Hem & hushÄll

BĂ€sta espressomaskinen 2024

Skriven av Lotta Olsson

Tycker du om att vakna pĂ„ morgonen, slĂ„ pĂ„ kaffemaskinen och njuta av en rykande kopp vĂ€lsmakande kaffe för att starta dagen? Vanligt bryggkaffe i all Ă€ra, men varför inte njuta av riktigt gott kaffe varje dag? Genom att införskaffa den bĂ€sta espressomaskin du kan hitta sĂ„ kan du brygga samma goda kaffe som du serveras pĂ„ ett cafĂ© – men hemma.

En espressomaskin Àr en italiensk kaffemaskin som kommer att revolutionera ditt liv. Med rÀtt kaffemaskin och rÀtt bönor kommer du varje dag kunna dricka en stark espresso, en skummig cappucino eller alla andra kaffedrycker med espressobas som faller dig i smaken.

I vÄrt stora espressomaskin bÀst i test kommer vi att djupdyka in i kaffevÀrlden och analysera och jÀmföra sex stycken olika espressobryggare för att hitta den bÀsta espressomaskinen för hemmabruk. Testets bÀsta espressomaskin kommer verkligen att göra dina dagar bÀttre och ge dig en helt ny kaffeupplevelse.

Vilken Àr den bÀsta espressomaskinen 2021?

1. DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B

DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B Àr en relativt billig espressomaskin i snyggt format för alla som vill ha en halvautomatisk kaffemaskin. Denna kaffemaskin Àr inte bÀst i test, men faller precis pÄ mÄlsnöret. HÀr fÄr du underbart gott kaffe varje gÄng, en snabb bryggprocess och dessutom varma koppar om du anvÀnder maskinens koppvÀrmare.

Egenskaper:

 • Perfekt mjölkskummare
 • Stor vattenbehĂ„llare
 • PlĂ„nboksvĂ€nligt pris
 • Kopparna vĂ€rms upp med indirekt vĂ€rme

Specifikationer:

 • Typ av maskin: Halvautomatisk
 • Tid för 1 kopp: 1:55 min
 • Tid för 8 koppar: 7 min
 • Volym för vattenbehĂ„llaren: 12 koppar
 • Volym för sumplĂ„dan: 14 koppar
 • Kaffesort: Malt kaffepulver eller hela bönor
 • KoppvĂ€rmare: Ja

PÄ korta 1:55 minuter kan du brygga dig en god espresso med fin crema. Eftersom att maskinen Àr halvautomatisk sköter den all bryggning Ät dig. Allt du behöver göra Àr att fylla pÄ med förmalt kaffe eller hela bönor samt vatten. Trots den nÀtta konstruktionen rymmer vattentanken hela tolv koppar. Om du vill brygga en cappuccino med denna maskin eller varför inte en caffe latte, dÄ kan du enkelt skumma mjölken pÄ egen hand. Denna espressomaskin har en manuell Ängfunktion dÀr du sjÀlv skummar mjölken till perfektion. Du fÄr ett jÀmt skum utan stora bubblor.

DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B har en smart, tydlig display och fÄ knappar dÀr du kan vÀlja vilken sorts kaffe du vill brygga, till exempel en enkel eller dubbel espresso. Du kan dessutom fÄ varmt tevatten genom Ängmunstycket vilket ger pluspoÀng.

Denna halvautomatiska espressomaskin med mjölkskummare Ă€r ett smart val för dig med en mindre plĂ„nbok. Den Ă€r gjord av kvalitetsmaterial och kommer bli en lĂ„nglivad kompis i köket. Med denna kaffemaskin kan du fĂ„ en perfekt kopp kaffe samtidigt som du Ă€ndĂ„ fĂ„r vara lite aktiv i kaffeförberedningen med mjölkskummaren. Du fĂ„r helt enkelt det bĂ€sta av tvĂ„ vĂ€rldar och DeLonghi Magnifica S Ecam 21.117B Ă€r den bĂ€sta kaffemaskinen för hemmabruk. 

