TrÀning & fritid

BĂ€sta elcykeln 2024

Skriven av Lotta Olsson

Vill du pendla till jobbet utan att bli svettig eller ta en skön cykeltur pÄ helgen utan att behöva trampa som en galning? I sÄ fall kan en elcykel vara din lösning. Genom att investera i en elcykel kan du ta dig fram pÄ ett tyst och lugnt sÀtt, samtidigt som du Àr miljövÀnlig.

Det skönaste av allt med en elcykel Àr dock att slippa trampa i backarna. IstÀllet kan du lugnt sitta pÄ sadeln och kÀnna hur cykeln drar dig uppför med hjÀlp av motorns kraft. I vÄrt stora elcykeltest har vi tittat nÀrmare pÄ nio moderna elcyklar för att se vilken elcykel som Àr bÀst i test.

Vilken elcykel Àr bÀst 2024?

1. Merida eSpresso 300 EQ

Den elcykel som Àr bÀst i test för herrar Àr Merida eSpresso 300 EQ med ett solklart resultat. HÀr fÄr du en cykel med Ärsmodell 2018 med hög prestanda som tar dig riktigt lÄngt bort. HÀr fÄr du en elcykel med en rÀckvidd pÄ hela 150 kilometer. Om du har en lÄng strÀcka till jobbet eller cyklar frekvent sÄ Àr den hÀr cykeln dÀrför ett extra bra val. Att bli bÀst i test som elcykel Àr inte heller sÄ svÄrt om batteriet dessutom laddas pÄ fem timmar.

Egenskaper:

 • Elcykeln med lĂ€ngst rĂ€ckvidd
 • Kvalitetsbatteri av Shimano
 • Bra utrustning
 • Dyr cykel
 • NĂ„got tung

Specifikationer:

 • Ramtyp: Herr
 • RĂ€ckvidd: 150 km
 • VĂ€xlar: 9 st
 • Laddningstid: 5 tim
 • Bromstyp: Skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 23,1 kg

Det Àr extra förvÄnande dÄ den korta laddningen kan ta dig en sÄ lÄng strÀcka.

Batteriet och drivlinan Àr tillverkade av Shimano och det mÀrks pÄ komponenternas höga kvalitet. Cykeln Àr nio stycken vÀxlar och kommer med extra utrustning i form av pakethÄllare, cykelbelysning och ramlÄs. Det mÀrks dÀrmed att cykeln Àr pÄkostad och dessutom vÀl genomtÀnkt.

Merida eSpresso 300 EQ har tre olika assistansnivÄer och dessutom gÄngassistans. Det innebÀr att det blir enklare att dra den 23,1 kilo tunga cykeln. En elcykel med detta pris bör vara top notch. De hydrauliska skivbromsarna krÀver dock en del underhÄll, trots att de bromsar riktigt bra i alla sorters vÀderlekar.

Merida eSpresso 300 EQ fÄr Àven pluspoÀng fÄr den riktigt snygga designen i svart finish. Motorn Àr en mittmotor och placeringen gör cykeln stabil och bekvÀm att bÄde cykla pÄ och gÄ med. I vÄrt el cykel test blev vi verkligen imponerade av denna elcykel för herrar.

[dfrcs name=”Merida eSpresso 300 EQ”]

2. Crescent Elora

Crescent Elora med sin mittmotor ger ett stabilt intryck i vÄrt test av elcyklar för damer. HÀr fÄr du en prisvÀrd cykel med en traditionellt utformad ram för damer med bekvÀm, upprÀtt sittposition. DÄ motorn Àr monterad i mitten fÄr du en skön, naturlig cykelkÀnsla.

Egenskaper:

 • Inbyggt lĂ„s
 • Kraftfull motor
 • USB-port för laddning
 • Tung cykel

Specifikationer:

 • Ramtyp: Dam
 • RĂ€ckvidd: 80 km
 • VĂ€xlar: 7 st
 • Laddningstid: 5 tim
 • Bromstyp: Fotbroms, skivbroms
 • Motorprestanda: 250 W
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Vikt: 26,7 kg

Motorn har en prestanda pÄ 250 watt och en maxhastighet pÄ 25 kilometer i timmen. Du kan dock cykla snabbare Àn sÄ om du trampar för egen maskin.

