Hem & hushåll Trädgård & verktyg

Bästa praxis för att bygga en hundgård

Skriven av Rebecca

Om du äger en eller flera hundar och vill bygga en hundgård är det viktigt att det blir rätt. Det kan verka som att man bara slänger upp en hundgård lite som man vill, men det finns faktiskt regler som man ska följa för att hundgården ska vara säker och laglig.

Jordbruksverkets regler för hundar bör vara din första utgångspunkt när du ska börja bygga din hundgård. Det finns många rekommendationer att följa, både när det kommer till själva utformningen och för hur hundarna ska vistas i hundgården.

För att vara säker på att det blir rätt kan du köpa en färdig hundgård. Välj gärna en från en rekommenderad återförsäljare, som till exempel Lundhs.com. Deras hundgårdar är bara att sätta upp och följer Jordbruksverkets rekommendationer för storlek och format. Du hittar även allt för hundar i deras webbutik.

Ett anpassat utrymme

Alla utrymmen för hundar måste vara anpassat för hur många hundar som ska vara där. Samtliga hundar måste ha tillgång till en torr, ren och mjuk liggplats som låter de ligga i en naturlig ställning. Tikar som har valpar måste även ha en lugn plats för både sig själva och sina valpar.

Hundgårdar måste ha platser som både ger sol och skugga, samt skydd mot regn och blåst. En hundkoja eller något annat utrymme inomhus är ett måste. Enligt Jordbruksverket ska det även finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Miljön ska även vara stimulerande. Det kan innebära att det finns lite leksaker på plats och att de kan se resten av trädgården från hundgården.

När det kommer till storlek är det bäst att kolla upp Jordbruksverkets tabell som är publicerad på deras webbsida. Där står det vilken storlek som rekommenderas för en och flera hundar. Det är alltid bättre att ha en för stor än en för liten hundgård.

Tänk på att rasta hunden

Om din hund befinner sig i hundgården hela dagen är det viktigt att du rastar den på en annan plats minst en gång om dagen. Det ger hunden nödvändig stimulans och ser till att de får se en annan miljö än bara hundgården.

Testet har genomförts genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra i syfte av att få fram den bästa. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Om skribenten

Rebecca