Företag

Vad är ett företagslån och för vem är det till?

Skriven av Rebecca

Behöver du utöka ditt företag, men vet inte var du ska börja? Har du haft problem med att få en kredit eller ett traditionellt lån? Om detta låter som du kan ett företagslån vara den rätta lösningen för att expandera och växa ditt företag. Ett företagslån är ett alternativ till mer traditionella former av lån och kreditlinjer som banker och andra finansinstitut vanligtvis erbjuder företag.  

Det bästa med ett företagslån är att de vanligtvis kräver mindre pappersarbete än andra typer av banklån. Bankerna vill ha massor av dokumentation som visar hur pengarna kommer att användas och vad de kommer att göra för ditt företag, vilket kan bli mycket frustrerande om du inte har all information till hands hela tiden.

Som företag kan det vara svårt att hitta det bästa företagslånet – därför har Buffert tagit fram en lista där de jämför de vanligaste lånen.

Finns andra alternativ till företagslån

Företagskredit är ett annat alternativ för företagslån. Dessa lån är i princip revolverande kreditlinjer, vilket innebär att du kan låna pengar om och om igen. De är mest fördelaktiga för företag som har stora årliga utgifter eller fluktuerande behov av kassaflöde 

Nu när du vet vad ett företagslån är kan du börja fundera på hur det kan bidra till att förbättra ditt företag redan idag.

Om du bestämmer dig för att ta ett företagslån kan du överväga detta som alternativ:

  • Peer-to-Peer Lending – Detta är ett nyare alternativ som gör det möjligt för företagare att låna pengar från privatpersoner. Du kanske kan få en bättre ränta än vad en traditionell bank skulle erbjuda eftersom långivarna känner ditt företag personligen. Det ökar i popularitet men kräver fullständig dokumentation och kreditkontroller.
  • Företagskreditlinjer – Detta är revolverande kreditlinjer som gör att du kan låna pengar flera gånger under året. De kan vara ett bra alternativ för företag med varierande behov av kassaflöde, men tänk på att det vanligtvis tillkommer en månadsavgift och att räntan varierar från långivare till långivare
  • Kommersiella lån – Denna typ av företagslån kan kräva säkerhet, men långivarna kan erbjuda lägre räntor än andra typer av lån. Återbetalningstiden för ett kommersiellt lån är vanligtvis kortsiktig så det fungerar bäst för säsongsbundna utgifter eller situationer där du behöver snabb tillgång till kontanter
  • Traditionella banklån – Med dessa lån blir ditt företag säkerheten och det används för att säkra lånet. Du måste komma överens om villkoren innan du ansöker och när du väl är godkänd får du en klumpsumma.

Även Riksbanken utlovar mer köp av företagslån rapporterar Aftonbladet.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Rebecca