Låt inte kylan skrämmas och vara ett hinder för att kunna njuta av uteplatsen. Med en infravärmare kommer balkongen, terrassen eller altanen att få värmen tillbaka. Det finns många olika modeller för att passa till de flesta sorters platser till både små och stora sällskap. Med dess billiga driftkostnad är de en perfekt investering för att kunna använda uteplatserna ännu mer.
Vilka är dom bästa infravärmarna 2021?
Innehåll
1. Hortus 211-352
Denna modell har blivit utsedd till bäst i test bland infravärmare 2020. Det är tack vare att den är både användarvänlig och tidseffektiv när den värmer upp omgivningen. Oavsett om den skickar värme till altanen utomhus eller ett stängt utrymme kan den snabbt få upp en behaglig temperatur. Trots att den jobbar kraftfull är den tystgående. Det är en billig infravärmare i förhållande till sitt pris och är en stor konkurrent med liknande modeller. Är man placerad två meter framför den känns hettan av i ansiktet.
Egenskaper:
- Bra värmespridning
- Tystgående
- Snabb uppvärmning
- Dålig respons med fjärrkontrollen
- Inga knappar på enheten
Specifikationer:
- Modell: Vägghängande (Stativ kan köpas till)
- Effekt: 500/1000/1 5000 W
- Vattentålighet: Mycket bra, IP65
- Fjärrkontroll: Ja
- Tippskydd: Ja
- Överhettningsskydd: Ja
- Vikt: 2 kg
- Mått (L): 54,5 cm
- Mått (H): 11 cm
- Garanti 2 år
Denna terrassvärmare har tre lägen, 500, 1000 och 1 500 watt. Detta är perfekt om man vill möblera om för att kunna känna av samma temperatur oavsett om man sitter nära eller långt ifrån. Denna modell är en infravärmare för väggar som även kan monteras på ett stativ. Stativet måste köpas separat. Tyvärr saknar den en strömbrytare för att stänga av standbyläget. Istället måste man dra ut sladden. Men det är något som många infravärmare har problem med.
Fjärrkontrollen som medföljer är enkel att förstå. Tyvärr är räckvidden riktigt dålig och klarar endast av upp till tre meter från infravärmaren. Men även om man befinner sig inom tre meter kan den vara långsam. Man måste klicka flera gånger och vänta på att signalen ska skickas. Fjärrkontrollen måste dessutom vara riktad rakt mot värmaren. Var noga med att hålla koll på fjärrkontrollen. Det saknas nämligen knappar på infravärmaren, förutom standby-knappen. Fjärrkontrollen är det enda sättet att styra enheten på. Är man ute efter en riktigt bra infravärmare som ger en effektiv uppvärmning med snabb spridning är det denna modell som imponerar. Det är en billig infravärmare som ger mycket för sitt pris.
[dfrcs name=”Hortus 211-352″]
2. Noa Heatflow Beat
Noa Heatflow Beat är utsedd till bäst i test bland premiummodeller av infravärmare 2020. Detta är den bästa infravärmaren för alla festliga evenemang tack vare sin inbyggda högtalare och partybelysning. Den har LED-dioder på baksidan som kan blinka i takt med den musik som spelar. Den kan även välja vilken färg som passar tillfället. Tack vare att den är vattentät kan den placeras utomhus. Appen som medföljer kan styra infravärmaren i allt från värme till ljus och ljud. Med appen har den en räckvidd på 20 meter vilket ger total kontroll under festligheterna.
Egenskaper:
- Partybelysning och musikspelare
- Vattentålig
- App-styrning
- Dyr
Specifikationer:
- Modell: Vägghängande (Stativ kan köpas till)
- Effekt: 2000 W
- Vattentålighet: Mycket bra, IP65
- Fjärrkontroll: Ja (och app-stöd via bluetooth)
- Vikt: 3,7 kg
- Mått (B): 73 cm
- Mått (H): 10,8 cm
- Garanti 2 år
- Övrigt: Timer, inbyggd musikspelare, partybelysning och kontroll genom telefon
Förutom dess roliga detaljer är den även i grund och botten en riktigt bra infravärmare. Med sin steglösa värmeinställning är det enkelt att få en behaglig värme. Den är energieffektiv vilket både sparar på miljö och pengar. Konstruktionen är tålig med ett underhållsfritt aluminiumfölje med skyddskåpa. Med timerfunktionen kan man enkelt styra när värmen ska komma igång och stänga av. Priset är ganska högt jämfört med andra. Men man får även med många funktioner som musikspelare och partybelysning. Detta är den bästa infravärmaren för fester eller om man bara vill ha lite underhållning på altanen.