VÄrt test av elcykeln Crescent Elora visar pÄ att du kommer hela 80 kilometer med ett fulladdat batteri. Det Àr dÀrmed en perfekt pendlingscykel eller för annan vardaglig anvÀndning. NÄgot som Àr riktigt bra med denna elcykel Àr det faktum att batteriet endast tar fem timmar att ladda fullt. Du har fem olika effektlÀgen och cykeln kan sjÀlv avgöra hur mycket assistans du behöver under din cykeltur.

NÄgot som förhindrar att Crescent Elora blir den bÀsta elcykeln Àr det faktum att batteriet Àr monterat pÄ pakethÄllaren. Du kan enkelt ta av det för att ladda inomhus, men tyvÀrr blir cykeln nÄgot obalanserad och baktung. Bromsarna Àr tillverkade av Shimano och Àr kraftfulla i alla vÀglag.

NÄgot som imponerar med Crescent Elora Àr den inbyggda USB-porten som du kan anvÀnda för att ladda din smartphone med under cykelturen. Cykeln har Àven en bra funktion i det inbyggda lÄset. De metallförstÀrkta tramporna samt kedjeskyddet som skyddar dina byxor frÄn att fastna. Den kÀnns dock onödigt tung med sina 26,7 kilon vilket ger minuspoÀng i testet.

[dfrcs name=”Crescent Elora”]

Bra val för miljön och plÄnboken

Det finns en riktigt stor mÀngd fördelar med att vÀlja en el cykel som ditt nya transportmedel. En lÀtt och fin elcykel kommer att ta dig fram över cykelbanorna i en rasande fart. En elcykels hastighet Àr hela 25 km/h. PÄ sÄ sÀtt kommer du snabbt fram till jobbet eller mataffÀren. Om du vill cykla snabbare Àn sÄ, sÄ Àr det givetvis möjligt. Dock mÄste du i sÄ fall trampa av egen kraft. I vÄrt test av elcyklar kikar vi sÄklart nÀrmare pÄ hur fort de olika cyklarna gÄr.

Elcykeln Àr dessutom ett bra val om du vill vara snÀll mot din plÄnbok och miljön. Eftersom att cykeln drivs av el sÄ kommer du inte att behöva lÀgga tusenlappar varje mÄnad pÄ bensin. Dessutom lÀmnar du inga skadliga avgaser efter dig. IstÀllet laddar du enkelt ditt cykelbatteri i hemmet mellan anvÀndningarna. Genom att köpa en riktigt bra elcykel kommer du alltsÄ att spara bÄde tid och pengar samtidigt som du Àr miljösmart.

BĂ€sta elcyklarna 2021

I vÄrt test av elcyklar jÀmför vi nio olika cyklar av hög kvalitet. PÄ sÄ sÀtt kan du fÄ rÄd och hjÀlp innan du bestÀmmer dig för vilken elcykel du ska köpa. Det finns ingen ÄldersgrÀns för att fÄ framföra en elcykel utan Àven barn fÄr göra det. De elcyklar som finns i vÄrt test Àr dock cyklar i dam- och herrstorlekar.

Elcykel för herr och dam

Det finns ett stort utbud av elcyklar. Dels görs det skillnad pÄ elcykel för herr och elcykel för dam. De har samma goda kvalitet och samma hastighet. Det som skiljer sig Àr cykelramens utformning, dÀr damcyklarna har en lÀgre ram med mjukare linjer. Det finns Àven unisexmodeller som Àr framtagna för att passa alla, oavsett kön pÄ cyklisten. PÄ sÄ sÀtt kan ni dela pÄ en och samma cykel inom familjen.

Eftersom att det finns sÄ mÄnga olika modeller sÄ kikar vi i vÄrt elcykeltest pÄ en mÀngd olika elcyklar. PÄ sÄ sÀtt kan du hitta din nya favorit.

