Trädgård & verktyg

Hur du hanterar ovälkomna besökare i hemmet

Skriven av Rebecca

Det är fullt med djur ute i naturen. Du går gärna ut och ser på dem, vandrar ibland flera timmar för att få en glimt av något skyggt exemplar. Men det finns vissa djur som du allra helst inte vill se. Skadedjur som kan förstöra tillvaron för dig. En del av dem är helt naturligt en del av kretslopp där utanför, det är bara när de kommer hem till dig som det blir problem. Andra verkar dras till människor och deras livsstil.

Ett stort problem, även i storstäderna, är gnagare. Framför allt då råttor och möss, som dras till alla de sopor som människor lämnar efter sig. För att inte glömma de stora lagren av mat de finner på flera platser. För dem är det helt naturligt att först och främst äta sådant som är lätt att hitta. Men för människor kan de utgöra en fara. Och måste därför bekämpas. Samma sak gäller de små men aggressiva lössen som ibland tar sig in i huset.

Kampen mot naturen

Det skrivs så mycket om miljövänliga tilltag och att man ska värna om naturen. Men det har ingenting att göra med de skadedjur som du kan komma i kontakt med. De kan vara farliga för människor så du måste värna om din hälsa i första hand. Råttor sprider sjukdomar, speciellt om de kommer i kontakt med livsmedel. För att bara nämna något som gör det rätt att ta upp kampen.

Inte alla djur som kommer in i ditt hem är farliga eller måste bekämpas. En del är lite läskiga, det är inte så kul att se långhornade silverfiskar på badrumsgolvet. Men de är ofta inte farliga, varken för dig eller ditt hem. Men vissa sorter måste du kommer till rätta med så fort som möjligt. Det är faktiskt ungefär samma sak utomhus, i den vilda naturen. Vissa arter som förökar sig för fort kan ställa till med stora problem där också. Skadedjur kan förstöra skogarna.

Hur du klarar av angreppen

Renlighet och hygien är det första steget i att bekämpa de ovälkomna besökarna. Om du håller rent överallt är det svårt för dem att få ett fotfäste. Men det är inte allt som måste göras. En del sorter föredrar nya hus, med alla de material som finns där. Redan innan du flyttat in kan en del besökare h varit där och nosat runt. Du måste rapportera till hyresvärden om du upptäcker skadedjur i din lägenhet.

Så fort du ser tecken på att någon varit där eller du ser själva djuret bör du vidta åtgärder. För det mesta är det inte så krångligt att bli av med dem i början. Du behöver troligtvis professionell hjälp, men det är inte så dyrt och tar inte allt för lång tid. När de haft en chans att föröka sig och blivit många kan det däremot vara ett ganska stort tilltag. Därför rekommenderas du att vara uppmärksam och lära dig de tecknen på att du haft besök.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Rebecca