Försäkringar Hem & hushåll

Hur du hittar bäst djurförsäkring

Skriven av Rebecca

Oavsett om din senaste familjemedlem är en bortskämd hund eller katt så vill du göra allt du kan för att skydda dem. Det är här en husdjursförsäkring kommer in i bilden. Våra djurvänner har inte tur nog att ha en egen skattefinansierad hälsovård, så det är upp till dig att stå för notan när det oväntade händer.

En försäkring är en avgift som kan kännas jobbig. Men den lilla kostnaden slår tvånget att behöva välja mellan att låta djuret vara sjukt, avlidas eller betala dyra kostnader för veterinären. Tack och lov har vi gjort det hårda arbetet åt dig. Du kan därför spendera tid med din lurviga vän istället för att leta efter en bra försäkring. Här är allt du behöver veta för att hitta den bästa husdjursförsäkringen.

Vad täcker husdjursförsäkringen?

Vad försäkringen innehåller beror på om du vill ha den bästa hundförsäkringen eller kattförsäkringen. Men de flesta djurförsäkringar täcker stora, oväntade kostnader som standard (som brutna ben och olycksrelaterade skador). Men de kanske inte inkluderar sjukdomar som är lika oförutsägbara. De flesta husdjursförsäkringar gäller inte för medfödda sjukdomar, men det finns undantag.

Om du inte väljer ett heltäckande skydd är det osannolikt att rutininjektioner, kontroller, maskbehandlingar, läkemedel mot loppor, födslar och redan existerande sjukdomar ersätts. Kontrollera alltid det finstilta innan du tecknar en försäkring.

Är en husdjursförsäkring värt det?

Liksom alla försäkringar är de till för att skydda dig och ditt husdjur från det oväntade.
Veterinärvård kan kosta extremt mycket och kommer lätt upp till flera tusentals kronor för en enkel behandling. Hur ovärderligt ditt husdjur än är, vill du inte riskera att bli av med alla dina besparingar när du kan förhindra det.

En husdjursförsäkring kostar lite varje månad eller år, men det garanterar att du inte behöver ligga ute med massa pengar när djuret blir sjukt. Ofta betalar du bara en självrisk om året. Om djuret blir sjukt flera gånger under ett år betalar du inte mer.

Hur mycket kostar en husdjursförsäkring?

Priserna på husdjursförsäkringar beror till stor del på djuret du försäkrar och den specifika försäkring du bestämmer dig för. För de flesta ger 1500 – 5000 kr per år ett heltäckande husdjursskydd.

Det är värt att notera att priserna går upp när ditt husdjur blir äldre. Under djurets livstid kan till exempel en hundförsäkring höjas fem gånger jämfört med vad det kostade när de var en valp. Försäkringsbolag tar också ut en premie för försäkringar som ska gälla i en storstad. Det beror på att den genomsnittliga veterinärräkningen är mycket hög i städerna. När det gäller hundförsäkring är blandrashundar billigare att försäkra och små honhundar kostar mindre än större hanhundar.

När du har bestämt dig för den bästa försäkringen för ditt husdjur, ring dina lokala veterinärer och kontrollera om de accepterar försäkringen. De flesta husdjursförsäkringsbolag betalar veterinärer direkt, men vissa veterinärer accepterar endast betalning från djurägaren vid tidpunkten för behandlingen. Även om behandlingskostnaden fortfarande kan ersättas av försäkringen måste du ändå ta det i beaktning när du väljer veterinär och försäkring.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Rebecca