Det Àr en liten espressomaskin med fÄ delar och dÀrmed Àr den enkel och smidig att rengöra. Genom att ta vÀl hand om maskinen och avkalka den regelbundet sÄ bibehÄller den sin goda kvalitet under mÄnga Är.

2. Gaggia Classic

Gaggia Classic Àr den bÀsta kaffemaskinen för hemmabruk för dig som letar efter en högklassig espressomaskin som Àr manuell. HÀr fÄr du verkligen kontroll över din kaffebryggning, samtidigt som maskinen Àr relativt liten och nÀtt och ryms i alla kök.

Egenskaper:

 • NĂ€tt design
 • KoppvĂ€rmare
 • VĂ€lkonstruerad mjölkskummare
 • Kan ej dosera vattnet

Specifikationer:

 • Typ av maskin: Manuell
 • Tid för 1 kopp: 3 min
 • Tid för 8 koppar: 8:30 min
 • Volym för vattenbehĂ„llaren: 17 koppar
 • Kaffesort: Malt kaffepulver
 • KoppvĂ€rmare: Ja

Gaggia Classic Àr utrustad med koppvÀrmare för fyra espressokoppar och en rejÀl vattentank. NÀr du har fyllt pÄ med kaffe kan du koka hela 17 koppar innan vattnet Àr slut. Lika viktigt som valet av kaffemaskin Àr de bönor du anvÀnder för att ge kaffet sin goda smak. Med Gaggia Classic anvÀnder du fÀrdigmalt espressokaffe, men du kan Àven anvÀnda E.S.E-Pods för en enkel hantering. För E.S.E-Pods har maskinen en nackdel i det faktum att den inte kan dosera vattnet utan du mÄste sjÀlv höfta. Om du vill göra en Àkta espresso pÄ klassiskt vis sÄ medföljer en tamper för att pressa ihop pulvret med.

NÀr du anvÀnder Gaggia Classic fÄr du ta fram din inre barista. HÀr finns inga förprogrammerade bryggprogram utan du gör sjÀlv allt arbete frÄn kaffebryggningen till mjölkskumningen. Med en nÀtt liten espressomaskin som denna kan du alltsÄ fÄ samma resultat som pÄ ett café. Du kan vÀlja att brygga en espresso med mycket crema och om du vill göra en cappuccino med denna maskin behöver den utmÀrkta mjölkskummaren endast 15 sekunder för att vÀrma upp sig. Du fÄr ett perfekt, mjukt skum med en riktigt fin textur utan stora bubblor.

Designen av Gaggia Classic Àr perfekt. Det Àr en manuell espressomaskin som Àr bÀst i test för just manuell bryggning och designen hjÀlper verkligen till. Maskinen Àr lÀtthanterlig och anvÀndarvÀnlig med fÄ val att göra. Den har en stor droppbricka som rymmer en halv liter vatten och du fyller enkelt pÄ vatten i maskinen bakom koppförvaringen. Gaggia Classics nÀtta design gör att den inte krÀver mer utrymme pÄ köksbÀnken Àn en ordinÀr kaffebryggare. Maskinen behöver ganska lÄng tid pÄ sig för uppvÀrmning, men det vÀgs upp av den smidiga rengöringsprocessen.

Italiensk kaffemaskin – dĂ€rför ska du köpa en espressomaskin

Finns det egentligen nÄgon anledning till varför du inte ska köpa en espresso maskin? Med tanke pÄ hur gott kaffe du kan brygga i en liten espressomaskin sÄ borde det vara ett sjÀlvklart val för alla hushÄll.

Idag Àr det inte bara baristor pÄ stadens caféer som kan servera espresso, utan Àven du. Du kan hitta ett brett utbud av espressomaskiner i vanliga butiker och idag kostar inte lÀngre den bÀsta espressomaskinen flera tusentals kronor utan Àven dessa kaffemaskiner Àr rejÀlt prispressade.