[dfrcs name=”Noa Heatflow Beat”]
3. Noa Heatflow
Detta är en premiummodell som ger en snabb och effektiv uppvärmning i stängda utrymmen. Värmen kan kontrolleras till en exakt nivå eftersom man kan styra temperaturen med mobilappen som följer med. Det ger den en steglös värmejustering. I testerna kunde den även ge infravärme i uterum, men värmen kan endast kännas av på upp till 1,5 meter. Detta är en ganska bra effekt för att vara en väggmonterad infravärmare. Liksom de flesta väggplacerade infravärmare har den problem att sprida värmen på kortsidorna.
Egenskaper:
- Bra värme
- Steglös värmejustering
- Vattentät
- Dålig värme på kortsidorna
- Måste har fjärrkontroll trots appstyrning
Specifikationer:
- Modell: Vägghängande (Stativ kan köpas till)
- Effekt: <2000 W
- Vattentålighet: Mycket bra, IP65
- Fjärrkontroll: Ja (och app-stöd via bluetooth)
- Tippskydd: Ja
- Överhettningsskydd: Ja
- Vikt: 2,5 kg
- Mått (L): 56 cm
- Garanti 2 år
- Övrigt: Timer, dimmer, 6-stegs fjärrkontroll och kontroll genom telefon
Det är inget ovanligt att det händer, men för det priset som modellen går för är det fortfarande en besvikelse. Modellen är dessutom vattentät vilket gör att den kan vara ute utan att ta skada.
En av de unika delarna av denna modell är dess förmåga att kunna bli styrd av den medföljande appen. Räckvidden är fantastisk på över 20 meter innan den förlorar kontakten. Skulle man koppla på bluetooth och använda det som kontaktpunkt istället växer sig räckvidden till 30-40 meter bort. Att komma igång med appen kan vara lite jobbigt, man måste utföra inställningarna i två steg. Det bästa sättet vore om man kan trycka på strömbrytaren på infravärmaren och komma igång med parkopplingen i själva appen.
Eller att den skulle kunna starta av sig självt. Istället måste man trycka på en knapp på fjärrkontrollen. Det leder till ett annat problem. Skulle du tappa bort fjärrkontrollen kan man inte styra den med appen tills man har fått en ny fjärrkontroll. Trots detta är Noa Heatflow en bra infravärmare som sprider värme bra och har en fantastisk räckvidd till sin app, när den väl har blivit parkopplad.
[dfrcs name=”Noa Heatflow”]
4. Veito Blade 2000 W
Venito Blade 2000 W är en del av en serie på fyra infravärmare. Det är en hängande modell och dess design är genomtänkt, både estetiskt och praktiskt sett. Dess hörn är snedvinklade vilket gör att värmen sprids i en cirkel och dess detaljer med borstad metall ger den ett snyggt och stilrent intryck. Strömknappen sitter på en av de snedvridna hörnen för att smälta in, men syns ändå tydligt när man behöver komma åt den. Skulle den vara stående utomhus är det inga problem eftersom den är helt vattentät och kan klara av regnet. Skulle man råka stöta till den ger den ifrån sig ett pip för att varna. Men man behöver inte vara orolig för att den ska välta. Är den korrekt monterad kommer den inte råka ramla omkull.
Egenskaper:
- Bra värmespridning
- Vattentät
- Genomtänkt design
- Svårbegriplig fjärrkontroll
- Ger surrande ljud på låg värmeeffekt
Specifikationer:
- Modell: Upphängd
- Rekommenderad yta: 20 kvm
- Installationstid: 4 min (uppmätt)
- Effekt: 800/1200/1600/2000 W
- Vattentålighet: IP55 (spolskyddad)
- Fjärrkontroll: Ja
- Tippskydd: Ja
- Överhettningsskydd: Ja
- Vikt: 2,8 kg
- Mått (L): 90 cm
- Mått (B): 9 cm
- Mått (H): 13 cm
- Garanti 2 år
- Övrigt: Väderskyddad (IP55)
I sina tester utgör den en stadig värme som kan styras i flera steg. Tack vare det är den inte känslig för positioneringen i rummet. Om man placerar möblerna inom fem meter från infravärmaren kommer det en skön värme som kan anpassas efter behov. Om temperaturen sätts på en låg nivå kommer det tyvärr ett surrande ljud som kan bli ett störmoment. Detta ljud försvinner lyckligtvis om värmen stiger. Medan infravärmaren håller en hög kvalitet kan inte detsamma sägas för dess fjärrkontroll.
