Hem & hushåll

Solfilm – Vilken är den bästa solfilmen?

Skriven av Rebecca

Solfilm är genomskinlig plastfilm som appliceras på insidan av fönster. Den är utformad för att reflektera värme och ultravioletta (UV) strålar, vilket kan bidra till att hålla ditt hem eller din bil sval på sommaren och minska blekningen av möbler och mattor.

Solfilm för bilen är ett måste för alla förare som vill hålla bilen sval på sommaren. Värmen från solen kan snabbt göra bilens insida outhärdligt varm, vilket gör det svårt att köra. Solfilm hjälper till att reflektera solens strålar och håller bilen svalare och bekvämare.

Vad ska man ha för solfilm?

Det finns två typer av solfilm: metalliserad och icke-metalliserad. Metalliserad solfilm har ett tunt metallskikt på ytan som reflekterar värme. Icke metalliserad solfilm har inte detta skikt, utan förlitar sig istället på speciella beläggningar för att reflektera värme.

Solfilm finns i en mängd olika nyanser, från mycket ljusa till mycket mörka. Ju mörkare nyansen är, desto mer värme reflekterar den. Mörkare nyanser blockerar dock också mer ljus, så du kanske vill överväga en ljusare nyans om du vill ha ett ljust och glatt hem. om du vill kunna se tydligt ut genom vindrutan.

Vilken är den bästa Solfilmen?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på dina individuella behov och preferenser. Några faktorer som du kanske vill ta hänsyn till är den värmebegränsning du behöver, hur mycket ljus du vill kunna se genom filmen och vilken färg filmen har. Du kan tala med en professionell installatör eller bilmekaniker för att få råd om vilken solfilm som är bäst för din bil.

Vart kan man köpa solfilm?

Solfilm finns att köpa i många byggvaruhus och kan installeras av en yrkesman eller av dig själv. Innan installationen är det dock viktigt att se till att fönstren är rena och fria från smuts och skräp. Annars kommer solskyddsfilmen inte att fästa ordentligt och kan så småningom lossna. Hos Solfilmskompaniet hittar du solfilm av hög kvalité.

När solskyddsfilmen väl är installerad kräver den inget underhåll annat än att man då och då torkar av den med en fuktig trasa. Den kommer inte att blekna eller ändra färg med tiden, så du kan njuta av dess fördelar i många år framöver. Om du letar efter ett sätt att hålla ditt hem svalt och minska blekningen är solfilm ett utmärkt val. Den är lätt att installera och kräver inget underhåll, vilket gör den till en utmärkt långsiktig lösning.

Är det lagligt med tonade rutor i Sverige?

Det är lagligt att ha tonade rutor i Sverige om de uppfyller vissa kriterier. Den mörka färgen får inte överstiga 50 % på de främre sidofönstren och 70 % på de bakre sidofönstren. Dessutom måste filmen låta minst 70 % av ljuset passera genom den.

Det finns några få undantag från dessa regler. Till exempel får fordon som används för kollektivtrafik eller polisbilar ha mörkare toningar.

Om du är osäker på om din bils toning uppfyller lagkraven kan du få den kontrollerad av en kvalificerad person, till exempel en bilmekaniker eller en optiker.

Det är viktigt att notera att även om din bils toning uppfyller de lagstadgade kraven kan det fortfarande vara olagligt att köra med den i andra länder. I Norge till exempel måste de främre sidofönstren släppa igenom minst 75 procent av ljuset. Om du planerar att köra i ett annat land är det därför lämpligt att kontrollera de lokala bestämmelserna innan du gör det.

Solfilm kan vara ett utmärkt sätt att hålla bilen sval på sommaren. Det är dock viktigt att se till att den uppfyller de rättsliga kraven i ditt land innan du installerar den. Om du inte gör det kan det leda till böter eller till och med poäng på ditt körkort.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Rebecca