Genom att köpa en italiensk kaffemaskin kan du ta kaffe pÄ allvar och verkligen njuta av varje kopp. Du kan testa olika bönor och experimentera fram den perfekta smaken. Vem vill inte dricka en kopp premiumkaffe till frukost. Du fÄr lÀra dig kaffets Àdla konst pÄ riktigt och kan bestÀmma hur mycket crema du vill ha.

Det bÀsta med en espressomaskin Àr att den inte alls behöver vara lika avancerad som den ser ut. Testets vinnare Àr nÀmligen en kompakt liten bryggare som Àr riktigt enkel att anvÀnda, samtidigt som den hÄller ett plÄnboksvÀnligt pris. Det bÀsta med en kaffemaskin Àr trots allt det goda kaffe den brygger och dÄ du vill brygga mÄnga koppar varje dag sÄ fÄr den inte vara allt för avancerad.

En stor fördel med en espressobryggare Àr snabbheten. Den bÀsta kaffemaskinen som framstÀller en riktigt god espresso med skummad mjölk brygger ditt kaffe pÄ under en och en halv minut, vilket faktiskt Àr snabbare Àn mÄnga vanliga elbryggare.

Olika sorters espressomaskiner

Det finns olika sorters espressomaskiner att vÀlja mellan och de fungerar pÄ olika sÀtt. Vilken som Àr den bÀsta espressomaskinen för hemmabruk bestÀmmer du sjÀlv. Den bÀsta kaffemaskinen Àr trots allt den som blir anvÀnd.

Du kan vÀlja mellan en espressomaskin som Àr manuell, halvautomatisk eller helautomatisk. I en espressomaskin som Àr manuell anvÀnder du fÀrdigmalt kaffepulver eller ibland Àven pods. Du placerar kaffepulvret i ett filter med handtag, precis som pÄ en klassisk espressomaskin. Sedan startar du bryggningen. För att skumma mjölken finns det ett Ängrör pÄ sidan av och du hÀller upp mjölken i en behÄllare nÀr du skummar den. HÀr fÄr du verkligen testa pÄ kaffets Àdla konst och kan finjustera alla delar av din bryggning. Vi har givetvis fler Àn en manuell espressomaskin i vÄrt bÀst i test.

I en helautomatisk espressomaskin sköter kaffemaskinen hela bryggprocessen Ät dig. Det enda du behöver göra Àr att trycka pÄ en knapp för att starta bryggningen och sÀtta dit en behÄllare med mjölk. Kaffemaskinen har en inbyggd kvarn för kaffebönorna och maler dessa samt skummar mjölken nÀr du startar bryggprocessen. Det enda negativa med denna typ av espressomaskin Àr att den krÀver extra mycket rengöring. Detta kan vara den bÀsta espressomaskinen för hemmabruk för dig som vill ha det lÀtt, snabbt och smidigt.

Om du istÀllet vÀljer en halvautomatisk kaffemaskin fÄr du en espressomaskin med mjölkskummare i form av ett Ängrör som du fÄr anvÀnda för att skumma pÄ egen hand i en liten kanna. Fördelen med denna maskin Àr att du dÄ sjÀlv kan vÀlja hur du vill ha din mjölk skummad. Bryggprocessen för sjÀlva kaffet har dock samma automatik med en inbyggd kvarn som en helautomatisk espresso maskin har.

Ta ditt kaffe till nÀsta nivÄ: Espressomaskin med mjölkskummare

Funderar du pÄ om du ska köpa en espressomaskin med mjölkskummare eller en utan. En mjölkskummare Àr en riktigt rolig detalj dÄ du sjÀlv fÄr vara med delaktig i bryggprocessen av ditt kaffe.

