitet och vårt test av denna elcykel visar inget undantag. Crescent Elder är en unisexcykel, alltså en elcykel för dam och herr, allt i ett. Till skillnad mot många andra unisexcyklar så har denna en höjd ram, liknande en klassisk herrcykel. Cykeln har en mittmonterad motor vilket ger goda köregenskaper och en stabil cykel.

Tyvärr är det inte mycket kräm i motorn, trots 250 watt. Elcykeln går trögt uppför backar och om du har många backar på väg till jobbet så blir försämras cykelns räckvidd. Denna elcykel har annars en räckvidd på 85 kilometer vilket är klart godkänt. Maxhastigheten är 25 kilometer per timme, förutom i backarna.

Du kan enkelt ta av batteriet för att ladda det. En full laddning kräver sex timmar i anspråk, vilket är normalt för denna typ av batteri. Det är en bra elcykel som är utrustad med tio växlar från Shimano. De hydrauliska skivbromsarna är kraftfulla och som en extra detalj finns det en USB-port att ladda din telefon med under cykelturen.

Crescent Elder har en snygg design och du kan känna dig stolt över att susa fram med den här cykeln på vägarna. Du får bra assistans av motorn och den ger inte mycket ljud från sig när du cyklar. Om Crescent Elder bara hade haft en starkare motor i backarna och därmed en längre faktisk räckvidd så hade det kunnat bli bäst i test för denna elcykel. Det är dock en bra investering för dig som ska jobbpendla på plan mark eller åka på fritiden.

 • Växlar från Shimano
 • Hydrauliska bromsskivor
 • USB-port
 • Trög i uppförsbackar

Beskrivning:

 • Ramtyp: Unisex
 • Räckvidd: 85 km
 • Växlar: 10 st
 • Laddningstid: 6 tim
 • Bromstyp: Skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 22,5 kgVanliga frågor om elcyklar

Hur fort går en elcykel?

Hur fort en elcykel går beror på hur kraftfull motorn är. De flesta elcyklar idag har en motor på 250 watt. En sådan cykel får man åka med på allmän väg och på cykelbanor runt om i städerna. Med en motor på 250 watt kan du komma upp i 25 km/h innan motorn slår ifrån. Det är alltså den farten du får färdas i på cykelbanorna.

En elcykel med en hastighet på max 25/h är det som är lagligt i Sverige. Om du vill cykla snabbare än så med en motor på 250 watt måste du trampa dig fram med egen benkraft. Det finns dock även elcyklar som har en motor på 500 watt. En elcykel med sådan hastighet kan komma upp i hela 35–40 km/h.

Hur fungerar en elcykel?

En elcykel ger dig extra kraft när du inte vill eller orka trampa. En elcykel i hög hastighet tar dig snabbt fram till ditt mål utan att du behöver kämpa för det. När du börjar trampa får du välja vilket effektläge du vill ha på motorn och sedan startar den automatiskt och hjälper dig med farten.

Du måste alltid trampa för att cykeln ska fungera. Motorn är endast till för att ge dig en extra skjuts. Du kan välja om du vill ha elassistansen påslagen eller inte. Mellan användningarna måste du ladda cykelns batteri.

Vad kostar en elcykel?

En elcykel är inte billig, dock är det en väl värd investering. En lätt elcykel hjälper dig att komma fram till jobbet eller bion utan att svettas. Du kan räkna med att lägga mellan 20 000–30 000 kronor på en elcykel. Om du hittar en elcykel på rea kan det kosta från 15 000 kronor. Då kan du få en elcykel till ett bra pris.

Utöver elcykelns pris kostar det även pengar att ladda batteriet. Det kostar cirka en krona att ladda ett medelstort batteri. Milkostnaden blir 25 öre om du kör fyra mil per laddning.

Vilken elcykel är bäst?

Vilken el cykel som är bäst beror på vem du frågar. Det är därför bra att kika på olika el cykel test och jämföra vad du får för pengarna. En el cykel är modern, miljövänlig och billigare än en bil. Om du bara ska ha den till jobbet och affären är en klassisk Crescent Elton en perfekt unisexcykel som passar alla. Om du sätter på vinterdäck kan du dessutom använda den även under de kalla månaderna utan att behöva oroa dig för att halka. För att hitta den bästa elcykeln får du inte glömma att kika på och jämföra alla funktioner.

Hur länge håller ett batteri till elcykel?

Batteriet till din elcykel behöver laddas med jämna mellanrum. Hur ofta beror på hur ofta och långt du cyklar. Det vanliga är att ladda batteriet en eller två gånger per vecka. Livslängden för ett elcykelbatteri varierar mellan 800 till 1 000 laddningar. Om du laddar ditt batteri två gånger per vecka så har det alltså en livslängd på 8 till 10 år.

Om skribenten

Angelica

Leave a Comment