Knapparna har en dålig respons, räckvidden är kort och den är inte användarvänlig. I testerna var det knappt någon hjälp att gå igenom manualen för att förstå sig på fjärrkontrollen bättre. Som tur är piper infravärmaren när den har hittat kontrollen, annars skulle det vara svårt att veta om de har någon kontakt alls. När kontakten väl är där kan man styra allt från värme och aktivera en timer via fjärrkontrollen. Denna modell är lite dyrare än många andra, men den ger en fantastisk värmespridning och har många genomtänkta funktioner.
[dfrcs name=”Veito Blade 2000 W”]
5. Veito CH1800 XE
Trots att Veito CH1800 XE är liten till storlek, kan den sprida värme väldigt effektivt. Är man inom tio meters radie kommer man att kunna känna värmen den ger av. Det finns två nivåer och det blir en stor skillnad mellan dem. Tack vare att det är en stående golvmodell av infravärmare kan man flytta runt på den efter behov. Det gör att den passar perfekt i flera sorters uterum. Den har dessutom steglös höjdinställning. Tyvärr saknas det en fjärrkontroll. Med tanke på att det inte är en billig infravärmare känns det snålt att det inte följer med någon.
Egenskaper:
- Skön värme
- Enkel att flytta på
- Stor radie
- Instabil konstruktion
- Ingen fjärrkontroll
- Knappar olämpligt placerade
Specifikationer:
- Modell: Golvstående
- Rekommenderad yta: 20 kvm
- Installationstid: 8 min (uppmätt)
- Effekt: 900/1700 W
- Fjärrkontroll: Nej
- Tippskydd: Ja
- Överhettningsskydd: Ja
- Vikt: 2,9 kg
- Mått (L): 40 cm
- Mått (B): 40 cm
- Mått (H): 129 cm
- Garanti 2 år
- Övrigt: Justerbar höjd (85-129 cm)
Istället måste man kontrollera allt via knapparna som sitter längs ner på den. Detta blir väldigt obekvämt eftersom man måste böja sig ner mot den för att komma åt och hettan kan bli obehaglig om den är på en hög nivå. Ur en säkerhetssynpunkt kan den dessutom vara farlig för små barn som lätt kommer åt knapparna när de är nära marken. Det skulle varit bättre om knapparna var placerade högre upp och att det medföljer en fjärrkontroll.
Installationen är enkel om manualen är begriplig. Tyvärr finns den inte på svenska, men den gick att få ihop ändå under testet. Det var lite svårt att få ihop foten, men för övrig gick det obehindrat fram. Konstruktionen är gjord av plast vilket ger den en känsla av att vara instabil. Medan designen ser snygg ut känns den väldigt billig när man tar i den. Detta intrycket förbättras inte när den både vinglar och böjer sig när man lyfter den. Medan den är väldigt lättflyttad kan den oroa en med sin instabila konstruktion. Det går inte heller att fästa den till underlaget vilket gör att den troligen kan välta om man skulle råka gå in i den. Den bör därför inte vara i ett utrymme där väder och vind kan komma åt den. Infravärme på en balkong som är inglasad är den perfekta platsen för denna modell. Det är en ganska billig infravärmare som ger en helt okej värmespridning, men som inte bör utsättas för varken blåst eller barn.
[dfrcs name=”Veito CH1800 XE”]
6. Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W
Denna modell är en bordsmodell, som kan placeras direkt på bordet för att ge en effektiv spridning av värme. Det finns tre lägen som låter en välja mellan att köra ett kortare eller längre rör för sig, eller båda samtidigt. Skillnaden märks av direkt. Den ideala placeringen är 1,2 meter från värmaren för att verkligen kunna känna den behagliga värme den ger av.
Egenskaper:
- Lätt att flytta på
- Extrabelysning
- Stabil konstruktion
- Ingen fjärrkontroll
- Något kort
Specifikationer:
- Modell: Bordsmodell
- Effekt: 900/ 1 200/ 2 100 W
- Vattentålig: Okej, IP44
- Fjärrkontroll: Nej
- Tippskydd: J
- Överhettningsskydd
- Mått (L): 50 cm
- Mått (H): 80 cm
- Garanti 2 år
Om man sitter längre bort försvinner värmen snabbt. Med tanke på att det är en billig infravärmare och att det är en bordsmodell, är räckvidden inte något konstigt. Det hör till standarden för bordsmodeller. Tyvärr finns det ingen fjärrkontroll utan den kan endast styras visa knapparna på enheten. Det är opraktiskt eftersom man inte gärna vill sträcka sig över gäster för att justera värmen.