Du kan köpa bÄde en manuell espressomaskin som Àr bÀst i test, till exempel Gaggia Classic eller en halvautomatisk, till exempel DeLonghi Dedica EC 680 och fÄ en manuell mjölkskummare. En fördel med detta Àr att du fÄr bestÀmma exakt hur mycket mjölk du vill ha i ditt kaffe och dessutom hur mycket skum du vill ha. Du kan helt enkelt variera ditt kaffe mer utefter din egna smak.

Kaffemaskin och bönor – bĂ„da valen Ă€r lika viktiga

Den kaffemaskin som Àr bÀst i test framstÀller ett riktigt gott kaffe varje gÄng. Det kan dock vara sÄ att en perfekt bryggning inte Àr det enda som krÀvs för att du ska bli nöjd med ditt kaffe. En kaffemaskin med fel bönor kan nÀmligen ett kaffe som du inte alls tycker om. De kaffebönor som anvÀnds Àr nÀmligen minsta lika viktiga som maskinen de bryggs i.

Om du anvÀnder den bÀsta kaffemaskinen för hemmabruk men ditt kaffe ÀndÄ inte smakar som pÄ ditt favoritcafé, dÄ Àr det bönorna du ska experimentera med. Kanske Àr kaffebönor frÄn Ecuador mer i din smak Àn kaffebönor frÄn Colombia. Det finns ett riktigt brett utbud av kaffebönor i sÄvÀl din vanliga livsmedelsbutik som vÀlsorterade kaffebutik att testa. TÀnk pÄ att nymalda kaffebönor har en fÀrskare smak Àn fÀrdigmalt pulver eller gamla bönor.

VĂ€lj den bĂ€sta espressomaskinen för hemmabruk       

Det finns sju riktigt bra espressobryggare i vÄrt test och den bÀsta kaffemaskinen har varit svÄr att utse. Alla hÄller nÀmligen riktigt hög kvalité, precis som man förvÀntar sig av en exklusiv espressobryggare.

Alla espressobryggare i vÄrt test har dÀrför gÄtt igenom noggranna kontroller och jÀmförelser. Den bÀsta espressomaskinen var den som presterade pÄ topp i alla vÄra testmoment.

Vi har bland annat kikat pÄ vilken temperatur kaffet hÄller och hur snabbt det gÄr att vÀrma upp maskinerna. En snabb kopp kaffe Àr viktigt, men ocksÄ att den Àr varm. MÄnga espressobryggare i vÄrt test bryggde kaffet pÄ under tvÄ minuter vilket Àr klart godkÀnt. Det flesta har inte tid att vÀnta lÀngre Àn sÄ pÄ morgonen nÀr kaffesugen sÀtter in och jobbet vÀntar.

I detta espressomaskin test har det Àven kikats pÄ hur enkel rengöringen Àr och hur ofta du mÄste underhÄlla maskinen i form av tömning av sump och vattenpÄfyllning. Allt för att den espressomaskin som Àr bÀst i test ska vara sÄ enkel att anvÀnda och hÄlla ren som möjligt.

Testets bÀsta espressomaskin blev DeLonghi Dedica EC 680 dÄ den uppfyller alla vÄra krav. Den bÀsta kaffemaskinen för dig som vill ha en helautomatisk espressobryggare som sköter sig sjÀlv blev dock Philips HD8829 medan en manuell espressomaskin som blev bÀst i test var Gaggia Classic.

Array

Vanliga frÄgor om espressomaskiner

Testet har genomförts genom att stÀlla produkternas specifikationer, innehÄll och funktioner mot varandra i syfte av att fÄ fram den bÀsta. I vissa fall har vi Àven testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Lotta Olsson

Lotta Àr vÄr expert inom trÀning, hem & hushÄll, och barn & familj.

Hon Àr en tvÄbarnsmamma som jobbar som kostrÄdgivare och hÀlsopedagog.

Vi litar till fullo pÄ Lottas recensioner dÄ produkterna som hon rekommenderar hjÀlper henne i vardagen dÄ hon tar han om bÄde hushÄll och jobb.

Lotta har Àven en examen frÄn HÀlsopedagogiska programmet i Halmstad.