Vilken motor bör du vÀlja pÄ din elcykel?

I vĂ„rt elcykel test kommer du att se att motorn Ă€r placerad pĂ„ olika platser pĂ„ cyklarna. För att elcyklar ska bli bĂ€st i test spelar det egentligen ingen roll var pĂ„ cykeln som motorn Ă€r placerad. Det finns dock vissa fördelar med att en cykel har en sĂ„ kallad mittmotor. En mittmotor innebĂ€r att motorn Ă€r monterad mitt pĂ„ cykeln, alltsĂ„ i vevlagret. 

En mittmonterad motor krÀver mindre kraft nÀr du bromsar. Cykeln blir dessutom mer stabil dÄ mittmotorn ger en bÀttre viktfördelning eftersom att den tunga motorn Àr placerad i mitten av cykeln.

Om en cykel inte har en mittmotor Àr det istÀllet placerad pÄ fram- eller bakhjulet. Det ger extra rörelseenergi vilket innebÀr att du behöver bromsa kraftigare.

Snabb laddning och stor rÀckvidd

För att bli bÀst i test som elcykel gÀller det att ha en stor rÀckvidd. Du vill nÀmligen kunna cykla sÄ lÄngt som möjligt pÄ din nya cykel innan du behöver ladda den. Vissa cyklar, till exempel Merida eSpresso 300 EQ, har en rÀckvidd pÄ hela 150 km. Det innebÀr att du kan cykla 15 mil pÄ en enda laddning. En elcykel med en rÀckvidd pÄ 80 km Àr dock vanligare att hitta. TyvÀrr finns det dock elcyklar som inte ens kommer i nÀrheten av att cykla 80 km pÄ en laddning.

VĂ„rt test visar att en elcykel ofta behöver runt sex timmar för att ladda sitt batteri. Testets bĂ€sta elcykel gör det dock pĂ„ korta fem timmar. Generellt kan man se ett samband mellan batteritid (och dĂ€rmed rĂ€ckvidd) och laddningstid. NĂ€r du köper en elcykel Ă€r det viktigt att fundera pĂ„ hur mĂ„nga mil du cyklar varje vecka – och hur ofta du kan tĂ€nka dig att ladda batteriet.

Smarta funktioner och tillbehör till din elcykel

Precis som för en vanlig cykel sÄ finns det en rad olika smarta tillbehör till din elcykel. Du kan till exempel sÀtta pÄ en cykelkorg pÄ din el cykel. Det blir ett perfekt utrymme att lÀgga handvÀskan eller matkassarna i om du ska Äka och handla. PÄ sÄ sÀtt slipper du vingla runt med matkassarna pÄ styret.

De flesta elcyklar i vÄrt test Àr utrustade med pakethÄllare, vilket innebÀr att du kan montera en barnstol pÄ cykeln. VÀxlar Àr nÄgot annat som redan Àr integrerat som standard. De hjÀlper dig att reglera farten nÀr du cyklar. StÀnkskÀrmar och kedjeskydd Àr tvÄ saker som ökar komforten pÄ din cykel och som hjÀlper dig att undvika smuts. Vissa cykelmodeller levereras dock utan denna utrustning. LÄt oss kika pÄ vilken elcykel som egentligen Àr bÀst i test!

Array

Vanliga frÄgor om elcyklar

Testet har genomförts genom att stÀlla produkternas specifikationer, innehÄll och funktioner mot varandra i syfte av att fÄ fram den bÀsta. I vissa fall har vi Àven testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Lotta Olsson

Lotta Àr vÄr expert inom trÀning, hem & hushÄll, och barn & familj.

Hon Àr en tvÄbarnsmamma som jobbar som kostrÄdgivare och hÀlsopedagog.

Vi litar till fullo pÄ Lottas recensioner dÄ produkterna som hon rekommenderar hjÀlper henne i vardagen dÄ hon tar han om bÄde hushÄll och jobb.

Lotta har Àven en examen frÄn HÀlsopedagogiska programmet i Halmstad.