Som en bordsmodell är den ganska kort. Det är förståeligt eftersom den är menad att vara placerad på bord, men med en justeringsmån på någon decimeter hade den inte behövt var bunden till bord. Då hade den kunna värma bredvid en stol eller liknande ute på altanen. För övrigt är designen bra. Foten är tung vilket gör att den inte välter i vinden, men den är samtidigt lätt att flytta runt på. Med dess inbyggda belysning kan den fungera som en bordslampa som ger av ett behagligt ljus. Dess effekt är så pass bra att den även fungerar som en läslampa. Tyvärr är den för kort för att kunna läsas under och behöver placeras på något för att komma i en bra höjd. Denna modell bör inte vara utomhus eftersom den endast tål vatten för att sköljas av, inte regn. Denna terrassvärmare passar alla som vill ha lite extra värme runt bordet som dessutom kan enkelt flyttas på mellan olika platser.
[dfrcs name=”Hortus Terrassvärmare Bordmodell 1200/2100W”]
Vad är infravärme?
Infravärmepaneler använder infravågor, även kallat för värmestrålning, för att värma materia istället för luft. Strålningen är i en våglängd som människor inte kan plocka upp med blotta ögat. Infravärme är inget onaturligt. Det är den sorts värme som kommer från solen och är i grunden väldigt positiv för oss. När infravärmen jobba på uteplatsen är det först golv, tak, väggar och möbler som blir varma. Sedan värms luften upp till en behaglig temperatur. Med användning av andra luftburna värmesystem kan skillnaden i värme ligga på 2-10 grader Celsius mellan golv och tak. Infravärme minskar dessa skillnader. Detta är för att infravärme producerar värme mycket snabbare än andra system. En infravärmare kan vara monterad på en vägg eller i ett tak, men kan även stå på golvet eller ett bord.
Fördelarna med infravärme
Panelerna fungerar som en kakelugn och har inte behov av den dyra luftcirkulationen som många andra luftburna värmesystem, som exempelvis luftvärmepumpar, behöver. Infravärme är väldigt prisvärt eftersom de drar lite i energi och de har en lång livslängd. Tack vare att den inte använder sig av luft för att värma upp en plats kommer inte luften att torkas ut. Den förblir fuktig och utan damm vilket är bra för alla med allergier. Om man har ett luftburet värmesystem kan man behöva en luftfuktare för att få tillbaka den viktiga luftfuktigheten.
Om man placerat infravärmaren utomhus är inte det heller några problem eftersom den inte värmer upp vinden som blåser förbi. Då kan inte vinden stjäla någon värme. Utan allt går till möblerna precis som man önskar. Installationen är väldigt enkel då den kan snabbt fästas i ett tak eller en vägg. Den kan även stå helt fristående. Eftersom värmen sätter sig i material och inte i luften kan infravärme reducera risken för mögel i möbler och väggar.
Nackdelar med infravärmare
Det finns inga direkta problem med att ha en infravärmare. Dess behov av el är det enda som kan ses som dess motgång, men alla värmeprodukter behöver någon sorts energikälla. En infravärmare är dessutom väldigt energisnål och är sparsam på både el och kostnader. Vid installation måste man även hitta ett lämpligt vägguttag för att kunna använda den. Men när man väl gjort det är det bara att sätta igång den.
Hur mycket värme ger en infravärmare?
Hur mycket värme en infravärmare kan ge beror på vilken effekt den har och hur dess värmespridning fungerar. Generellt sett brukar ett bord med en plats för fyra personer vara ca fyra kvadrat. 1000 watts infravärme brukar räcka för att kunna ge hela ytan en god värme. Desto större uteplatsen är, desto mer effekt bör infravärmaren ha. Många infravärmare kan gå upp till och över 2000 watt. Effektivvärdet visar inte endast på hur varm den kan bli, utan även hur långt strålarna kan sträcka sig.
Värmespridningen beror på designen. Om modellen är rak bör den ha böjda kanter för att fånga upp värmen som försvinner till sidorna. Vissa bordsmodeller är i form av en lampa och ger värme i 360 grader. Infravärmaren bör placeras nära den plats där man tänkt att folk sitter. Då kan den värma upp platsen både snabbare och enklare.
Array