Hem & hushåll Recensioner

Bäst belysning för att skapa atmosfär

Skriven av Rebecca

Belysning kan vara så mycket mer än att man ska kunna orientera sig i rummet. Att ha rätt belysning innebär även att man har bra arbetsbelysning för när man sitter framför datorn och bra läslampor för att kunna läsa bekvämt utan att anstränga ögonen. Men det innebär även att man kan skapa en bra atmosfär med hjälp av lampor som placeras ut i rummet på olika sätt.

Bordslampor för ett mysigare rum

Det finns många olika former av bordslampor och det ger stora möjligheter att kunna skräddarsy hemmets belysning för att skapa rätt stämning. En bordslampa kan placeras på sidobord, i bokhyllor, på vardagsrumsbord eller i fönster. Du kan hitta inspiration och se många olika lampor hos Ljusbutik på https://www.ljusbutik.se/sv/articles/7/bordslampor där det både finns exklusiva designlampor och prisvärda modeller.

En bordslampa ska vara lika fin när den är tänd som när den är släckt. Då tillför den någonting i hemmet oavsett om det är på dagen eller kvällen. Eftersom lampor drar blickarna till sig när de är tända är det viktigt att de passar in i hemmet. Lampor är naturligt iögonfallande. Det kan därför vara en bra idé att planera med lamporna du vill ha innan du planerar rummets inredning.

Ett tips är att placera en bordslampa eller ljuskälla i varje hörn. Det skapar en ljusare miljö under höst och vinter och ger en bra grundbelysning, Den kan sedan kan bli ännu mysigare genom tända ljus, utplacerade lyktor eller någon annan stämningsfull lampa.

Mörka fönster går att lösa

Det finns ingenting som kan få ett rum kännas kallt och tråkigt mer än mörka fönster. Speciellt under höst och vinter. Det är anledningen till att vi svenskar placerar ut stjärnor och ljusstakar under advent och jul. Men varför inte ha en lampa i fönstret hela året runt? Att komma hem till en upplyst bostad är också mycket trevligare än när allt är mörkt och kallt.

Det finns flera olika fönsterlampor att välja mellan. Du kan välja att ha en som hänger i fönstret, eller en bordslampa som står på fönsterbrädet. Har du inte ett eluttag i närheten av fönstret? Om du inte vill använda en kontaktförlängning kan du välja en batteridriven lampa eller en lampa med USB-uttag. Då kan du välja uppladdningsbara batterier och ladda dem när det är dags, eller ha en batteribank som är ansluten till USB-uttaget. Då får du bra belysning utan krångel.

Rätt färgtemperatur är a och o

Ska man välja kall belysning eller varm belysning? Ska du skapa en varm atmosfär rekommenderas det starkt att du väljer en glödlampa med ett varmt sken, för det är helt enkelt mysigare än kallt sken. Tänk på att många LED-lampor kan ha ett kallare sken, men det finns modeller som har varmt sken. Ett extra tips är att köpa en LED-lampa som det går att ändra färg på. Då kan du ha den färg och temperatur som du tycker passar bäst utifrån ditt humör, säsong och tid på dagen.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Rebecca